De beste bank ooit sinds ooit

bunq

Ik ging laatst samenwonen met Jenny en toen moesten we natuurlijk een gezamenlijke rekening. Dat had ik nog nooit gehad. Ja, met de IB-groep (heden: DUO). Dan stortten zij er steeds wat op en kocht ik er wereldgerechten van. En studieboeken van fucking 80 piek per stuk. En dan moest ik tien jaar later duizenden euro’s terugbetalen omdat we uit elkaar gingen.

Maar verder, nee. Dit zou m’n allereerste gezamenlijke rekening worden.

Maar hoe gaat dat nou eigenlijk, zo’n gezamenlijke rekening? Hoe werkt zoiets?

Ik ben 31 en kan me dus nog een tijd zonder internet herinneren. Maar dat is wel heel erg lang geleden (mensen betaalden met guldens, er zat een gat in de ozonlaag en als je iets wilde weten ging je niet googelen maar stuurde je een brief met je vraag naar Willem Wever—dat werd gepresenteerd door Jochem van Gelder en niet een guy die zelf Willem Wever heette—en als je geen antwoord kreeg wist je gewoon niet het antwoord op je vraag en ging je verder met je leven. Tot aan, ja, internet).

Maar goed, ik wilde dus met m’n vriendin een gezamenlijke rekening openen. En het was een doordeweekse avond en het regende (want het regent altijd in Nederland) en de bank zat zo lekker en we waren net Grüner Veltliner aan het drinken. En wij als millenials houden niet van wachten (wel van Oostenrijkse wijn) en willen alles snel regelen. Want haast en verwend en geen zin. En lol, ik ga toch niet met een mens praten om iets te regelen? Haha.

En zoekopdracht per smartphonebrowser naar een gezamenlijke rekening bij de ING draaide al snel uit op een fiasco. Want je moet, om dat te kunnen regelen, naar een fucking kantoor om dat aan te vragen aan iemand met veel te veel vakantiedagen die Ria heet die vervolgens een formulier gaat zitten inscannen in ‘een systeem’. Ja, dat moet van de ING.

Al mijn geld is tegenwoordig digitaal (ik gebruik al sinds 24 mei 2015 geen cash meer—behalve in de Jimmy Woo want daar ‘zijn pintransactiekosten zo hoog’) maar om een rekening te openen (die al sinds 1848 niet meer in een boek wordt opgeschreven maar wat gewoon een databaseje is) moet je naar een gebouw met daarin een mens die knetter lang achter een scherm gaat staan typen in een programma dat ook niet naar behoren werkt en intussen moeten jij en je partner (excusez-le-kutwoord) je paspoort laten zien. Aan Ria dus. Met die vakantiedagen.

Want het is 2017 en ‘zo doen wij dat nou eenmaal’.

Gelukkig is er bunq.

Bij bunq kun je, terwijl je met je reet op een bank zit (mooi), online een account aanmaken.

Maar er is meer.

Je kunt ook een gezamenlijke rekening maken waar je allebei via je eigen app bij kunt.

Maar dat is nog niet alles.

Je kunt gewoon 25 rekeningen maken (met elk hun eigen IBAN).

Maar wacht…

Je kunt een pas aanvragen die je kunt koppelen aan alle rekeningen (niet tegelijk).

Maar we zijn nog niet klaar.

Je hebt geen, hahahahahaha, e.dentifier nodig.

Hahaha. Tering.

Of:

TAN-codes. Lol.

Er komt nog veel meer.

Je kunt nu een MasterCard debitcard koppelen aan welke rekening je wilt en je kunt alles in je app doen en je hoeft helemaal nooit meer zo’n dom oranje kantoor in met van die gekke flesjes water (?) achter balies of een handtekening te zetten op een contract dat uit een paar papiertjes bestaat en met een paperclip wordt bijeengehouden en vervolgens in een map wordt gedaan en of ik nog een bakje koffie wil?

Wacht, voor je gaat, heb ik nog iets voor je.

Stap over naar bunq. Kost wel €7,99 voor een premiumaccount. Maar dan hoef je nooit meer met een mens te praten.

Oja, inb4 aan iedereen die vindt dat ‘bunq duur is’:

Oja, en je mag niet reageren als je zo’n persoon bent die in een all inclusive z’n handdoekje op een bedje legt voor het ontbijt en/of Leen Bakker voor de rechter sleept omdat je ‘gedupeerd’ bent als je niet een hoogslaper krijgt voor €24.

Of bij de ING werkt.