Als je niet ontbijt, ga je dood

Elle-ontbijt

Jullie denken misschien dat ik stiekem ben ingehuurd door Elle om hun artikelen onder de aandacht te brengen maar dat is niet waar.

Elle is gewoon helemaal de weg kwijt en ik voel me Robin Hood.

Elle moet echt even kappen met stukjes tekst over voedselgedrag.

Het volgende wanstaltige artikel dat is klassikaal even wil bespreken gaat over ontbijten. Over waarom je dat wél moet doen. En daar geeft Elle vier redenen voor. Laten we die vier redenen eens onder de loep nemen om weer verder te gaan met ons leven als kritische opgewekte mensen. Die wel of niet ontbijten.

insert bangmakende voorleesstem

insert bangmakende voorleesstem

De titel is al lekker onheilspellend en lijkt alsof er een geheim wordt prijsgegeven. Sterker nog: als je weet wat er in dit artikel staat, sla je je ontbijt NOOIT meer over.

+1 voor de SEO-specialist van Elle

+1 voor de SEO-specialist van Elle

De url van het artikel is misschien nog wel onheilspellender.

Kortom: nog voordat je inhoud hebt gelezen weet je al dat we hier te maken hebben met een zwart-witbenadering (wel of niet) én alarmisme (als je x doet, gebeurt het vreselijke y).

Dat begint goed. Lekker Elle.

tl;dr dat ligt er aan

tl;dr dat ligt er aan

???

???

Hoezo weten we dat allemaal? Spreek ff lekker voor jezelf. Ik vind ontbijten echt knetter makkelijk. Het is namelijk, nadat je bent opgestaan, iets eten. Laten we niet doen alsof dat moeilijk is. Een ‘gezond’ ontbijt is natuurlijk afhankelijk van de rest van je voedselpatroon én ook de rest van de invulling van je leven, je voorkeuren en je gedrag, dus dat is nogal lastig te stellen.

Maar ok ok ok laten we er maar vanuit gaan dat een groot deel van de lezers moeite heeft met tijd nemen voor een verstandig en voedzaam ontbijt.

Maar dan nog moet je je afvragen of dat erg is.

Yes wetenschappelijke bronnen zijn onderweg

Yes wetenschappelijke bronnen zijn onderweg

Ha, mooie belofte. Wel ontbijten heeft gezondheidsvoordelen. Want wetenschappelijke bronnen tonen dat aan. Ik kan echt niet wachten op alle bronvermeldingen in dit artikel. Jullie ook?

Glycogeen idee wat dit betekent

Glycogeen idee wat dit betekent

Ik weet niet of de doorsnee lezer van een mode en make-upblogje weet wat glycogeenlevels zijn maar kennelijk zijn lage levels fijn omdat je dan vetreserves aanspreekt bij inspanning. Dat kan allemaal kloppen (die glycogeenlevels zijn niet per se altijd het laagste ’s ochtends want dat is afhankelijk van nogal wat factoren), maar het is niet zo dat op een nuchtere maag sporten beter is. Lees hier maar.

'Een' Australische universiteit

‘Een’ Australische universiteit

Kennelijk presteer je ’s avonds in de gym als je niet ontbijt, maar ik zou graag dat onderzoek van ‘een Australische universiteit’ willen zien want ik geloof niet echt dat dit een verband is waarbij het ene het andere veroorzaakt.

Of dat die Australische universiteit überhaupt bestaat.

Wat?

Wat?

Dit is echt een heel grappig stukje tekst. De titel suggereert dat je slechte gewoonten overwint door te ontbijten, maar het stuk tekst vertelt je dat er geen oorzaak-gevolgrelatie is maar dat ontbijtende mensen überhaupt wat verstandiger en vitaler zijn. Gemiddeld dan.

Op het eind gelukkig nog een quote van een random diëtist.

De kwaliteit van de calorieën bla bla bla

De kwaliteit van de calorieën bla bla bla

Lol. ‘Kwaliteit van de calorieën’ klinkt misschien mooi maar het slaat nergens op. De ene calorie is de andere namelijk wél. Alle calorieën zijn hetzelfde. Macro- en micronutriënten verschillen, maar zeg dat dan.

Oja, trouwens. Wtf is een ‘kickstart’ van je dag eigenlijk?

ff Colombia belle brb

ff Colombia belle brb

Lol. Ok. Het recept staat op Women’s Health en daar staat verder niet bij wat die Universiteit van Colombia daar mee te maken heeft. Stuurt de redactie gewoon al hun recepten even ter goedkeuring langs Bogota?

Hola ¿qué opinas de lo que esta receta?

Prima joh

Wat zijn volledige koolhydraten trouwens?

Bijna goed

Bijna goed

Ik kreeg laatst het advies van Paul Bosma om m’n wekker ook voor 8 uur te zetten, maar dat was wel omdat hij mijn persoonlijke ervaringen had gehoord. Dat was niet een algemeen advies. In mijn podcast met Paul leer je trouwens meer over je slaap-waakritme en wanneer die hormoonspiegels stijgen en dalen. Dat verschilt natuurlijk per persoon.

En hoezo brengt een ‘goed’ ontbijt je cortisolspiegel in balans? Welke balans? Waarom moet dat? Welke experts worden hier geciteerd?

Gelukshormoon jawel

Gelukshormoon jawel

‘Een onderzoek’. Nee ok, bedankt. Nu geloof ik jullie.

Ik denk dat de conclusie is: ontbijten is soms verstandig, maar dat verschilt per persoon. Voldoende slapen is aan te raden en gevarieerd eten is slim. Ook zonder goedkeuring van een Colombiaanse universiteit.

Met 'bron' bedoel je toch dat iedere letter precies is gekopieerd?

Met ‘bron’ bedoel je toch dat iedere letter precies is gekopieerd?

En lol @ 1-op-1 kopiëren van artikelen van Women’s Health. Als jullie elkaar nou de volgende keer van tevoren even bellen en vragen of het artikel wel of niet door een blinde chimpansee is geschreven, dan bespaar je jezelf angstzaaien en droeftoeterij.