Gebruiksaanwijzing

gebruiksaanwijzing

Ik ben geïnspireerd door Alexander Klöpping en Rick Pastoor om een gebruiksaanwijzing van mezelf te maken. Zodat je misschien beter met me kunt samenwerken. Of me snapt.

Eerste indruk

M’n frons

Sinds ik naar de kinderdisco ging word ik vrij regelmatig door vreemde mensen verweten boos te kijken. Ja, er groeit een frons op mijn voorhoofd, maar laat je er niet door misleiden. Net als naamgenoten (geen familie) Frank en Ronald lijkt het net alsof ik boos ben, terwijl mijn wenkbrauwen gewoon zo groeien en ik daaronder bovendien een paar bruine ogen heb.

Ik durf te beweren dat ik vrijwel nooit boos ben want ik vind dat een onzinnige emotie. Dus: ik ben waarschijnlijk vrij naturel en neutral, tenzij je een taxichauffeur bent. Dan vind ik je bij voorbaat een idioot.

Napeleoncomplex

Hoewel ik net zo lang ben als de gemiddelde Nederlandse man (183cm), heb ik een Napoleoncomplex omdat ik pas op mijn zeventiende een keertje ging groeien. Ik denk daarom nog steeds dat ik een klein ventje ben en ik ben zodoende regelmatig in een gym te vinden. Ja, zware dingen optillen voelt fijn, maar het is voornamelijk compensatiegedrag. Gymmen is één van de dingen die mijn leven zin geeft.

Omgang

Ik zweef ergens in het autistisch spectrum, dus ik kan niet zo goed communiceren. Ondanks m’n fantastisch geweldig succesvolle blog, m’n waanzinnig bestsellende boeken en prijswinnend social mediagebruik.

Ik communiceer direct want dat is lekker efficiënt (zie onder) en eerlijk (zie onder).

Hoe ik het leven zie

Ik geloof dat het leven zinloos is en daarom vind ik tegelijkertijd dat je zin kunt vinden in de meest kneuzige dingen in het leven. In mijn geval zijn dat verhalen vertellen (vooral schrijven en Instagramstories maken) (over)(,) niet al te uitgebreid maar wel voedzaam en smaakvol eten bereiden, slapen, kamerplanten kweken, naar de gym gaan, m’n verstand gebruiken en grapjes maken.

Hoe ik denk over werk

Ik vind werken voor iemand anders terwijl je alleen maar denkt ‘hey, ik moet ook m’n huur betalen’ onzinnig. Ik geloof vooral in iets doen wat je zelf leuk vindt en waar andere mensen eventueel voor betalen. In mijn geval is dat blogjes en boekjes schrijven. In jouw geval kan dat iets anders zijn, maar dit is mijn gebruiksaanwijzing dus hou je focus even bij mij, ok?

Ja, ik snap ook wel dat geld handig en belangrijk is, maar ik vind je wel een idioot als je 40 uur in de week alleen maar collega’s zit te e-mailen en niet doet wat je goed kan en/of op je cv stond.

Hoe ik samenwerk

Ik doe het liefst m’n werk alleen (ben niet voor niets (boeken)schrijver). Maar ik werk wel samen, als ik bijvoorbeeld iemand moet/wil helpen of vice versa. Als ik in projecten werk, dan is er vrijwel geen overlap tussen werkzaamheden. Dat wil zeggen: werk gebeurt afzonderlijk. Regelmatige communicatie óver de werkzaamheden gebeurt face-to-face of per chat. Geen e-mail. Kom nou.

Samenwerken in documenten doe ik door gebruik te maken van gedeelde mappen en bijvoorbeeld Google documenten.

Efficiëntie

Ik heb een haat-liefdeverhouding met efficiëntie. Ik fiets om, slaap veel, lees boeken die eigenlijk niet helemaal leuk zijn uit en ik treuzel en stel uit.

Tegelijk vind ik dat er heel veel dingen in de wereld sneller, beter en fijner kunnen.

Ik heb meer respect voor mensen die vooral graag willen chillen en niks doen, als ze daar anderen niet mee tot last zijn dan mensen die hun leven zo efficiënt mogelijk willen leven.

