De slimste manier om goedkope vliegtickets te vinden
De KLM post iedere dag overal Werelddealweken en Travelbird serveert advertenties voor familiehotels in Hongarije in de herfst. En als je Paperflies volgt op Facebook krijg je vierendertig keer per dag gare filmpjes te zien met telkens de vraag ‘wie neem jij mee?’ omdat de social media manager daar denkt dat bereik het belangrijkste is en niet doorheeft dat je als merk intussen godsgruwelijk irritant bent.
Maar wel een lekker hoog bereik.
Wat ik probeer duidelijk te maken is dat duizenden bedrijven je allemaal reizen en vliegtickets proberen aan te bieden waarvan 99,9% volkomen irrelevant en/of duur is. En dat terwijl jouw tijd en aandacht zo belangrijk zijn. En je eigenlijk precies alleen wilt zien wat jij graag wilt zien. Bijvoorbeeld een goedkoop ticket vanaf Amsterdam met een comfortabele luchtvaartmaatschappij naar een interessante plek. Verder geen Center Parcsweekenden of een tweepersoons mierenhoop in Albanië.
Dus er moet een betere manier zijn om achter de beste en goedkoopste vliegtickets te komen, zonder overspoeld te worden met meldingen over enkele reizen van Singapore naar Frankfurt met Maxicosi Airways.
Misschien moet ik kappen met fictieve voorbeelden.
Maar er is een betere manier. Die kun je hieronder lezen.
Want als je niet alle Werelddeals (mooie naam voor niet echt goedkope reizen) wilt zien en ook niet gewezen wilt worden op tickets van een Duits weiland naar een Brits weiland dat wordt aangeprezen als ‘SUPER CHEAPE TICKETS NAAR LONDEN! BOEK NU’ dan moet je robots bouwen.
Robots bouwen? Ja. En dat is makkelijker dan je denkt.
Hoewel ik niet echt weet wat jij denkt, natuurlijk.
Reisrobots bouw je omdat je zo weinig mogelijk tijd wilt besteden aan het zoeken, vinden, boeken en beheren van goedkope vliegtickets en tegelijkertijd alleen wilt zien wat voor jou relevant is. Zonder stress. Zodat je gewoon de rest van je leven kunt doen wat je zelf wilt en nooit meer naar domme reisadvertenties hoeft te kijken.
Stap 1: Ontvolg iedereen
De eerste stap om reisrobots te bouwen is je sociale media te openen en al die luchtvaartmaatschappijen, boekingswebsites, goedkope ticketdealblogs en alles wat er op lijkt te ontvolgen (uitzondering voor reisblogjes die je inspireren, zoals Reisjunk). En je tegelijk even uit te schrijven voor nieuwsbrieven die jou zogenaamd gepersonaliseerde deals sturen maar waardoor je eigenlijk nog nooit iets geboekt hebt.
Ja doe ik straks wel.
Nee doe nou maar gewoon nu.
Stap 2: Maak een lijst met wat je wil
Ik weet niet wat jij wil, maar ik wil een aantal dingen:
- Niet vanaf een andere plek reizen dan vanaf Amsterdam, liefst goedkoop. Boeit me niet echt wanneer.
- Ook wel reizen vanaf Stockholm, maar alleen als het een error fare is.
- Ook wel reizen vanaf elders naar Kaapstad, maar alleen als het een error fare is.
Ok.
Het is totaal irrelevant om aanbieders van reizen te volgen om dezelfde reden dat je ook geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen. Ja, ze proberen het allemaal met inspirerende filmpjes met millenials met baardjes maar nee, bedankt. Het is ook totaal niet onafhankelijk. Dus waardeloze informatie.
Wij zijn op zoek naar de beste deals. Dat is een heel klein percentage van het totale aanbod. En nu kun je natuurlijk de hele dag zelf op zoek en hopen wat te vinden, maar gelukkig zijn er mensen die dat voor jou doen (Ik trouwens niet, dus stop met DM’en of ik een goedkope reis voor je kan vinden).
Er bestaat een aantal fora en blogs die niets anders doen dan het posten van goedkope vliegtickets.
Wat een goedkoop vliegticket is, leg ik later nog wel een keer uit, maar het gaat er om dat je gebruik wilt maken van het werk van anderen en dát wil filteren.
Een goed voorbeeld is secretflying.com. Dat is een blog dat dagelijks tientallen (soms extreem) goedkope vliegtickets post. Nu lijkt dat veel, maar als er op ieder willekeurig moment ongeveer 15000 vliegtuigen in de lucht hangen, dan is dat aanbod nogal beperkt. Voor jou en mij is het relevant om van die goedkope tickets alleen de relevante tickets te zien.
En dan komt die robot om de hoek kijken.
