New rekeningnummer who dis?

Downloaden, printen, invullen, scannen en e-mailen

Ik heb sinds kort een nieuw rekeningnummer en daar was je misschien al van op de hoogte. Nu is dat helemaal mooi, maar er zijn natuurlijk ook mensen en verenigingen die dat moeten weten. Een voorbeeld van iemand die ik op de hoogte moet stellen van een nieuw bankrekeningnummer is de gemeente Amsterdam. Want zij schrijven iedere maand €9,52 af because reasons.

Het fijnste zou natuurlijk zijn dat er een algemeen systeem is waar je je persoonlijke gegevens kan koppelen aan een bankrekening (met je DigiD bijvoorbeeld) maar ik snap ook heus wel dat daar nogal wat mitsen, maren, haken, ogen en addertjes aan vast / onder het gras zitten. Om over voorwaarden en disclaimers maar te zwijgen.

Nee, dan is het gemakkelijkst even mailen dat je een nieuw rekeningnummer hebt naar de instantie die jouw rekeningnummer gebruikt voor een afschrijving. Mailen met een e-mailadres dat bij ze bekend is, mochten ze het belangrijk vinden dat ik mezelf verifieer op een bepaalde manier. Of, met ieder willekeurig e-mailadres omdat mijn nieuwe bank iedere eerste automatische incasso niet afschrijft maar aan me voorlegt en ik dan zelf kan beslissen of ik het afgeschreven wil laten worden. In het geval van de gemeente Amsterdam zou ik dat dan wel willen. Die €9,52 is waarschijnlijk ergens goed voor.

Ja, dat zou mooi zijn. Dat je gewoon kenbaar maakt met een communicatiemiddel dat al 45 jaar bestaat (ja) dat je een nieuw rekeningnummer heb. Zodat de afdeling administratie (of gewoon ieder willekeurig persoon daar) even je rekeningnummer kan wijzigen. Zodat alles hetzelfde blijft, maar dan met een ander rekeningnummer.

Ja, dat zou heel mooi zijn. Maar ‘zo werkt het dus niet’.

Want om je rekeningnummer te wijzigen bij de Gemeente Amsterdam dien je een formulier te downloaden. Je leest het goed. Je kunt niet online een formulier invullen (dat zou handig zijn en relatief modern) maar je moet een pdf downloaden. Als je die pdf hebt gedownload, moet je die printen en invullen. Gewoon met een pen. Alsof je weer op de basisschool zit. Deze keer hoef je trouwens niet per se aan elkaar te schrijven. En dan als je klaar bent, inscannen met je scanner die je al 1998 hebt gedoneerd aan Kringloopwinkel Troep van Joep en dan het ingescande document als bijlage mailen naar een e-mailadres van de gemeente.

Dan wordt je wijziging verwerkt.

Want ‘zo werkt het’.

Nu hoor ik je alvast denken: Ja, maar Jelmer, je kunt toch ook gewoon met Adobe Reader die pdf op je computer invullen en dát mailen. En ja, dat kan. Maar dat lijkt me niet een oplossing voor het probleem. En daarmee maken we de wereld ook geen betere plek. Want dan blijven we het normaal vinden om wijzigingsformulieren per pdf naar elkaar te gaan zitten e-mailen. En ik wilde zo graag stoppen met e-mailen omdat het nooit ergens op slaat.

Mijn rekeningnummer bestond uit een paar letters en cijfers. En die zijn nu anders. Dat moet iemand weten.

De beste optie voor de gemeente Amsterdam is dat er serieus iemand aan het werk is die e-mails ontvangt met ingescande formulieren van mensen die hun rekeningnummer willen wijzigen. En die werknemer typt die geschreven tekst vervolgens over in een systeem dat de afschrijvingen verwerkt.

Dus het rekeningnummer is digitaal, wordt op een papier geschreven, de inkt droogt, de inkt wordt veranderd in een digitaal document via een scanner en verstuurd per e-mail en geopend en omgezet naar letters en cijfers in een systeem.

Dat is hoe de wereld op dit moment werkt.

Om een rekeningnummer te wijzigen moet je downloaden, printen, scannen en e-mailen.

Ik doe hier niet meer aan mee. Ik zie wel wat er gebeurt als m’n ING-rekening niet meer bestaat en de gemeente die €9,52 niet meer kan afschrijven.

Ik denk dat het dan opeens wel gewijzigd kan worden zonder formulier.