Reizen met alleen handbagage

Ik ga je precies vertellen hoe ik met alleen handbagage kan reizen en wat ik allemaal meeneem. Met zo veel mogelijk tips en linkjes naar waar je alles kunt kopen. Zodat jij het ook kan.

De afgelopen 12 maanden ben ik in New York, Stockholm, Oslo, Londen, Chicago, Berlijn, Kaapstad, Beijing, Hong Kong, Tokyo, Kyoto, Osaka, Dubai, Bali, Honolulu, Kauai, New York, Parijs, Katowice, Istanbul, Abu Dhabi, de Seychellen, Johannesburg, het Krugerpark, Abu Dhabi, Bangkok, Krabi, Singapore en Malaga geweest en de komende 4 maanden bezoek ik nog IJsland, Venetië, Rio de Janeiro, Casablanca, Marrakech, Shanghai, Bali, Parijs, de Seychellen, Mumbai, Seychellen, Parijs en Kaapstad.

Je zou kunnen stellen dat ik reislustig ben en dat klopt.

Je zou ook kunnen stellen dat ik opschepperig ben en dat klopt ook.

Ik reis veel en ik reis alleen met handbagage. En dat vinden velen van jullie bijzonder of op z’n minst opmerkelijk. En velen van jullie vragen zich ook af hóe ik dat doe.

Hoe neem je alles wat je nodig hebt mee in zo’n piepklein koffertje?

Hoe kun je met alleen handbagage de wereld rondreizen?

Die vragen hoop ik nu te kunnen beantwoorden. In dit intens lange en uitgebreide maar hopelijk wel informatieve artikel.

Maar voordat ik dat doe, wil ik je graag wijzen op de redenen waarom ik met alleen handbagage reis. En dat zijn er een paar.

Allereerst: ik hou niet van troep. Ik heb letterlijk 98 dingen in m’n huis staan. That’s it. Bezit is extra afstofwerk. En het meeste heb je niet nodig of je stoot je kleine teen er aan. En een groot deel kan digitaal. Ik heb het over alles wat je op dit moment in je huis op papier hebt. En over foto’s. Video’s. Notities. Facturen. Afspraken. Contracten. Etcetera.

Ik heb dus niet veel troep dus ik kan ook niet zoveel meenemen. Maar ik heb alsnog meer troep dan in m’n koffer past. Maar ik reis met alleen handbagage want ik hou niet van wachten. Ik wil niet een uur in de rij staan om m’n koffer in te checken (hoewel ik met m’n Emirates membership en m’n Priviumpas bij veel airlines business class kan inchecken) en ik wil niet een uur wachten tot m’n koffer van de band rolt. Die bovenstaande lijst omvat 74 vluchten. Ik hoop dat je begrijpt hoeveel tijd het me bespaart om m’n bagage niet in te checken.

Nog een reden om met alleen handbagage te reizen is het feit dat je overal op de wereld je was kunt laten doen. Dan hoef je dus niet voor iedere dag kleding mee te nemen, maar voor de helft of een kwart van de tijd. En dan hoef je dus bij thuiskomst niet een halve dag vrij te nemen om al je was te doen. Nee, je pleurt alles in je hotel in een tas en geeft het mee aan housekeeping en je hebt het de volgende dag schoon en opgevouwen terug.

Genoeg redenen dus om alleen handbagage mee te nemen, maar dan is het nu de vraag: hoe reis je met alleen handbagage? Wat neem je dan mee?

Dat waren twee vragen, maar goed. Ik ben de kwaadste niet dus hier heb je je antwoorden:

Bepakkingverpakking

Deze heb ik niet, maar wil ik

Deze wil ik

Rolkoffer

M’n koffer is van merk x. Serieus, ik heb geen idee waar ik deze gekocht heb. Het is een koffer met precies de juiste afmetingen om door te gaan voor handbagage maar hij heeft maar 2 wieltjes terwijl ik er graag 1 zou hebben met 4 wieltjes. Van Rimowa het liefst. Want die zijn het mooist.

