Facebook en de roep om autonomie

Facebook

Ik ben een nieuw boek aan het schrijven (ja je schrijft natuurlijk geen oude boeken idioot) en het gaat over autonomie. Sterker nog: het héét Autonomie.

Ik dacht dat dat wel aardig de lading dekte.

Maar ik weet nog niet zo goed wat autonomie nou precies is. Althans, ik zou nu nog geen definitie kunnen oplepelen. Gelukkig komt het boek pas in 2019 uit, dus heb ik nog even bedenktijd.

Autonomie ligt volgens mij ergens tussen vrijheid (niet per se shit hoeven of moeten doen), individualisme (shit alleen willen doen), zelfstandigheid (shit alleen kúnnen doen) en autarkie (voorzien in je eigen shit) in en ageert meestal tegen omvangrijkere machten (zoals overheden, ouders, Ryanair, bedrijven, staten, banken, Economieleraren, conducteurs en Facebook—daarover straks meer) maar niet altijd. En autonomie is misschien ook wel een jeugdige nieuwsgierigheid gekoppeld aan een prehistorische kijk-maar-even-mentaliteit.

Ik weet het dus niet zo goed.

Wat ik wel weet, is dat autonomie op veel plekken aanwezig is (of moet zijn) en dat ieder individu belang heeft bij autonomie, en groepen meestal belang hebben bij het tegenovergestelde. Ga maar na: het is toch veel fijner als je direct geld kunt overmaken naar iemand in plaats van een heel weekend te wachten tot een bank dat doet omdat het weekend is en er dan geen geld wordt overgemaakt (dus gebruik je PayPal of cryptocurrencies) maar die bank vindt dat niet chill. Of dat verplicht van negen tot vijf werken superkut is (liever werk je wanneer, waar, hoe, met wie en waaraan je zelf wilt omdat je dan veel productiever (en blijer) bent) maar je manager vindt het fijn om controle op je uit te oefenen omdat dat óók een menselijke drang is (overigens lees je in m’n boek waarom negen tot vijf beter is dan die ‘geen negen tot vijf mentaliteit’ die in alle vacatures staat tegenwoordig). En natuurlijk weten we dat diëten niet werken omdat ze je op een rigide manier precies opleggen wat wel en niet te doen (terwijl je liever zelf flexibel bepaalt wat goed voor je werkt omdat je het juist dan volhoudt) maar dat het voor de dieetbedenker wel chill is dat er een manier is die zogenaamd veel mensen tegelijk bereikt.

En dan is er Facebook.

Die mentale strijd die veel mensen hebben, waarin ze tegelijkertijd Facebook irritant en leuk vinden, kan worden opgelost door de conclusie: Facebook beperkt je autonomie, steeds meer.

Waarom? Omdat je maar de keuze hebt uit één groot sociaal netwerk waar iedereen op zit (is dus homonomie), omdat het overal is waar je kijkt (idem), omdat Facebook knetterveel geld verdient terwijl jij het werk doet (tijd investeren om shit te posten en informatie vrij te geven), dat je niet onafhankelijk kunt browsen (omdat op iedere website, ook deze, een Facebookpixel staat), dat je niet kunt bepalen dat je die domme teringherinneringen van onbekenden nooit meer ziet (omdat Facebook er alles aan doet om je zo veel mogelijk te laten posten om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen) en dat als je een evenement maakt dat je met Facebook gaat stoppen, Facebook dat verwijdert en dat precies het gebrek aan autonomie illustreert.

Arjen Lubach vindt dat Facebook een onbetrouwbare, liegende, megalomane, schijnheilige, privacyschendende blauwe teringsite waar je elke dag toch weer naar toe gaat. Ik vind dat over het algemeen feitelijk onjuist (hoe kun je bijvoorbeeld megalomaan zijn als je 2 miljard gebruikers hebt?), maar vind wel dat Facebook mijn en jouw autonomie beperkt.

Tegelijk heeft Facebook er ook voor gezorgd dat ik rond kan komen als schrijvertje nu ik werkloos ben omdat ik boekadvertenties (ook voor een boek over Autonomie) kan richten op precies mensen die het hoogstwaarschijnlijk interessant vinden en zorgt Facebook misschien wel voor het feit dat jij dit artikel leest.

Dus ik weet niet of ik een mening heb over het al dan niet stoppen met Facebook. Het leek me vooral een mooie manier om m’n boek onder de aandacht te brengen.

En voor het geval dat jij er wel een mening over hebt, denk dan vooral eens aan autonomie: niemand kan of moet voor iemand anders bepalen dat diegene geen Facebook meer mag gebruiken.

Pre-order m’n boek Autonomie hier. Of niet. Kijk maar even.