Deze tips van Elle zijn het ongezondst om te lezen

Elle

Op elle.nl is er een categorie die beauty & health heet en hoewel beauty natuurlijk in the eye of the beholder is (en daardoor openstaat voor discussie—of juist niet—omdat het nergens over gaat), hebben sommige mensen gewoon totaal geen verstand van health.

Of logica.

Of grammatica.

Of dat je je toetsenbord met de spatiebalk onder moet neerleggen voordat je een artikel schrijft.

Want Elle heeft een artikel gepubliceerd waar zowel Grazia, Amayzine, Styletoday als ik de slappe lach van krijgen.

Lees maar mee.

Zomerse snacks om te eten

Zomerse snacks om te eten

Het artikel heet ‘Deze zomerse snacks zijn het gezondst om te eten’ en daar gaat het natuurlijk al mis. Losse producten kun je natuurlijk helemaal niet op een rijtje zetten van gezond naar ongezond, omdat gezondheid zo lastig te definiëren is en afhankelijk is van het totale voedingspatroon over een langere termijn.

Je zou dus beter kunnen melden dat sommige producten misschien verstandigere keuzes zijn dan andere. Maar dan wel met een goede onderbouwing en context, anders roept het alleen maar meer vragen op dan je denkt te beantwoorden.

Bovendien vind ik het overbodig om erbij te vermelden dat deze snacks ‘om te eten’ zijn. Hoewel, het is misschien gezonder om eieren tegen een ruit te gooien dan een pot rode kool, maar voor kwajongensstrategieën is ongetwijfeld geen plek in de categorie beauty & health.

Koude soepen gatverdamme

Koude soepen gatverdamme

In soepen zitten vegetarische ingrediënten en veel vezels. Ja, dat ligt er dus aan wat voor soep. Maar gelukkig krijgen we daar snel een antwoord op want, afhankelijk van het recept, kun je meerdere koppen soep per dag nemen. Bijvoorbeeld 2 koppen gazpacho met tomaat, zoals de auteur adviseert.

Ja bedankt voor je advies maar dat is wel een heel specifiek advies voor een hele grote groep lezers. En geheel willekeurig ook.

Het enige fijne aan dit stuk tekst is de vermelding dat er in soep veel water zit, maar dat lijkt mij een nogal overbodige vermelding.

Ober zit er in deze soep veel water? Want daar ben ik allergisch voor.

Overigens is koude soep heel erg vies. Dus dit is een raar advies. En het ging toch over snacks? Wat is dan een snack?

Watermeloen is de oplossing voor alles?

Watermeloen is de oplossing voor alles?

In watermeloen zit een type vezel dat vetten je lichaam uit werkt? Dat lijkt me niet waar. En als dat wel waar is, ga ik dus na mijn friet-uren onbeperkt watermeloen zitten tjappen en heb ik daarmee de code gekraakt.

Watermeloenen bevatten — uiteraard — een hoog watergehalte.

Ja, en ook deze alinea bevat — uiteraard — een hoog onzingehalte. Vooral ook omdat er wordt gesuggereerd dat een hoge waterinname de verbranding van calorieën stimuleert. Zo langzamerhand lijkt die watermeloen wel de oplossing voor ieders probleem te worden.

Die pitten zijn minder goed, maar wat daar precies minder goed aan is (of minder dan wat?) wordt overgeslagen. Misschien is de schrijfster drie jaar oud en heeft haar moeder net verteld dat er een watermeloenplant in haar maag groeit.

Overigens neemt Elle een infographic van zustertijdschrift Cosmopolitan over, maar het is tekenend dat het, ongetwijfeld ongezien, inclusief foute arcering wordt gekopieerd.

ffs get your shit together Hearst

ffs get your shit together Hearst

Nee

Nee

Nee, aardbeien zitten niet bomvol vezels want ze bevatten weliswaar 3 gram vezels per cup zoals in die infographic staat aangegeven maar die meeteenheid gebruikt niemand in Nederland en dat betekent gewoon 2 gram vezels per 100 gram. Precies evenveel als in 100 gram Snickers dus.

