Beste Gerda

Beste Gerda

Beste Gerda

Beste Gerda,

Bedankt voor je—ik mag jij zeggen he?—bijzondere bericht. Ik schrijf doelbewust bijzonder, omdat het me vanwege heel veel redenen intrigeerde.

Je wilt graag advies om 4 kilogram af te vallen. Maar waarom precies die 4 kilogram? Omdat je huidige gewicht, 69 kilogram, minus 4 kilogram, precies een mooi rond getal is? Of is er een andere reden? Moet je meedoen aan een jurywedstrijd die werkt met gewichtsklasses? En binnen hoeveel tijd wil je dit bereiken? En waarom moet dat dan snel of juist langzaam?

Ik vind trouwens dat je jezelf teveel veralgemeniseert. Je schrijft dat je ‘een 50-jarige vrouw bent van 1.73 meter en 69 kilogram’ maar dat vind ik te weinig eer en te weinig informatie. Dat kan iedereen zijn, terwijl jouw situatie wellicht specifiek vraagt om een specifieke aanpak. Er is bovendien geen algemeen geldende regel voor vrouwen, voor mensen van 1.73 meter of voor mensen van 69 kilogram en zelfs niet voor iemand die aan al deze voorwaarden voldoet.

Wat bedoel je vervolgens met een gezonde manier van eten en bewegen? Is dat matige inspanning en niet teveel verandering van je huidige eetpatroon? Of bedoel je er iets anders mee? Wat is jouw definitie van gezond?

Waarom hamer je juist wel op het vermijden van een vitaminetekort? Is dat iets waar je bang voor bent? Denk je dat er een kans bestaat dat dit tekort zich voordoet? En waarom dan? En als je ‘een gezonde manier van eten en bewegen’ nastreeft, is dat niet automatisch een situatie zonder vitaminetekort? En wat is een tekort? Heb je daar ervaring mee? En om welke vitaminen gaat het dan? Of bedoel je voedzaam eten?

Als je me vraagt hoeveel yoghurt, groente, fruit en brood ik aanraad, wil je dat dan weten per dag of per week? En wil je dit specifiek per productgroep of algemeen voor deze vier productgroepen samen? En waarom ben je geïnteresseerd in precies deze productgroepen en niet in zuivel in het algemeen, of bijvoorbeeld zaden, noten, alcoholhoudende dranken en vetten en oliën.

Waarom eet je eigenlijk geen vlees, maar wel vis en ei? En ben je dan ook op zoek naar raad voor deze productgroepen, of heb je hier voldoende kennis en ervaring voor om te bepalen wat je inname moet zijn? En als dat laatste het geval is, is het dan niet handig om aan te geven dat je dit al weet zodat die andere productgroepen enige context krijgen? En gebruik je supplementen omdat je geen vlees eet, of wil je daar ook advies over?

Of stel ik nu teveel vragen?

Jij stelt in ieder geval wel één vraag teveel.

Ik ben namelijk absoluut geen expert en durf geen antwoord te geven op je vraag.

Alvast bedankt groetjes jelmer

Oja, het vervolg lees je hier.