De reis om de wereld in 1117 euro

De laatste tijd heb ik niet zoveel verplichtingen (ik vermijd even de obligate boekplug in de eerste zin) en soms fiets ik met weinig verstand door Amsterdam. Dan sla ik bijvoorbeeld linksaf terwijl dat geen doel dient of ga ik rechts terwijl links, rechtdoor of stilstaan even goede opties zijn. Zo beland ik nogal eens in een boekhandel en een aantal weken geleden was het weer zover. Geen reet te doen, fiets onder diezelfde reet en mijn brein reed me naar Scheltema. Daar was het uitverkoop en ik vond er voor een paar euro De reis om de wereld in 80 dagen van Jules Verne. Nu ben ik niet echt een fervent verhalenlezer, maar Jules Verne’s boekjes spreken me wel aan omdat ze avontuurlijke en mysterieuze reisverhalen zijn uit een tijd zonder vliegtuigen. En ik speelde ooit een spelletje op m’n iPhone over een mysterieus eiland, dat was gebaseerd op een roman van diezelfde Verne.

Genoeg reden dus om het boek te kopen en onderop de stapel met nog te lezen boeken te leggen. Tot ik gisteren zin had om een avontuur te beleven, maar wel terwijl ik in een niet echt comfortabele langetermijnhouding voor mijn rug op mijn bank lag. Dus begon ik in het boek.

En ik vermaakte me kostelijk met het verhaal van een Engelsman, Phileas Fogg, die een weddenschap afsloot (voor £20.000) waarin hij beweerde in 80 dagen rond de wereld te kunnen reizen. Een flinke uitdaging in het jaar 1872.

Het boeit even niet of de hoofdpersoon van het verhaal de weddenschap wint en/of het lukt (wil ook niet spoilen), maar het leek mij wel aardig (en bovendien heb ik niet zoveel verplichtingen) om de route van het verhaal als uitgangspunt te nemen voor een reis anno 2018. Dus wel met het vliegtuig. En dan niet in 80 dagen, maar wat minder.

Welnu, die trip heb ik hieronder voor je uitgewerkt.

De route is Londen — Milaan — Caïro — Bahrein — Mumbai (het vroegere Bombay) — Kolkota (het vroegere Calcutta) — Chennai (het vroegere Madras) — Singapore — Hong Kong — Osaka — Honolulu — San Francisco — New York — Londen, voor €1117 in totaal.

LHR-MXP-CAI-BAH-BOM-CCU-MAA-SIN-HKG-KIX-HNL-SFO-JFK,EWR-LGW

LHR-MXP-CAI-BAH-BOM-CCU-MAA-SIN-HKG-KIX-HNL-SFO-JFK,EWR-LGW

Gebruik ‘m gerust als uitgangspunt voor een wereldreis, of kijk maar even.

Londen — Milaan voor €52 met British Airways

LHR-MXP

LHR-MXP

LHR-MXP

LHR-MXP

De hoofdpersoon reist van Londen via Dover en Calais naar Parijs en via Turijn naar Brindisi (in Italië) waar hij de boot pakt naar Suez in Egypte. Daar begint het verhaal trouwens pas echt, want die reis naar Egypte wordt nauwelijks beschreven. Ik heb die route opgedeeld in twee stukjes, waarvan de eerste een vlucht van Londen naar Milaan is. Dat kan trouwens ook met Ryanair voor €23 maar natuurlijk moet je nooit met deze maatschappij vliegen.

Milaan — Caïro voor €79 met Air Italia

MXP-CAI

MXP-CAI

Weliswaar komt Caïro niet in het verhaal voor, maar het leek me onhandig om via Suez te gaan vliegen. Dus dit stukje is een kleine afwijking van het origineel. Maar het geeft je mooi de tijd om wat piramides te bekijken. Die liggen naast de stad.

Caïro — Bahrein — Mumbai voor €133

CAI-BAH-BOM

CAI-BAH-BOM

CAI-BAH-BOM

CAI-BAH-BOM

Van Caïro kun je mooi met Gulf Air via Bahrein naar Mumbai vliegen. Fogg reist in het verhaal vanaf Suez met de boot via Mekka (Saudi-Arabië) en Aden (Jemen) naar Bombay (het huidige Mumbai) maar ik wijk hier maar een beetje creatief vanaf. Moet kunnen toch?

Mumbai — Kolkota voor €70

BOM-CCU

BOM-CCU

BOM-CCU

BOM-CCU

Nu gaat de originele route door het binnenland met de trein en een stukje met de olifant maar vanwege het dierenleed is een vlucht beter.

Calcutta — Chennai — Singapore voor €127

CCU-MAA-SIN

CCU-MAA-SIN

CCU-MAA-SIN

CCU-MAA-SIN

Fogg reist met zijn knecht Passepartout (en twee nieuwe reisgenoten maar ik wil niet spoilen) naar Hong Kong, via Singapore. Nu wil ik wel graag beide steden aandoen in dit voorbeeld, maar is het nogal lastig om van Calcutta naar Singapore te komen. Het voordeligste ticket is er één met een lange overstap in Chennai. Dat nemen we dan maar op de koop toe. Ik had ook wel wat anders kunnen routeren, maar dan was het niet meer zo’n leuk verhaaltje geworden.

Singapore — Hong Kong voor €56

SIN-HKG

SIN-HKG

SIN-HKG

SIN-HKG

Dit stuk gaat in het boek vrij snel voorbij. In Singapore wordt slechts gestopt om kolen in te slaan. Dus ik wil hier niet teveel woorden aan vuil maken.

Hong Kong — Osaka voor €54

HKG-KIX

HKG-KIX

HKG-KIX

HKG-KIX

Eerlijk is eerlijk, voor dit segment wijk ik een beetje af van het verhaal. In het boek van Jules Verne reizen de hoofdpersonen per boot naar Yokohama (dat ligt onder Tokio) maar het is onmogelijk om een voordelig tarief te vinden tussen deze twee steden. En bovendien is een enkeltje van Tokio naar de westkust van de Verenigde Staten thunder duur, dus we wijken even af naar Osaka, van waar het overigens ook prima vliegen is naar Honolulu, maar daar kom ik zo op.

Osaka — Honolulu voor €108

KIX-HNL

KIX-HNL

KIX-HNL

KIX-HNL

Honolulu — San Francisco voor €195

HNL-SFO

HNL-SFO

HNL-SFO

HNL-SFO

Honolulu komt helemaal niet in het verhaal voor. Fogg reist van Yokohama rechtstreeks naar San Francisco. Maar zoals vermeld is dat segment thunder duur en zou de totale prijs van deze trip toch meer dan €1500 maken. Dus, dan maar zo.

San Francisco — New York voor €93

SFO-EWR

SFO-EWR

SFO-EWR

SFO-EWR

Fogg reist, zoals gezegd, veel stukken per trein en in het boek wordt dit ook op die manier afgelegd (met een bijzondere uitzondering tussendoor). Coast-to-coast vliegen is inmiddels, door flink wat concurrentie, helemaal niet zo duur meer. Dus dat komt mooi uit voor deze trip.

New York — Londen voor €150

JFK-LGW

JFK-LGW

JFK-LGW

JFK-LGW

Het laatste stuk is ook weer een mooi lang stuk dat het verhaal, en de route rond de wereld, abrupt doet eindigen. Deze keer zonder spannende avonturen, zonder obstakels en zonder bootjes, maar we leven dan ook gewoon in 2018.