Omgang en communicatie

 • Ik vind meetings prima, maar niet om iets besloten te krijgen door middel van brainstorms of daadwerkelijk werk te verrichten.
 • Ik kan beter besluiten nemen in m’n eentje (daarmee bedoel ik niet dat ik alle macht wil maar dat ik door alleen te zijn beter beslissingen kan overdenken).
 • Ik heb een aversie tegen groepdenken (dat iedereen de hele tijd ‘ja, en…’ zegt om maar discussies uit de weg te gaan) en samen met iemand naar een scherm of een papier kijken en daarop werken kan en wil ik niet.
 • Ik e-mail niet. Stuur me berichten via Whatsapp als je m’n nummer hebt of Telegram als je dat niet hebt.
 • Ik bel niet.
 • Ik wil wel samen sporten (bijvoorbeeld gymmen of hardlopen). Niet om daadwerkelijk goed te trainen (dat kan ik alleen alleen), maar om het gezellig te hebben terwijl we wat actiefs doen.

Alleen

Ik ben graag alleen omdat ik dan goed kan nadenken en tot rust kan komen. Ik werk bij voorkeur alleen omdat ik dan efficiënter werk en me er beter bij voel.

Eenzaam

Ik voel me eenzaam als ik me onbegrepen voel of als ik door veel prikkels niet meer goed kan nadenken. Daarom ben ik vaak alleen. Als remedie tegen m’n eenzaamheid.

Samen

Ik ben graag samen omdat ik dan met anderen kan ontspannen en grapjes maken. Als er maar niet iets wat lijkt op een project gedaan moet worden. Dan moeten we maar taken verdelen en afzonderlijk verder gaan.

Afspraken

Ik vind vooral dat iedereen maar even moet kijken wat ‘ie doet, maar als je belooft iets te doen binnen een bepaalde periode, vind ik je een lul als je het niet doet. Andersom mag je hetzelfde van mij verwachten/vinden.

Geld

Ik help je graag kosteloos (en maak daar ook afspraken over) als ik het leuk vind om te doen. Als ik het minder leuk vind, vraag ik er geld voor. Hoe kutter, hoe duurder, zeg maar.

Je kunt trouwens de pot op met je betalingstermijn van 60 dagen. Als we samenwerken betaal je de helft vooraf en de andere helft na maximaal 14 dagen. Andersom vind ik dit ook een prima afspraak. Ik betaal trouwens je facturen altijd zodra ik ze zie verschijnen. Vraag maar aan de mensen met wie ik samenwerk.

Agenda

Ik gebruik geen agenda, behalve als ik een afspraak met iemand heb of een vliegtuig moet halen. Dan kom ik ook heus wel op tijd.

Wat ik doe op een dag ligt een beetje aan hoe ik me voel. Ik gebruik wip.chat voor mijn projecten en taken, maar die plan ik niet in. Als ik zin heb om creatief werk te doen, dan doe ik dat. Als ik logistiek werk wil doen, doe ik dat. Als ik een half uur naar mijn planten wil kijken, doe ik dat.

Notities

Ik noteer ideetjes en gedachten in Evernote en iA Writer. Die deel ik trouwens niet met de buitenwereld dus deze passage is vrij zinloos.

Karakter en eigenschappen

 • Ik probeer zoveel mogelijk grapjes te maken want volgens Max de Vries gaat het bij grapjes om kwantiteit boven kwaliteit.
 • Ik ben eerlijk. Soms verzwijg ik dingen, maar ik lieg niet.
 • I don’t give a fuck om Instagramvolgers maar ik zeg dat zo vaak dat het waarschijnlijk niet waar is.
 • Ik haat taxichauffeurs. Je bent echt een droplul als je zogenaamd altijd ‘de weg en de actuele verkeerssituatie wel weet’ zonder gps, ‘geen wisselgeld hebt’, knetterasociaal rijdt en veel duurder bent dan Uber.
 • Als mensen (bewust en onbewust) onzin verkondigen en ik zie/lees/merk dat, dan vind ik het vaak belangrijk en leuk om dat tegen ze te zeggen en/of op m’n blog of social media te zeggen.
 • Ik haat mensen die shit jatten. Als je tekst en beeld van anderen gebruikt zonder toestemming, ben je echt een sneuneus en zie boven.
 • Ik vind dat ik altijd gelijk heb. Tot ik er vaak maanden later achter kom dat het niet zo is. Dan gooi ik het er op dat ik ben gegroeid en vind ik mezelf nog steeds een baas.
 • Ik hou van opruimen en dingen weggooien.
 • Ik ben niet competitief.
 • Ik heb nog nooit getennist, Kolonisten van Catan en Risk gedaan en wil dat graag zo houden.
 • Ik lees alleen non-fictie, maar vooral omdat ik nooit aan een boekcover van een fictieboek kan zien of het boek me aanspreekt.
 • Ik spreek, in tegenstelling tot Ernst-Jan Pfauth, Matthijs van Nieuwkerk en alle mensen die ook maar iets te maken hebben met boeken, cover niet uit als kuffer.