Daar zit wat in!

Brood.net postte onlangs een animatie waarin de vraag werd beantwoord of je dik wordt van brood. En het antwoord en uitleg was als volgt:

Nee, van overeten word je dik en bij brood gaat het vaak om hetgeen je er op legt of smeert wat de meeste calorieën levert.

Of kijk het filmpje:

Een waarheid als een koe en verder kan ik daar niets aan toevoegen. Mooie uitleg. Mooi weergegeven.

Het is overigens wel jammer dat het vetarme karakter van brood wordt benadrukt (Waarom is dat goed? Een aardbei is toch ook niet top omdat ‘ie vetvrij is?), en het smeersel halvarine is natuurlijk, om met de woorden van Rudolph van Veen te spreken, veredeld kaarsvet. Bovendien is een beleg van halvarine met rauwkost iets voor idioten. Dat doe je niet op je brood. Tenminste als je een tong hebt en/of überhaupt niet levensmoe bent.

Halvarine met groenvoer op brood is natuurlijk thunder smerig. Dat eet je niet voor je plezier.

Maar goed, de boodschap is helder, duidelijk én nuancerend richting alle brood-is-de-dood-hippies.

Brood is niet de oorzaak van overgewicht. Het overeten van brood (al dan niet met beleg) kan een oorzaak zijn.

Kon niet beter.

Maar het probleem met deze boodschap, zoals met vele boodschappen, is dat al die blinde teringhippies alsnog gaan reageren over het zoutgehalte in kipfilet, het vetgehalte in kaas en de insulinepiek door het nemen van brood. En het allerergste nog: het demoniseren van koolhydraten en de bewering dat koolhydraten an sich zorgen voor overgewicht (wat, even voor de duidelijkheid, natuurlijk grenst aan de meest reine bullshit op aarde).

En al die ongeïnformeerde idioten die een keer een dieetboek hebben gelezen vallen over het feit dat brood.net brood aanprijst. Onder het mom van ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend.’

Maar dát is natuurlijk meer dan logisch. Ik kan me niet voorstellen dat opeens een groenteboer brood gaat zitten aanraden, of een glutenvrije koekenbakker in één of ander veel te hip Amsterdams hipstercafé met tandglazuurafbrekende speltkoeken met koudgeslingerde monogame wespenhoning.

Wat een treurnis. Er is nog een lange weg te gaan.

Dit is geen gesponsorde post.

Ik ben gewoon geen idioot.