Beurtbalkjes

Ik ben zo iemand die vaker dan elke dag naar de supermarkt gaat. Zo iemand die niet kan plannen en dan 8 avonden in de week met een hoopje boodschappen bij de kassa aankomt. De kassa, waar je de meeste pret kunt beleven. En daar is een simpele reden voor: het beurtbalkje.

Volgens mij was het Ronald Goedemondt die bedacht dat je een beurtbalkje goed kon vervangen door een Toblerone om de kassière te foppen. Mij is het ooit gelukt en ik was dolgelukkig. En ik ben niet de enige.


Toen ik de Jumbo uit liep realiseerde ik me dat ik al wijzend keihard een 17-jarig kassameisje had uitgelachen. Van euforie naar schaamte in 1 seconde.

Het leuke van beurtbalkjes is dat je ze zelf nooit, nee echt nooit, hoeft te plaatsen tussen jouw boodschappen en die van degene voor en/of achter je.

Want stel, je komt bij de kassa en sluit aan in de rij. Wanneer jij je boodschappen netjes bij elkaar op een hoopje op de band legt is er altijd iemand die voor jou het beurtbalkje neerlegt. En dat gebeurt niet achteloos hoor. Nee meestal kletst het harde plastic van het beurtbalkje op de zwarte rubberen band (behalve bij de C1000, want in deze Sovjetwinkel zijn de beurtbalkjes gemaakt van oude kranten). Territoriumafbakening heet dat.

Ik ga mooi niet voor zijn boodschappen betalen! Ben je helemaal betoeterd

Je ziet het ze denken.

Nu zijn kassameisjes ook niet helemaal achterlijk, en weten ze door de nodige ervaring welk hoopje boodschappen bij welk persoon hoort. Meestal liggen de sinaasappels van Greta niet schouder aan schouder met het halfje wit van Jantien maar is er genoeg ruimte tussen om te veronderstellen dat de persoon naast de band bij die boodschappen hoort. In 99% van de gevallen is een beurtbalkje dan ook niet nodig.

En zelfs als je je boodschappen op de band hebt liggen en er komt iemand achter je staan dan is het eerste wat op de band ligt een beurtbalkje. Deze variant heb ik trouwens nooit begrepen. Of zal dit ook met territoriumafbakening te maken hebben?

Opdonderen! Deze spullen zijn van mij!

Zoiets.

Ik meen het serieus. Je hoeft nooit, echt nooit, dat beurtbalkje aan te raken. Andere mensen doen dat voor je.

Ik vraag me trouwens wel af of het kassameisje me ooit nog probeert terug te foppen door een beurtbalkje in het Tobleroneschap te leggen…

Ha ha! Hij trapte er in!