Reizen met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage is het beste voor iedere reis. Je gaat immers niet verhuizen.

Reizen met alleen handbagage

De tijd dat je met je Nederlandse hoofd je volledige inboedel mee moest nemen op reis omdat ze in exotische landen alleen gras aten en in huiden (s)liepen is voorbij. En trouwens ook nooit geweest.

Het is in vrijwel geen geval noodzakelijk om ruimbagage mee te nemen. Zo’n enorme joekel van een koffer dus, die in de buik van een vliegtuig gaat. Het kan ook wel met alleen handbagage. En ja, het kan zelfs met een rugtasje.

Waarom? Omdat de meeste mensen een groot deel van hun bagage toch niet gebruiken en het inchecken van bagage ook het uitchecken van bagage betekent. En slepen met kilo’s en bang zijn dat iets kwijtraakt.

Ikzelf reisde graag met mijn zilverkleurige Rimowa Topas. Dat is zo’n luxe koffer van Duitse makelij van een groot luxemerkenconglomeraat. Dat wil dus zeggen dat ik daar veel te veel geld voor heb betaald en gevraagd en ongevraagd roeptoeter dat het zulke goede kwaliteit is. Trap er niet in. Je kunt gewoon met iedere handbagagekoffer die jij mooi vindt op reis gaan. En dan iedere paar jaar een nieuw exemplaar kopen. Maar die Rimowa is dus van supergoede kwaliteit he?

Rimowa Topas 31L

Als alternatief voor mijn rolkoffer heb ik een rugtas gekocht. Die rugtas is er trouwens vooral voor dagelijks gebruik. Ik was namelijk op zoek naar een stevige tas waarin ik zonder moeite mijn gymkleren én mijn laptop en nog wat andere zooi (dagelijkse boodschappen bijvoorbeeld) in kwijt kon. Mijn oog viel na enig speurwerk op de GoRuck GR1. Laat je niet foppen door de vrij overdreven Amerikaanse marketing. Het is kennelijk goed dat het laptopcompartiment in je tas bestand is tegen bomexplosies, dat de tas Made in America (fuck yeah) is en dat je in je vrije tijd dat ding kunt volladen met zware platen (?) en er afstanden mee kunt overbruggen voor je plezier en dat rucking (?) noemt.

Nee, het is gewoon een toffe tas waar veel in past. En na wat alledaags gebruik kwam ik er achter dat dat ding waarschijnlijk ook wel prima mee kan als reisbagage. Op mijn meeste reizen neem ik nu alleen deze tas mee. Daar past alles in.

Trouwens, dat Made in America (fuck yeah) zorgt er wel voor dat dit apparaat ook veel te duur is.

GoRuck GR1 26L

Een beetje afhankelijk van of ik mezelf een vlogger en fotograaf vind, gaat mijn spiegelreflexcamera (een Canon 80D) mee. Die past prima in mijn Rimowa of in een klein rugtasje, maar onlangs heb ik een Peak Design Sling 5L aangeschaft. Het is een soort heuptas die je bij onvoldoende zelfverzekerdheid ook als schoudertas kunt dragen.

Sinds ik mijn camera heb verkocht gaat deze nog steeds mee, want kennelijk kun je tegenwoordig zonder gêne alle varianten van een heuptas rocken. En daar dan weer je onderwegspullen in bewaren.

Peak design Sling 5L

In die Sling past dus gewoon een DSLR. En een extra lens. En extra batterijen. En een microfoon. Het statief doe ik dan wel in m’n GoRuck.

Canon 80D

Het belangrijkste op je reis is natuurlijk je laptop. Dit is niet echt waar, maar aangezien mijn hobby en werk stukjes typen zijn, is het toch handig dat er tegenwoordig typemachines zijn in het formaat a4, die overal mee naar toe kunnen en een aardige batterijduur hebben. De laptop van mijn keuze is al jaren de Macbook 12″ (uit 2015). Doet prima z’n (tekstver)werk(ing). Voor mijn fysieke gezondheid bestaat mijn laptopopstelling voor de rest nog uit een Roost laptopstand, een Apple toetsenbordje en een Logitech MX2. Maar dat mag natuurlijk ook een laptopstandaard, toetsenbord en muis naar keuze zijn. Deze extra hulpmiddelen neem ik trouwens niet altijd mee op reis.

Macbook 12

Als zichzelf serieus nemende videograaf en reisreporter kun je natuurlijk niet alleen met je spiegelreflexcamera aan komen drieten (is Drents voor goed beslagen ten ijs komen). Daar móet nog een handzamer model bij. Dat is in mijn geval de Canon G7X. Samen met een oplader en een extra batterij, maakt dat m’n cameravoorraad in die kleine tas bijna compleet.

Canon G7X

Voor die halve keer per reis dat ik onder water een video wil maken, heb ik de Xiaomi Yi. Dat is een soort GoPro maar dan veel goedkoper en veel beter. Heb daar ook enorm veel toebehoren bij maar daar neem ik, behalve een klein statief, niets van mee maar ik wilde gewoon graag het woord toebehoren een keer gebruiken.

