Gezonde crème brûlée

Gefeliciteerd. Je bent beland op de pagina met de titel ‘Gezonde Crème Brûlée’ en daarmee ben je officieel een idioot. Gezonde crème brûlée bestaat niet. Zelfs als we vinden dat gezonde en ongezonde gerechten niet bestaan omdat je dat niet kunt zeggen over losse producten of gerechten.

Crème brûlée staat zelfs dan op de ranglijst van gezonde gerechten stijf onderaan, maar nog nét boven witlof, batterijen, stookolie en hutspot. En groene paprika.

Het lijkt misschien alsof er niet zoveel goed is aan crème brûlée en dat klopt ook. Want het is ook nog eens het gerecht dat het meeste tijd kost om te typen op een Apple toetsenbord.

En nu zou je kunnen concluderen dat de inmiddels vier alinea’s aandacht die crème brûlée krijgt er vier teveel zijn, maar niets is minder waar.

Crème brûlée is namelijk een gerecht dat nauwelijks meer is dan een combinatie van vet en suiker. En dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Deze combinatie bewijst zich sinds mensenheugenis als een topcombinatie. Maar met alleen vet en suiker samen win je de oorlog niet. Daarom is van die crème van poedersuiker en roomboter in taarten altijd zo vies.

Nee, zodra er nog een derde element aan wordt toegevoegd, wordt het pas eetbaar. Althans, dan moet je wel een goed derde element kiezen. Dat kan chocolade zijn of zout of een combinatie van die twee. Maar de beste toevoeging is vanille.

Vanille smaakt op zichzelf naar billetjes en is pas awesome als het gecombineerd wordt met wat anders. Vet en suiker dus.

Het is dan ook niet voor niets dat de Vanilla Protagonist een term is voor een hoofdpersoon van een verhaal die zelf best een saaie lul is, maar door een groepje uiterst goed geselecteerde bijfiguren opeens de shine pakt.

Deze beste combinatie van vet, suiker en de held van het verhaal vanille en staat daarom op de ranglijst met smaakvolle gerechten bovenaan, vlak voor een Twix icecream en een dubbele Whopper met kaas met curly fries en een cola light.

Een gezonde crème brûlée bestaat dus eigenlijk wel: het is de gouden combinatie van vet, suiker en vanille in ere houden en vieren dat niet alles eiwitrijk en vetarm hoeft te zijn. Behalve soms.

Kijk maar mee:

Bonjour crème brûlée

Ingrediënten (voor 4 personen of precies 1 meisje met liefdesverdriet)

  • 3 eidooiers (vet)
  • 5 zakjes (40 gram) vanillesuiker (suiker)
  • 150ml slagroom (vet)
  • 100gr mascarpone (vet)
  • het merg van 1 vanillestokje (held)
  • allemaal basterdsuiker (suiker)

Bereiding

  • Pak drie kommetjes
  • Meng de eidooiers met de vanillesuiker in een kommetje
  • Zet een kommetje weer terug in de kast
  • Doe de slagroom en mascarpone en de vanille in een steelpannetje
  • Doe ook ff het gas en het vuur aan
  • Breng het geheel aan de kook
  • Verwarm de oven voor op 130 graden
  • Zet het derde kommetje terug in de kast
  • Kook ff wat water in de waterkoker
  • Meng de kokende slagroommascarponevanillesaus langzaam met het eidooiermengsel
  • Giet het mengsel in een schaaltje of in een soepbord of een diep bord
  • Zet het schaaltje, soepbord of diep bord weer in een andere schaal en giet daar wat kokend water bij
  • Zet dát weer in de oven, 30 minuten lang
  • Bestel intussen m’n boek Eet Taart Krijg Een Sixpack voor jezelf, je moeder, je tante en je buurvrouw
  • Pel een banaan en doe de schil weer om de banaan en leg de banaan terug in de fruitschaal om je huisgenoten te foppen
  • Neem de crème brûlée uit de oven en laat afkoelen in de koelkast
  • Ga een paar uur wat anders doen
  • Neem de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi ruim met basterdsuiker
  • Pak de crème brûlée brander die je sowieso niet hebt maar hier kunt bestellen en karameliseer de suiker
  • Wacht nog even een paar minuten omdat je geen blaren op je tong wil en smul ervan