Entitlement

Entitlement

Entitlement is ergens recht op denken te hebben, zonder daar moeite voor te doen. En het is helemaal erg als je daar andere mensen (onthoud dat iedereen net als jij even belangrijk is) hetzelfde recht mee ontneemt, puur en alleen omdat je denkt en dus vindt dat jij er recht op hebt. Een goed voorbeeld vind ik voorkruipen in een rij bij de kassa, pinautomaat of andersoortige wachtrij. Een minder goed voorbeeld is het niet opvolgen van de roltrapregels (rechts staan, links lopen). Wel een goed voorbeeld is niet opzij gaan als je met z’n tweeën naast elkaar loopt en een enkeling je tegemoet komt. En waar je ook geen recht op hebt is vrijwel alles van bedrijven waar je niets aan betaalt.

Entitlement is, om met de woorden van Guy Droog te spreken (woorden uit podcast 15), niets anders dan verwachtingen van iemand hebben, terwijl diegene niet door jou (naar rato) wordt betaald en/of van tevoren heeft gezegd dat je iets van hem/haar kunt verwachten wat vervolgens niet wordt nagekomen. Maar dan spreek je ook niet echt meer van entitlement.

Dus, met andere woorden, entitlement is jezelf enorm belangrijk vinden ten koste van andere mensen, zonder geldige reden. En dat maakt je een droplul.

Entitlement is het tegenovergestelde van autonomie. Immers: je vindt dat je recht op iets hebt op basis van hiërarchie ten opzichte van andere mensen. Je dicht jezelf een bepaalde status toe. Je verwacht iets van anderen. Het heeft niets te maken met de waarden die vanuit jezelf komen.

Entitlement is een verkapte ongeldige uiting van onzekerheid. Dus stop er mee.

Ik zoek nog een goed Nederlands woord ervoor.