Xiaomi YI 4K

Wat betreft electronica zijn we er nog niet, want het laatste met een snoer is mijn e-reader. De Amazon Oasis. Ja, we weten allemaal dat Amazon de duivel is omdat het zo’n groot bedrijf is, maar precies daarom is het chill dat alles zo goed werkt op hun e-readers. En welke idioot neemt nou papieren boeken mee op reis? Dat snoer kan eraf hoor, ik gebruik het alleen om het ding op te laden.

Kindle Oasis

Wat betreft hoofdtelefoons neem ik zowel m’n airpods als m’n Bose Quietcomfort 35 mee. De eerste als ik muziek wil luisteren maar tegelijk ook m’n omgeving wil waarnemen (bijvoorbeeld op straat) en de tweede als ik me wil concentreren of afzonderen voor m’n omgeving (bijvoorbeeld in het vliegtuig, op de luchthaven of wanneer ik ergens aan het computeren ben). Verder ben ik nog steeds tevreden met een oud type iPhone, waar ik op locatie vaak een lokale simkaart in druk.

Bose QC35

Wat betreft kleding hou ik het bij een lange broek, T-shirt, trui, schoenen en een pet in het vliegtuig en in m’n bagage voor een week aan boxer shorts en wat sokken, 5 T-shirts, 2 hemden, 3 korte broeken (met door de kleermaker in de rechtbroekzak een rits gemaakt), een zwembroek en slippers. Mocht ik iets zijn vergeten (vast niet) dan kan ik het op reis wel ergens kopen.

Die sokken zijn trouwens ook prima (zonne)brilkokers die, in tegenstelling tot gangbare brillenkokers, niet voornamelijk lucht vervoeren. De regel die je hier mag onthouden is dat extra verpakkingen (en trouwens ook vakjes in je koffer of tas) niet zorgen voor meer ruimte, maar precies het tegenovergestelde.

  • Zonnebril
  • Bril

M’n toilettas is alvast doorzichtig, zodat ik niet apart mijn vloeistoffen moet verpakken. Kijk maar even wat je zelf in je toilettas stopt, maar zorg ervoor dat de vloeistofverpakkingen maximaal 100ml zijn maar ik heb dit scheermes, dit scheerapparaat en deze gel/wax/klei.

Als ik president van de wereld word, regel ik zo snel mogelijk dat overal dezelfde stopcontacten zijn, maar tot die tijd moet ik het nog doen met een alles-in-één wereldstekker. Dat is niet optimaal (beter om per type stopcontact een stekker mee te nemen) maar ik had ook geen zin om thuis een plek in te richten om al die dingen te bewaren.

Dan heb ik nog een lacrossebal bij me om mezelf te masseren na lange vliegreizen of suboptimale hotelbedden. Gebruik ik slechts enkele keren per reis, maar doet overigens ook dienst als bal om over te gooien met je reispartner en/of lokaal muurtje. Dikke reistip: een witte lacrossebal is beter terug te vinden in de bosjes dan een zwarte.

Lacrosse bal

Omdat de wereld naast over stopcontacten ook niet echt eenduidige afspraken kan maken over valuta, pinstandaarden, betaalmiddelen en geaccepteerde kaarten is het van belang om goed voorbereid op reis te gaan. In principe kun je goed uit de voeten met je bunq Mastercard debit (mits je even in je app aanzet dat op de plek van bestemming je pas wilt kunnen gebruiken) en je Maestrokaart van dezelfde bank. Maar ik heb nog een American Express omdat al m’n aankopen daarmee verzekerd zijn (en doet tevens dienst als reisverzekering) en ik punten spaar en het een goede back-up is als m’n bunq niet werkt. Daarnaast bewaar ik op een andere plek dan m’n portemonnee nog een Revolutkaart, die ook dienst doet als back-up, evenals voor ongeveer 500 US dollars aan cash, die vrijwel overal geaccepteerd worden dan wel inwisselbaar zijn. Zo ben ik driedubbel klaar voor de reis.

Dan heb ik ook nog mijn Priviumpas mee, die me op Schiphol toegang geeft tot twee lounges (eentje voor en eentje na douane), voorrang geeft bij veiligheidscontrole en ervoor zorgt dat ik met een irisscan (je oogbal dus) de paspoortcontrole kan omzeilen en, als ik dat wil, bij veel airlines kan inchecken met prioriteit (dus bij zo’n business class balie). En ik neem m’n Lounge pass mee die me twee keer toegang geeft tot een lounge naar keuze uit 500 plekken op de wereld, gekregen toen ik die eerder genoemde American Expresskaart kreeg.

Cards

Dan heb ik verder natuurlijk mijn paspoort, een mini handdoek en een sarong en dat past allemaal wel.

  • Paspoort
  • Mini handdoek
  • Sarong

Klaar om te gaan. Een weekend of een maand. Kan prima.

Ik maakte trouwens eerder (in 2015) eens deze video over m’n bagage.

Ik ben ready to go. En omdat ik dus al m’n elektronica en troep in een handbagagekoffertje weet te krijgen, kun jij het ook.