De domste vliegtickttips

De domste vliegtickettips

Sinds ik reisbloggertje ben, duik ik dus net even iets vaker in reisgerelateerde onderwerpen omdat ik het zelf natuurlijk ook allemaal niet weet. Een populair onderwerp waar ik in duik zijn goedkope vliegtickets, en ik ben er steeds meer achter dat goedkoop relatief is. Sowieso ten opzichte van je inkomen maar ook ten opzichte van je budget, je bestemming, je comfort- en luxebehoefte, de moeite die je wil doen, de standaarden die je gewend bent en het feit of je met een fucking trein en dan een bus naar Eindhoven wil omdat een ticket vanaf daar naar een wazig Italiaans dorp twee uur vanaf Rome een tientje minder kost.

Kortom: goedkope tickets is eigenlijk best een domme term. Maar het spreekt wel aan. Dus laten we er maar mee verder gaan.

Veel blogjes hebben een artikel met goedkope ticketzoektips, maar ik krijg daar dus heel vaak jeuk van. Vooral als een bedrijf als Skyscanner zelf in zo’n blogje tips geeft die allemaal neerkomen op ‘gebruik vooral Skyscanner’ en ook als blogjes je vooral aanraden om op een linkje te klikken naar een website achter een affiliate link. Toevallig.

Maar ok, ook blogjes moeten geld verdienen dus ik snap het. Als ik later een groot reisbloggertje ben, ga ik dat ook doen. En dan de hele tijd over onderwerpen posten die aanspreken en dan bezoekers maximaliseren en dan affiliate geld verdienen en de meest effectieve maar saaiste baan ooit hebben. Met internetmoneyz.

Ik dwaal af.

Het allerdomste vind ik dat reisblogs willekeurige tips papegaaien zonder te weten waarom. Dan ontstaat er dus een situatie dat mensen zoals jij gaan denken dat je op dinsdag in incognitomodus twee enkeltjes vanaf Brussel moet gaan boeken met om de goedkoopste prijs te vinden.

En dat is helemaal niet waar.

En ondanks het feit dat het debunken van mythes de slechtste manier is om die mythes uit de wereld te helpen, doe ik het toch. Want zo voel ik me superieur en dat is mijn no. 1 life goal.

Hier heb je de domste vliegtickettipmythes onder elkaar.

Zoek vanaf meerdere luchthavens = duur

Ja, het loont misschien om vanaf Eindhoven te vliegen als je in Eindhoven woont, maar realiseer je even de tijd en gedoe die je kwijt bent met het reizen naar een luchthaven vele kilometers verderop. Dan trap je dus in de flight time myth, waarbij je een goedkopere vlucht boekt maar even vergeet dat de reistijd van je huis naar wazig vliegveld plus vlucht plus reistijd van ander wazig vliegveld naar daadwerkelijke plek van bestemming veel langer is en veel meer geld kost dan gewoon een ticket vanaf Schiphol naar de stad waar je echt naar toe wil.

Boek twee enkeltjes / boek een retour / boek een (double) open jaw = kijk maar even

Sowieso mooi dat alle varianten van deze tip voorbijkomen en je dus geen steek wijzer wordt. Feit: retourvluchten van en naar dezelfde stad zijn meestal het goedkoopst, maar soms niet. Vandaar dus die uiteenlopende tips.

Dus het beste advies hier is eigenlijk maar even wat proberen en kijken wat lukt.

Je zou ook kunnen zeggen: kijk maar even. Maar da’s dan weer geen tip.

Boek lastminute = pokeren

Lastminute is het allerdomste wat je kunt doen want prijzen voor vliegtickets worden vlak voor de vlucht opeens heel veel duurder (komt straks een grafiekje voorbij). Lastminutes bestaan wel hoor, maar het is natuurlijk nooit precies de plek waar je naar toe wilt op je gewenste datum.

Browse incognito = bangmakerij

Ik vermoed dat deze tip voortkomt uit angst voor grote bedrijven. Maar het is helemaal niet zo dat ticketaanbieders hun prijzen aanpassen naarmate je lang of vaak zoekt op dezelfde website. Het kan wel zijn dat die prijzen hoger worden, maar dat betekent dat tickets met die lagere prijs inmiddels zijn verkocht (omdat je er zo lang over doet).

