Buy the dip

Juist nu vliegen man bro

Ongeveer iedere landelijke overheid roept dat airlines vitaal voor de economie zijn. Dat geloof ik direct, maar dat betekent volgens mij niet dat je daarbij hoeft te bepalen welke airlines specifiek vitaal zijn. Er kan er best eentje (of meer) omvallen zodat de hele branche er beter van wordt. Het principe van antifragiliteit voor de branche door fragiele onderdelen.

Maar goed, overheden redden airlines dus met die vitaliteit als argument, plus een sausje nationale trots. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in omringende landen. Iedere flag carrier wordt zo’n beetje ondersteund door de overheid van die flag. KLM, Air France, Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines, Alitalia, ga zo maar door. Allemaal krijgen ze staatssteun of leningen waarbij vadertje Staat even een screenshot van het banksaldo naar de bank moet sturen om garant te staan.

Voor ons consumenten is het op korte termijn alleen maar goed nieuws. Airlines kunnen dus niet failliet gaan als overheden ze koste wat kost gaan redden. Dat betekent dat je er vrijwel zeker van kunt zijn dat je vliegtickets kunt kopen en ooit weer een keer kunt vliegen.

Een mooi moment om vliegtickets te kopen.

Daar komen nog twee mooie voordelen bij. De eerste is dat de meeste airlines nog steeds zeer gunstige wijzigingsvoorwaarden hebben. Normaal gesproken kon je lekker de rambam krijgen als je je ticket wilde wijzigen (tenzij je een vier keer duurder flexibel ticket boekte), maar nu mag je gewoon alles wijzigen, ook zonder corona-argument. Dat is top.

Het tweede voordeel van nu boeken is dat prijzen van vliegtickets anno nu (dit is in mei 2020 geschreven) goedkoper dan ooit zijn. Daarvoor zijn twee redenen te vinden: niemand wil vliegen vanwege angst, reisrestricties en onzekerheid en airlines hebben nu cash nodig. De prijzen die nu worden gevraagd voor een vliegticket (ook in de verre toekomst) lijken op smeekbedes.

Wat voorbeelden

Lufthansa en Swiss bieden al geruime tijd vliegtickets naar een groot deel van Azië en Afrika aan voor tussen de €300 en €400 retour. Singapore voor €323? Bangkok vanaf €370? Johannesburg voor €372? Of India voor dezelfde prijs. Kijk maar even.

Of wat dacht je van New York voor €276 retour? Of Brazilië voor €464, Bali voor €404 en Australië voor €575.

Het is de meest fantastische tijd om vliegtickets te boeken als:

  • Je boekt voor begin 2021;
  • Je gratis kunt wijzigen;
  • De airline waarschijnlijk toch wel blijft leven;
  • Tickets knetter goedkoop zijn.

Hotels

Wat voor luchtvaartmaatschappijen geldt, geldt in meer of mindere mate ook voor hotels. Ik heb nog geen nieuws kunnen lezen over hotels en hotelketens die staatssteun ontvangen, maar ook deze bedrijven doen er alles aan om hun cashflowproblemen op te lossen. Dus, doe eens een rondje op booking.com langs de plekken die gaat je bezoeken door extreem voordelige vliegtickets te kopen, en check wat de prijzen zijn. Vervolgens boek je natuurlijk gewoon direct bij die hotels, want je support your local business aan de andere kant van de wereld.

Risico nemen

Natuurlijk is nú boeken niet zonder risico. Er kan altijd een airline failliet gaan of een hotel omvallen (niet letterlijk). Mijn favoriete strategie is dan ook heel veel delen van mijn reis los boeken en slack inbouwen. Dat wil zeggen: spreiden van risico. Als er dan onverhoopt een vlucht niet meer gaat of ik niet in een hotel terecht kan, dan neem ik mijn verlies en boek ik wat anders.

Dus waar je lokale koffiezaak nog steeds €4,35 vraagt voor 135ml warme melk en 14 gram koffiebonen om mee te nemen, hebben airlines en hotels het wél begrepen. Zij hebben cash nodig, maar jij wilt een goede deal. We ontmoeten elkaar in het midden. Dus boek die reis. Iedereen wint.

N.B. Nu boeken is top, nu vliegen (wat mij betreft) niet. Waarom niet? Omdat ik niet de indruk heb dat veel landen het virus en het aantal testen onder controle hebben en je in onzekerheid beter iets voor de zekerheid niet kunt doen. Mijn eerste vlucht is geboekt voor oktober 2020, maar ik ga er rustig vanuit dat die niet doorgaat. Ik verwacht dat ik in januari 2021 weer kan reizen, maar ik weet het natuurlijk niet zeker en boek daarom tickets die te wijzigen zijn.