Ja, aardbeien zijn caloriearm en dat is een prima argument, maar niet door te zeggen dat het één van het caloriearmste fruit is. Dan ga je binnen caloriearm voedsel op zoek naar extremen en dat is onverstandig. Vergelijk die aardbei wat betreft calorieën liever met, ik noem maar wat, een Snickers. Dat verschil is namelijk aanzienlijk.

ieuw!

ieuw!

Oja, nog even over de term voedingsstoffen. Dat is dus het geheel van stoffen waar je iets aan kunt hebben in voeding. Vetten, koolhydraten, eiwitten en ook vitaminen, mineralen en micronutriënten en nog meer. Alles dus. ‘Boordevol voedingsstoffen’ is hetzelfde als zeggen dat er in natuurgebieden knetterveel natuur is. En van dat er van alle vogels die daar rondlopen het grootste gedeelte vogel is.

En het lijkt misschien leuk op een foto, maar vertrouw mij, yoghurt met boerenkool maakt geen lekkere smoothie. Dat is namelijk yoghurt met boerenkool.

Choose your words carefully

Choose your words carefully

Bevatten minder calorieën en vet dan wat? Ja, vegetarische gerechten kunnen veel vezels bevatten maar je ging net ook al de boot in met die aardbeien dus wees even wat specifieker.

Zeevruchten, nee vis, nee olie, is goed voor je, euh, dieet

Zeevruchten, nee vis, nee olie, is goed voor je, euh, dieet

Vis is, lol, geen zeevrucht en hoe meet je ‘zwaar op de maag’? Wat is dat nou weer voor stelling? Overigens is dit nu al de tweede keer dat iets een hoog gehalte bevat, maar dat is taalkundig onjuist. En bovendien: hoe helpt een hoge omega-3 oliehoeveelheid (dus in essentie ‘veel vet’) precies met het volgen van een dieet? En wat voor dieet eigenlijk?

Bevat water en bovendien water

Bevat water en bovendien water

Erg fris omdat er veel water in zit. Wow, dat klopt dus niet want ik sprong net van de hoge duikplank in een kop thee.

Naast het feit dat er veel water in zit, houdt het je lichaam ook gehydrateerd. Volgens mij betekent dat precies hetzelfde, maar ook dit is natuurlijk afhankelijk van de rest van je dieet en, spoiler alert, honger heeft niet (alleen) te maken met de hoeveelheid komkommers die je eet.

brb

Ok thanks

Dit is het minst waardevolle stuk tekst sinds dat stuk over komkommers.

smh

smh

Wat is een goeie mix tussen vetten en vezels? En hoe zorgt die avocado dat ik over de rest van de dag minder eet? Als ik die avocado nou om 23:59 eet, heeft deze dan ook invloed over de rest van diezelfde dag? Of gaat dit alleen voor de rest die volgt? En hoe beïnvloedt die avocado m’n spijsvertering dat ik minder ga eten?

Ik kan maar één manier bedenken en dat is niet smakelijk om toe te lichten.

Spreek voor jezelf

Spreek voor jezelf

Nou ik zou dat toevallig wél denken want ik heb net je bijozder domme infographic zitten lezen. En van niets eten is mijn bloedsuikerspiegel ook bijozder laag en daar krijg ik toevallig wel bijozder veel trek van.

ff iets onjuist over enzymen vermelden brb

ff iets onjuist over enzymen vermelden brb

Nee, de enige medische toepassing van deze enzymen is het verwijderen van dode huidcellen bij brandwonden.

Google maar eens bromelaïne, het enzym dat je bedoelt. Dan vind je allemaal beunhaaswebshops die die extracten veel te duur verkopen. Dan kun je ervan uitgaan dat het bullshit is.

Hahahahahaha

Hahahahahaha

Oke nu kan ik echt m’n lach niet meer inhouden.

I’m out.