Het zou toch mooi zijn als ik alleen goedkope tickets vanaf Amsterdam kon zien en de rest niet. Dat kan, door naar die website te gaan en dan te klikken op ‘Europe’ en dan komt dat aardig in de buurt van mijn wens. Maar ik wil real-time een melding ontvangen als er een goedkope ticketdeal gepost wordt, zodat ik eventueel direct kan boeken.
Ok laten we maar die robot bouwen dan.
Vanaf nu wordt het iets moeilijker, maar niet heel moeilijk. En bovendien bespaar je hierna superveel tijd en dus geld op vliegtickets.
Zo’n beetje ieder blog heeft een RSS-feed. Ik kopieer even de uitleg van Wikipedia om je uit te leggen wat dat is:
Subscribing to a website RSS removes the need for the user to manually check the website for new content.
Dus je kunt je abonneren op updates van een website met een RSS-feed. Je kent misschien bloglovin’ wel. Dat gebruikt hetzelfde principe. En ook mijn podcast die ik upload op Soundcloud maakt gebruik van een RSS-feed om aan iTunes te vertellen dat er een nieuwe aflevering online staat. Die vervolgens automatisch in iTunes wordt geladen en jij ‘m kunt luisteren.
Maar ok, simpelweg abonneren heeft geen zin (behalve op m’n podcast). Dan krijg je nog steeds alle ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dus je moet voorwaarden instellen. Bijvoorbeeld dat je alleen een melding van een update wil ontvangen als de nieuwe update een bepaalde term, bijvoorbeeld ‘Amsterdam’ of ‘error fare’ of allebei bevat.
Nu zijn er talloze mogelijkheden om gefilterde updates te ontvangen en zijn er allemaal RSS-lezers, maar ik maak graag gebruik van PushBullet. Dat is een app (o.a. op m’n telefoon) waarmee ik mezelf berichten kan sturen. Dus ook dit soort berichten. Maar ook stukjes tekst en afbeeldingen want
Dus download PushBullet even.
Ik kan niet zomaar een RSS-feed koppelen aan Pushbullet en heb daar dus nog iets anders voor nodig. Dus ik gebruik IFTTT, dat staat voor If This Then That (en daarmee, bijvoorbeeld in tegenstelling tot Spotify, gewoon precies heet zoals het zou moeten heten). Deze app koppelt het ene product of software of ding aangesloten op wifi aan iets anders. En op basis van voorwaarden kun je dus vette dingen maken.
Bijvoorbeeld:
- Zodra ik thuiskom (if: location = home), doe dan m’n Philips Hue lights aan (then: turn on lights);
- Zodra ik iets post op Instagram (if: Instagram update), post dan dezelfde foto op Twitter (then: post to Twitter);
- Zodra ik een e-mail krijg met een bijlage (if: Gmail e-mail has attachment), sla deze dan op in Dropbox (then: save to Dropbox).
Nouja, dat kan natuurlijk ook met die RSS-feeds:
- Zodra er een ticketdeal wordt gepost vanaf Amsterdam (if: keyword = amsterdam), stuur me dan een notificatie (then: push link);
Nou mooi. Ook weer geregeld. Moet je het alleen nog wel even instellen.
Dus download naast Pushbullet ook even IFTTT.
Ja doe ik zo wel even.
Ja, of nu. Want anders ben je weer die irritante chick/gozer die me met hele specifieke vragen gaat DM’en.
Ok, dan moet je nu op zoek naar de juiste RSS-feeds. Maar ik help je wel even.
- https://www.fly4free.com/flight-deals/netherlands/feed/
- http://travelunlimited.be/feed/
- http://www.flynous.com/Flights-from/benelux/feed/
- https://www.vakantiepiraten.nl/feed/
- http://yelmair.com/feed/
De volgende stap is dus het maken van robotjes in IFTTT. Daarvoor maak je een account aan en creëer je een applet. Je kiest voor RSS-feed bij ‘if’ en Pushbullet bij ‘then’.
Dus voor je keyword in (bijvoorbeeld amsterdam en dan de RSS-feed waar die term in moet voorkomen, bijvoorbeeld die van fly4free.
Dit kan ook met Twitter. Dus als iemand iets post met de keywords amsterdam error fare, dan kun je jezelf ook een notificatie sturen.
Ik zou dit graag gewoon linken, maar dat kan dus niet bij IFTTT. Maar het ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
En als je dus al die zogenaamde applets hebt gemaakt, die robotjes die de RSS-feed koppelt aan Pushbullet, dan heb je je robotjes gebouwd. Dan krijg je alleen dingen op je scherm die je interessant vindt. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit, als je Chrome op je laptop open hebt en Pushbulletmeldingen aan hebt staan:
Of zo, als je de Pushbullet app op je telefoon even opent.
Het is de enige notificatie die je nodig hebt in je leven.