De 10 beste gourmettips
Met kerst staan Christenen stil bij het feit dat Christus is geboren. De één doet dat door in een kerkgebouw samen te komen met andere gelovigen om te bidden en na te denken over de betekenis van dit feit, de ander gaat met familie en vrienden zwaar chagrijnig in een kringetje rond een gourmetstel zo veel mogelijk bakboter in de gordijnen spetteren.
De link tussen Christelijke feestdagen en gourmetten heb ik nooit begrepen, maar grote supermarktketens wel en mede door hen is het fenomeen gourmetten bijzonder populair geworden.
Vreemd eigenlijk, want het Nederlandse gourmetten heeft niets te maken met het Franse woord gourmet. Waar vooral Amerikanen de Franse term gourmet gebruiken voor culinaire kunsten, fijnproevers en andere superlatieven lijkt de Nederlandse betekenis vooral op dat van gourmand, oftewel vreetzak. Waar gourmet internationaal een naamwoord is, is het in het Nederlands plotseling een werkwoord.
Daarnaast is het gourmetten opeens ook een communistische activiteit geworden, waarin iedereen gelijk is, produceert naar vermogen en neemt naar behoeven.
Gourmetten behoort tot de meest vreemde activiteiten op aarde, en daarom is het zo speciaal.
En omdat een gourmetavond niet zomaar geslaagd genoemd kan worden volgen hier 10 tips om van het gourmetten een onvergetelijke ervaring te maken.
1. Kies de juiste locatie
Ga nooit in je eigen huis gourmetten. Je wilt niet voorbereiden. Je wilt niet afwassen. Je wilt niet een week lang in Cromalucht leven. En je wilt niet al wippend op je stoel wachten tot de visite weggaat zodat je lekker op je gemak die domme serie op Netflix kan kijken.
Zorg er voor dat je bij iemand anders gourmet.
Mocht je nu toevallig wel iemand zonder ruggegraat zijn en iedereen bij jou thuis hebben uitgenodigd, dan is onderstaande quote erg handig om te gebruiken wanneer je iedereen zat bent.
Zooooo, jullie gaan er maar weer eens vandoor?
2. Plan je vertrek
Via ifttt.com kun je jezelf laten bellen door een sms naar jezelf te versturen. Zo kun je je gourmetgenoten foppen en een noodsituatie faken, waardoor je zonder vragen en afscheidszoenen zo snel mogelijk weg kunt. Extra voordelen: geen afwas en natuurlijk die domme serie op Netflix.
Ik móét gaan. Ik zou wel willen blijven maar ik heb geen zin...
3. Neem een fles wijn mee
Een fles wijn is altijd goed. Het verbloemt het feit dat je geen voorbereiding hebt gedaan, niet hebt betaald en niet gaat afwassen. Vervolgens zuip je lekker zelf die fles op.
Deze Merlovignon Rouge past heel goed bij speklappen en hamburgers.
4. Bereid je goed voor
De pannetjes van een gourmetset zijn ongeveer zo groot als een postzegel en het vermogen van de set is te vergelijken met een horlogebatterij. Voordat je ini-mini-biefstuk klaar is, is het kwart over tien. Neem daarom een lunchtrommel mee, gevuld met boterhammen, ontbijtkoek, Liga's en een appel. Zo blijft je stofwisseling actief en krijg je geen dip in je bloedsuikerspiegel (inb4: sarcasme).
Kun je mij de roomboter even aangeven?
5. Denk aan de tafelschikking
Kinderen kunnen niets zelf en janken om de debielste redenen. Je hebt het al druk genoeg met het in beweging houden van drie stukjes ui. Het helpen van een dreumes met zijn pannenkoek verhoogt je stresslevel en daarmee je cortisolspiegel. Kies een plek naast volwassenen.
Zo oma, gezellig naast u!
6. Kies de juiste outfit
Gourmetten is niets anders dan zo hard mogelijk bakboter in de atmosfeer brengen, dus kies voor de juiste outfit. De beste keuze is kleding die je ook gebruikt voor het klussen. Een andere goede keuze is een wegwerpoverall.
Is een echte Chanel.
7. Claim je territorium
Gourmetten is een wedstrijd. Degene die op het eind de meeste pannetjes heeft, wint. Wat vaak goed werkt is mede-gourmetters van tevoren bellen en zeggen dat de gourmetavond is afgelast. Dan begin je al met een voorsprong. Tijdens de gourmetavond zelf kun je extra pannetjes bemachtigen door net te doen alsof je voor oma wat gaat klaarmaken en dan als ze even niet oplet zelf die halfgare slavink opeten. Ook zijn kinderen snel uitgegourmet en dan kun je hun pannetjes claimen.
Daantje, moet jij niet even daar in de woonkamer net doen alsof je een ridder bent?
8. Complimenteer de host
Wees complimenteus tegenover de host. Prijs de aankleding, voorbereiding en ambiance. Dit zal er voor zorgen dat de volgende gourmetavond weer op dezelfde plek wordt georganiseerd, en niemand zal jou vragen de organisatie op je te nemen.
Echt zó goed, hoe je dat allemaal hebt georganiseerd! Dat zou ik zelf nooit kunnen.
9. Bezint eer ge begint
Gourmetten duurt lang, je gaat er van stinken, je zit veel te lang met mensen aan tafel die je liever niet spreekt en laten we eerlijk zijn: ook al heb je de meeste pannetjes bemachtigd, je blijft een loser. Zorg er daarom voor dat je een goed excuus hebt om niet te komen op een gourmetavond. Het excuus Ik heb geen zin werkt vaak het beste. Directheid wordt door iedereen gewaardeerd.
Rot op met je kutidee.
10. Doe het niet
Ook niet met Pasen.