Een zak vol noten

Ik heb tegenwoordig een flink gevulde zak met noten. Meer dan anders. Dat komt omdat ik veel moet eten.

Nootjes zijn een bron van selenium en vetten die iets belangrijks doen met je hormonen (toch, Ralph?) en dat is goed voor me. En wat nog beter is: ze bevatten lekker veel calorieën.

Is dat beter? Jazeker. Want omdat ik de sterkste man van het Westelijk halfrond wil worden (andere helft ook) moet ik veel eten. Net even wat meer dan u misschien. 4070 kcal om precies te zijn. Per dag ja.

Nu kan ik er voor kiezen om frituurvetshakes te drinken, maar dat lijkt me niet echt lekker en bovendien niet echt waardevol. Ook niet met gojibessen als topping. Bovendien is frituurvet niet echt goed voor mijn vaatwasser. The next best thing is dus een zak vol noten. En daarna komt pindakaas of, als je money hebt en niet zo heel veel verstand (een combi die verrassend vaak voorkomt), kies je voor biologische koudgeperste amandelboter. En post je dat op Instagram.

Noten zijn vetrijk en daarom calorierijk. Maar ze bevatten ook allemaal andere interessante dingen zoals vezels, vitamientjes en mineralen, zoals selenium. En dan die vetten. Dat zijn zogenaamde ‘goede vetten’ aldus uw favoriete goeroe die dagelijks volledig ongefundeerde quasi medische termen op uw beeldscherm kakt.

Kijk en daar gaat het mis. Dan drukt u ’s ochtends met uw goede gedrag een verantwoorde treinsnack in uw Kiplingrugtasje, om vervolgens aan het eind van het jaar 8 kilo zwaarder te zijn dan het jaar ervoor.

Die noten waren toch zo gezond!?

Nee. Naast het feit dat ‘gezond’ een te vermijden term is, zijn noten slechts voor weinigen een verstandige keuze. Tenzij je je dieet zo inricht dat die noten zelf geen calorieoverschot veroorzaken, maar bijdragen aan een gevarieerd en gematigd dieet. Of als je graag aan wilt komen (zoals ik), dan zijn noten in ruime hoeveelheid aan te raden. Evenals frituurvetshakes trouwens. Met of zonder gojibessen.

50 gram noten bevat ongeveer 300 kcal. Die heb je binnen een halve minuut in je bakkes gedrukt.

‘Vet is kracht’, zei Marco Kroon laatst nog bij RTL Late Night. Maar vet is ook een gratis extra onderkin als je de hele dag op je krent zit.

Geniet, maar eet nootjes met mate.

En met maten.

En met Maarten.

En als je een maat hebt die Maarten heet is dat natuurlijk helemaal fantastisch.