Websites worden gemaximaliseerd voor conversie en niet direct voor dagomzetmaximalisatie.

Als je het tegendeel beweert, nodig ik je graag uit om te bewijzen dat tickets in incognitomodus goedkoper zijn, zoals ook deze persoon op Reddit vroeg en vervolgens niemand kon bewijzen.

De reden waarom het niet waar is wordt hier uitgelegd door iemand die werkt bij een Online Travel Agency (OTA), een flight analist en iemand die vertelt hoe fare buckets werken.

Lees ook hier waarom dezelfde stoelen andere prijzen kunnen hebben en hoe dat werkt.

Boek op dinsdag = papegaaierij

Ik kan niet begrijpen hoe erg mensen deze mythe napraten. Nergens wordt er een bewijs geleverd voor het feit dat tickets op dinsdag over het algemeen goedkoper zijn.

Logisch geredeneerd wordt er wel. Althans. Dat wordt geprobeerd.

Blogs uit de Verenigde Staten hebben een wazige uitleg. Het ene blog zegt dat aanbiedingen op maandagavond worden gepost en het andere zegt dat niet-betaalde wel-geboekte tickets dan weer terug in het boekingssysteem komen maar niet online en je dus op woensdagnacht om 1 minuut na middernacht telefonisch bij de luchtvaartmaatschappij moet boeken. En dan ook even nadenken in welke tijdzone de luchtvaartmaatschappij gevestigd is. Klinkt niet logisch. Want luchtvaartmaatschappijen werken voornamelijk met fare buckets en niet met aanbiedingen en als goedkope tickets weer terugkomen in een boekingssysteem, dan waren ze er al en had je ze ook eerder kunnen boeken.

En er is ook nog steeds geen data die deze gekke tip ondersteunt. Behalve als je er naar zoekt. En wat zie je dan? Dat tickets juist gemiddeld goedkoper zijn in het weekend.

Gemiddelde prijs per boekingsdag (binnenlands)

Gemiddelde prijs per boekingsdag (binnenlands)

Gemiddelde prijs per boekingsdag (internationaal)

Gemiddelde prijs per boekingsdag (internationaal)

En die wazige uitleg van inhetvliegtuig.nl dus he-le-maal nergens op slaat.

Wat?

Wat?

Ik denk dat het misschien verstandig is om te vermelden dat luchtvaartmaatschappijen niet hun ticketprijzen verhogen als er veel tickets worden geboekt, maar dat goedkope tickets wel sneller weg zijn als er veel wordt geboekt. Die fare bucket is dus leeg. En zo stijgt de prijs.

Dat is een andere manier van benaderen.

Dat zie je ook in deze grafieken waarin je ziet dat binnenlandse vluchten in de US op de 57e dag voor vertrek gemiddeld het goedkoopste zijn en internationale vluchten op de 171e dag voor vertrek.

Binnenlandse vluchten in de VS zijn 57 dagen van te voren gemiddeld het goedkoopste

Binnenlandse vluchten in de VS zijn 57 dagen van te voren gemiddeld het goedkoopst

Internationale vluchten vanaf de VS zijn gemiddeld 171 dagen van tevoren het goedkoopst

Internationale vluchten vanaf de VS zijn gemiddeld 171 dagen van tevoren het goedkoopst

Wel handige tips

Tips die wel handig zijn: flexibel zijn (in datums (ik vind data stom in de zin van tijdsaanduiding en vanaf nu ga ik het niet meer uitleggen) en bestemmingen, basiskennis vergaren, alerts instellen, alleen met handbagage vliegen en het weekend mijden. Alles wat Explorista zegt dus, behalve de dingen die ik net ontkracht heb.

Maar al deze mythes gebruiken we toch niet omdat we niet meegaan met gemiddelden. Nee we zoeken manieren om error fares te vinden en volledig te automatiseren.

Dus eigenlijk boeit het niet dat deze mythes er zijn, behalve dan dat je nu tof kunt doen op verjaardagen en mijn website kan gaan promoten.

Wel even in incognitomodus browsen hoor.

tl;dr incognito op dinsdag vanaf Brussel twee enkeltjes boeken is het stomste wat je kunt doen