Wat ik van dikke mensen vind

Die titel was er om je aandacht te trekken.

Maar nu je er toch bent… lees gerust verder.

In mijn nieuwste nieuwsbrief vroeg ik aan je of je mij wilde voorzien van ideeën voor blogposts en filmpjes. Dat deed ik natuurlijk niet vanwege user-interactie of omdat ik zelf geen onderwerpen meer kon bedenken, maar omdat jullie dan gingen denken dat ik een sympathieke blogger ben. En dat jullie mening telt.

Dat is helemaal niet zo.

Het interesseerde me namelijk helemaal geen reet wat jullie denken. Ik was alleen geïnteresseerd in mezelf en hoopte op geen reacties. Want alles wat ik schrijf is waar en als je het er mee oneens bent, heb je ongelijk.

Die geveinsde tofdoenerij had een onverwachte uitkomst. Tientallen berichten kreeg ik terug (ik zou graag willen liegen dat het er honderden waren, maar laten we niet te stoer doen) met daarin zeer uiteenlopende onderwerpen waar ik zelf nog niet aan had gedacht. En ideeën, vragen, opmerkingen en suggesties.

Ik was dus niet echt zo tof als ik zelf dacht. Hoewel een aantal liefdesbrieven anders deden vermoeden, maar die gingen op de grote hoop.

Één van de vragen van een nieuwsbriefreaguurder was wat ik vond van mensen die heel erg veel overgewicht hebben, enorm afvallen en dan opeens als inspiratiebron worden gezien. Want, zo luidde de voorzichtige voorzet, dat was toch lang niet zo knap als überhaupt nooit dik worden?

Interessante vraag, dacht ik. Vooral ook omdat één van mijn eerste blogposts ooit in het hele fitnessstraatje (dit woord gebruik ik alleen omdat er 3 s’en achter elkaar staan) ging over een deelnemer aan Obese. Die blogpost, geschreven in 2011, stond overigens op een andere website dan deze en is (hopelijk) niet meer terug te vinden.

Dat vroegere betoog had eigenlijk dezelfde strekking als dat van de nieuwsbriefreaguurdervoorzet (dubbele woordwaarde):

Je verdient geen applaus als je eindgewicht meer is dan waar anderen mee starten.

Ja, ik vond een vraag tof omdat ik ‘m zelf ooit al eens had gesteld én beantwoord.

Maar nu denk ik daar anders over.

Het is namelijk nooit een wedstrijd. Vergelijken is prima, maar daar conclusies aan verbinden is wat minder verstandig. Dat een persoon enorm overgewicht heeft, is een gegeven. Het is overbodig om dat te benoemen. Dat ziet iedereen wel.

Hoe die persoon daar is gekomen is wel interessant, en zeker ook relevant voor de beslissingen die je moet nemen op de weg terug, om het zo maar even te noemen, maar het is onzinnig om bij een eindpunt te vermelden ‘dat de beginsituatie heel extreem was’. Dan is dus iedereen al ‘af’ voordat hij of zij begint. Iedereen start ergens. In het verlengde van deze redenering zijn dus alleen mensen met een fantastisch talent inspirerend.

Het maakt dus geen hol uit wat je beginpunt is, als jij je eigen lichaam kan transformeren van extreem obees naar niet meer zo obees, dan kan dat best een inspiratie zijn. Voor mensen in dezelfde situatie bijvoorbeeld.

Immers: vergelijken is prima.

Maar laten we niet vergeten dat extreme obesitas geen eetprobleem is maar een gedragsprobleem. En dat het in veel gevallen moeilijk is om het nieuwe gewicht (en bijbehorende levensstijl zonder gefrituurde puddingbroodjes met mayo en pindakaas maar met salades en een gym abonnement) te behouden. Ja ik generaliseer, maar ik vermoed dat mensen niet obees raken van bleekselderij met appelmoes.

Het is dus ook geen eetprobleem maar een gedragsprobleem.

Die inspiratiebron kan dus wellicht alleen een inspiratie zijn voor de manier waarop hij afslankt. En niet per se een inspiratie voor het beginpunt, eindpunt of de rest van z’n leven waarin hij weer gewoon dat oude gewicht aantikt.

Dat kan maar zo.

De meest inspirerende mensen zijn degenen die in een vergelijkbare situatie doen wat jij graag zou willen doen maar niet doet, of deden wat jij graag had willen doen maar niet deed.

Lees die zin nog maar een keer.

En tatoeëer ‘m dan op je onderrug.

Ik heb wéér het internet gewonnen vandaag.