Buikspek

Mijn broer is zo’n man die voor zijn plezier speklappen gaat staan bakken en daarbij bietjes kookt, door zijn aardappelen prakt en dat met smaak (en jus) opeet.

Wat een kneus.

Hij is ook de reden dat we vroeger, toen we nog allemaal thuis woonden, wel eens precies dat gerecht moesten eten. Omdat hij dat zo graag wilde. Ik was niet zo verwend en had verder geen inbreng hoor. Ja, als er weer een eens encyclopedische feiten moesten worden benoemd. Dan werd Jelmer opeens naar zijn mening gevraagd. Of wanneer er weer eens een stuk van Mozart moest worden gespeeld.

Maar verder… Nee.

Maar die speklap. Serieus. Dat is dus het buitenste gedeelte van een varken. Een varken, weten we inmiddels, voedt zich met stront en medicijnen en dat kan nooit goed zijn. Daar krijg je dus een dikke pens van. Of, in het geval van een varken, een dikke rug. Want die speklap komt van de varkensrug.

Het buikspek van een varken is iets magerder. Maar dat ‘iets magerder’ is hetzelfde als van een afritsbroek met 1 rits zeggen zeggen dat het ‘iets leuker’ is dan een afritsbroek met 2 ritsen: het blijft allebei rotzooi natuurlijk. Dan kan Brandt & Levie dat varken nóg op zo’n magische manier slachten met een kristallen zwaard en kippenleren slagershandschoenen, het blijft spek.

Buikspek bij mensen is precies de reden waarom je geen buikspieren ziet. Dat laagje vet is de boosdoener. Mensenspek ziet er dus ook gewoon zo uit als varkensspek: heel veel vet en een heel klein beetje vlees, maar ik wil niet per se richting kannibalisme schrijven.

Dat buikspek is niet erg, gezellig zelfs in sommige gevallen, maar als je daar zoveel mogelijk van verbrandt zie je buikspieren en dan ben je cool, weet ik. En cool is belangrijker dan gezellig.

En je verbrandt dat buikspek door minder te eten dan je verbruikt. En door calorierijke producten, zoals spek, over te slaan kun je een grote slag slaan in de grote afvalwedstrijd. Je zou dus kunnen stellen dat buikspek zorgt voor buikspek.

Je bent wat je eet, dus.

Mijn advies als je je buikspek wilt verliezen: eet geen buikspek. Ook omdat het totaal niet te vreten is.

En bietjes zijn ook vies.