Calorieën tellen j/n
Moet je calorieën tellen? Nee, maar ze tellen wel. En daarom is het ook vaak handig om ze te tellen.
In een grijs verleden werkte ik als personal trainer. Dan hielp ik bijvoorbeeld mensen met afslanken. Die mensen kwamen naar de gym, hadden wat extra hulp en begeleiding nodig van een expert, en betaalden daar graag voor.
Maar personal trainers zijn misschien wel de slechtste mensen die je kunt treffen wanneer je hulp nodig hebt bij afslanken. Ook nu nog heerst er een algemene opvatting dat je met beweging, met name in de gym, gemakkelijk kunt afslanken. De rekensom ik neem een personal trainer want ik wil afslanken wordt op vrijwel iedere kringverjaardag geaccepteerd als valide, terwijl het nergens op slaat.
Een personal trainer helpt je voornamelijk met het optimaal uitvoeren van een bewegingsplan, vaak in de vorm van een trainingsschema. Als dat plan als doel afslanken heeft, is je trainer een idioot. Een bewegingsplan in de gym zorgt er namelijk voornamelijk voor dat er spiermassa wordt opgebouwd of, in andere gevallen, het uithoudingsvermogen wordt vergroot, of juist de flexibiliteit en de mobiliteit, of dat je weer plezier krijgt in bewegen of simpelweg de juiste uitvoering van bewegingen aanleert. Van bewegen is nog nooit iemand afgeslankt.
Een nuance is op z'n plaats, want een nuance is altijd op z'n plaats. Natuurlijk kost zware inspanning meer energie dan op een bank liggen ruften, maar die extra inspanning is te verwaarlozen. En bovendien: na zware inspanning volgt vaak een periode van ontspanning, waarbij het energiegebruik weer een beetje gemiddeld wordt.
Je kunt een uur lang zwaar trainen en daarna een Snickers eten en dan is er op energieniveau netto niets gebeurd.
Het is daarom ook verstandiger, effectiever, efficiënter, goedkoper en beter om te proberen die Snickers niet te eten als je wil gaan afslanken. En dan kun je tegelijkertijd in de gym gaan proberen om aan alle andere fysieke doelen te werken, zoals het vormen van je lichaam of het aanleren van bewegingen.
Om af te slanken telt maar één ding en dat is de energiebalans: het verschil tussen de inname en het gebruik van energie. Het verschil tussen de Snickers en activiteiten dus. Om dat goed te kunnen monitoren wordt door slimme begeleiders (en personal trainers) ook vaak geadviseerd om calorieën te tellen. Dat kan tegenwoordig heel simpel met allerlei verschillende apps waarmee je barcodes kunt scannen en hoeveelheden voeding kunt invoeren.
Calorieën tellen is niet een verplichting bij een afslanktraject, maar die calorieën téllen wel. Je prima met een afgeplakt dashboard op een snelweg rijden en op gevoel 100 kilometer per uur gaan, maar het is ook handig wanneer je je snelheidsmeter kunt zien. Een calorie is wat dat betreft hetzelfde als een kilometer: het is altijd en overal precies hetzelfde. Wel zo handig.
Calorieën tellen geeft je een mooi inzicht in je dagelijkse, wekelijkse en daardoor gemiddelde inname. Samen met je begeleider kun je zo precies en duidelijk aanpassingen doen aan deze inname om afslankdoelen te bereiken. Omdat energiegebruik nauwelijks te meten is (die Fitbittroep en Apple watchonzin werken voor geen meter en geeft valse informatie) maar energieinname juist wel (en het resultaat van de som, je gewicht, spiegelselfies en omtrekken óók) heb je genoeg voor je som.
a - b = c
Als je a en c weet, heb je b niet meer nodig.
Het belangrijkste om te onthouden is dat calorieën tellen, ongeacht wat iedere droeftoeter met een hormoonbalansboek tegen je zegt. Een calorie is als een meter, als een gram. Altijd meetbaar en altijd hetzelfde. Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn. En juist daardoor gelooft bijna niemand het.
Personal trainers zijn (als het goed is) goed in bewegingsplannen begeleiden. Als je wilt afslanken heb je een eetplan, een dieet, nodig. Veel personal trainers kunnen je dat ook aanbieden. Sommigen werken samen met een diëtist of zijn een diëtist. Je kunt beter die dagelijkse Snickers overslaan, dan anderhalf uur per dag op een saaie loopband staan.