De wereld is niet zwartwit

De wereld is niet zwartwit

Ik vroeg de medewerker van de Action om advies, want ik kon weer even niet vinden waar de bestuurbare auto’s stonden, ook al had ik die al zeven keer als orgineel cadeau gekocht voor verschillende vrienden.

Ik werk hier niet hoor.

Ik keek nog eens goed en zag dat ik de eerste-de-beste persoon in een uniform aan had gesproken, en dus aan het praten was tegen een medewerkster van de Dirk van den Broek, die gewoon, net als ik, op een doordeweekse ochtend troep aan het kopen was bij de op-één-na-grootste troepgigant van het land.

Toen ik laatst, om een geheel triviale reden, op de Wikipediapagina van Hokjesdenken kwam, werd precies dit voorval beschreven: in een winkel zul je generaliseren en denk je dat mensen in een uniform daar werken.

Wat een idioot ben ik. Maar wel een idioot met een goede reden.

Hetzelfde gebeurde laatst in mijn Facebookinbox, waar gewoon iedereen (helaas) berichten naar toe kan sturen.

Hallo Jelmer

Ik vroeg me iets af

Ik ben zeg maar heel lang en dun

En ga starten met krachttraining per morgen

[…], kan dat ook zonder gebruik van eiwitshakes en extra eiwitten?

Thaaaanks!

Toen dacht ik: Ha! Hokjesdenken.

Die Jelmer schrijft over gezondheid, dus hij zal ook wel willekeurige lastminute adviezen naar aanleiding van mijn contextloze vraag geven.

Ik was het slachtoffer geworden van mijn eeuwige zorgvuldig gecategoriseerde gezeik.

Maar ik kan en wil helemaal geen internetadvies geven. Ik ben geen expert. Ik speel er slechts één op internet. En al was ik een expert, dan nog:

 • Hoe lang ben je en wat is je gewicht?
 • Wat voor krachttraining ga je doen?
 • Hoe lang?
 • Met welk doel?
 • Wat doe je nu?
 • En hoe lang?
 • En waarom?
 • Wat bedoel je met ‘gebruik van eiwitshakes’?
 • Wat bedoel je met ‘extra eiwitten’?
 • Impliceer je eiwitinname tijdens je (kracht)training?
 • Wat is eigenlijk je vraag?

Nu kun je me een wijsneus noemen, maar die vraag is echt extreem onduidelijk. Dus los van het feit dat je generaliseert in personen aan wie je de vraag stelt, generaliseer je ook de antwoordmogelijkheden. Je vraag is geen ja/nee vraag.

En bovendien mooi dat ie a) de dag van tevoren wordt gesteld en b) ervan uit wordt gegaan dat ie wordt beantwoord.

Dus ik kon twee dingen doen: Niet reageren, of reageren dat ik hier geen antwoord op ging geven. Ik besloot het laatste, omdat ik nog nét die dude ben die al zijn e-mails kan beantwoorden (maar niet altijd doet).

Wel enigszins geïrriteerd.

Pfff hier ga ik geen antwoord op geven hoor

Zo. Het leven zonder gratis internetadvies kon weer verder gaan.

Maar toen, een reactie:

Okay, vreemd. Jij zegt dat je personal trainer bent geweest en ik ben nierpatiënt, dus vroeg me enkel af of het wel zin heeft dan. Maar zoek het zelf wel even op, bedankt hóór!

Nog zo’n mooie. ‘Zoek het zelf wel even op’.

Ja, zo werkt het dus óók niet. Ik wens je veel succes het antwoord op die onduidelijke vraag even op te zoeken. En daarmee even op te lossen.

Even bestaat niet.

Bovendien: als je de vraag zelf kunt beantwoorden, hoef je ‘m dus niet te stellen aan je favoriete willekeurige internetfiguur. Sterker nog: dat benadrukt alleen maar het achteloos claimen van mijn kostbare tijd. Het generaliseren ging verder: het antwoord ligt ergens. Als Jelmer het niet kan geven, zoek ik het zelf wel op.

Maar de wereld is net iets anders dan dat.

Dus laten we met z’n allen afspreken dat de wereld niet zwartwit is, en dat generaliseren bij het oplossen van je problemen nooit werkt. En ook: dat mijn Facebookinbox niet kan worden gebruikt als advies-o-matic, maar wel voor liefdesbrieven en haatmail.