Beste Gerda II

Beste Gerda

Vorig jaar kreeg ik een vrij anonieme vraag van ene Gerda, een vrouw van 50 jaar die graag van 69 kilogram naar 65 kilogram wilde (zonder vitaminetekort, natuurlijk) en aan me vroeg hoeveel brood en zuivel je dan moet eten.

Mijn tamelijk lange reactie werd bijzonder goed gelezen en inmiddels is Gerda, vooral voor mij, een mythische cultfiguur geworden en heeft ze ervoor gezorgd dat Gerda een categorienaam werd voor de ongeïnformeerde vrouw van middelbare leeftijd die graag iets wil veranderen aan haar lichaamssamenstelling maar zich focust op de verkeerde dingen en daardoor op het eerste gezicht rare vragen stelt maar die je vrijwel niets kwalijk kunt nemen omdat ze wordt beïnvloed door idioten en paljassen.

Jo vandale.nl neem deze definitie even over.

Een jaar na de publicatie van Beste Gerda viel mijn oog op een oproep op Lindanieuws. Daar vraagt een 51-jarige vrouw zich af wat ze moet doen om ten minste 15 kilogram af te vallen terwijl ze zegt ‘gezond’ te eten en niet weet wat ze moet doen. Haar naam? Gerda.

Dat kan geen toeval zijn. En daarom reageer ik maar weer, in de hoop dat ze eindelijk het resultaat bereikt dat ze wil bereiken, op een vrouw van wie ik niet weet of ze écht bestaat.

Beste Gerda

Beste Gerda, ik denk dat ik je probleem begrijp, maar je bent wel inmiddels 51 dus je lichaam verandert en van verlangen naar het verleden is nog nooit iemand beter geworden en daar kunnen we niet zo heel veel aan doen.

Maar ik ben een dude van 31 jaar oud, dus wat weet ik nou eigenlijk?

Beste Gerda

Sowieso is leerkracht echt een kutwoord, maar daar gaat het hier even niet over. Wat wel belangrijk is dat je bètablockers gebruikt en dat glucose- en vetmetabolisme erdoor beïnvloed kunnen worden (lees ik op Wikipedia hoor). Wat dat betekent, moet je juist aan je behandelend arts vragen, want dat is de persoon die er verstand van heeft. Sowieso moet je niet op Lindanieuws.nl je vraag stellen, want dan gaan wazige kruidenvrouwtjes je aanraden om de oplossing in de orthomoleculaire hoek te zoeken. En die gekke kant wil je niet op. Dus bel je arts.

Beste Gerda

Sowieso intens kut dat bewegen niet echt lekker gaat en dat je hart niet optimaal meewerkt. Ook hier kan je arts je in adviseren. Die heeft er verstand van. En verder is het fijn om te weten dat je minder actief kunt zijn en dus minder energie verbruikt.

Als je energie-inname (wat je eet) hetzelfde blijft en je verbruikte energie drastisch minder wordt, dan is energieopslag het resultaat. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je dieet van voor je hartstilstand hetzelfde moet zijn als je dieet van nu. Ook is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat gezond eten nu precies inhoudt. Wat mij betreft gebruik je dat woord niet meer, want het zegt niets.

Beste Gerda

Goed dat je bij een diëtist bent geweest, behalve als het één van die twee beunhazen van The Green Happiness is geweest natuurlijk. Maar wat heeft ze/hij jou geadviseerd? Ik ben daar wel benieuwd naar.

Ik sta trouwens ook nooit op een weegschaal, want je gewicht zegt niet per se iets over je lichaamssamenstelling. En zou ook vrijwel niets moeten zeggen over hoe je je voelt.

Wat duidelijk is, is dat je niet in bikini wil. Maar wie zegt dat dat moet? En wie de fuck zegt dat je het wel of niet dragen van een bikini moet laten afhangen van wat anderen zeggen. Of heb je andere angsten?

En oja, als je overgewicht hebt en je wil er graag van af, dan eet je dus juist niet normaal. Je conclusie klopt niet. Als je wilt veranderen aan je lichaam, dan moet je wat veranderen aan je voedselinname (en al helemaal als je niet veel kunt bewegen, maar #nocardio). Dat die extra kilo’s er niet af willen heeft ongetwijfeld te maken met dat je hetzelfde bent blijven eten maar veel minder energie bent gaan verbruiken.

Maar goed, ik speel ook maar een expert op internet. Dus vraag je arts even en niet willekeurige mensen op Lindanieuws.nl.

Want dan krijg je dus reacties als deze. En daar heeft niemand wat aan.