Deze heeft iedereen

Deze heeft iedereen

Rugtas – Herschel Settlement Black

De tas die ik meeneem is van Herschel en deze heeft iedere scholier. Simpel en robuust. Vakje voor je laptop. Vakje voor wat kleine dingetjes. Top.

Je mag dus bij vrijwel alle airlines een koffer en een personal item meenemen het vliegtuig in, dus ik voldoe aan de eisen.

En dit is wat ik meeneem:

Elektronica

DJI Phantom 3 4K

DJI Phantom 3 4K

Drone DJI Phantom 3 4K drone + batterij + oplader + controller

Het slechtst in te pakken ding van de wereld is m’n drone, maar die moet sowieso mee. Daarbij komt ook een controller, een extra batterij en een oplader die zowel de controller als de batterij tegelijk kan opladen. De kabel van stopcontact naar adapter is dezelfde als die voor m’n camerabatterijopladers, dus daar neem ik er 1 van mee.

Canon 80D

Canon 80D

Camera – Canon 80D + groothoeklens + zoomlens + statief + mic + batterij + oplader

M’n spiegelreflexcamera is een Canon 80d en ik heb twee lenzen: een groothoeklens en een zoomlens. Ik neem een extra batterij mee, hoewel de batterij best lang mee gaat, en natuurlijk een oplader zonder stekker voor het stopcontact want die had ik al.

Xiamo Yi 4K

Xiamo Yi 4K

Xiamo Yi Action Camera + oplader + wat attributen

Voor onderwatershots en actieshots heb ik een Xiamo Yi Action Camera. Het is een soort nep GoPro Hero 4 maar dan de helft van de prijs en een dubbele batterijduur. De oplader is een mini-usb kabel die super klein is en daarom top.

Heb ook een enorme tas vol met attributen besteld op AliExpress voor 30 dollar waarvan ik maar een klein deel meeneem.

Canon G7X

Canon G7X

Canon G7X + oplader

Voor de zekerheid neem ik een Canon G7X camera mee. Die staat bekend als vlogcamera en komt van pas bij video’s met meerdere shots of wanneer ik geen zin heb om een grote spiegelreflexcamera mee te nemen.

En de sensor is superlichtgevoelig (dus ’s nachts filmen gaat nog best top).

Apple Macbook 12"

Apple Macbook 12″

Laptop – Macbook 12″ + oplader + dongel + laptophoes

M’n laptop is onmisbaar op reis omdat ik overal ter wereld werk. De Apple Macbook 12″ bevalt goed, maar omdat er alleen een USB-C poort op zit heb ik een dongel nodig waarmee ik reguliere usb-sticks (en dus sd-kaarten) kan lezen. Ik gebruik een Incase laptophoes die wat oprekt als ik er kabels, dongels en adapters bij in doe.

Roost Laptop Stand

Roost Laptop Stand

Roost Laptop Stand

Deze laptop stand is awesome: hoewel het plastic uiterlijk de prijs van 75 dollar (!) niet waard lijkt, helpt ‘ie je vanaf het moment dat je ‘m gebruikt rechtop zitten en recht naar je scherm kijken. Top voor je rug als je in koffietentjes of andere plekken werkt met lage tafels en slechte stoelen.

Beide draadloos. Top.

Beide draadloos. Top.

Apple keyboard + Apple muis

Op een laptop werken is sowieso killing, dus een keyboard en een muis helpen wat pijn te verlichten. Samen met de laptop stand is dit m’n standaard uitrusting die ik ongeveer 75% van de tijd gebruik om mezelf enigszins te beschermen tegen rugpijn en nekpijn.

Voor ongeduldige fotografen

Handig

SD-kaart naar lightning cable

Om direct foto’s van m’n camera naar m’n telefoon te sturen gebruik ik deze kabel. Ik kan ook gebruik maken van wifi op m’n camera (maar niet op m’n drone) of alles via m’n laptop doen, maar dit werkt voor mij veel gemakkelijker en sneller.

Dus eigenlijk is het iets voor ongeduldige mensen. Niet noodzakelijk.

USB naar SD

USB naar SD

SD-kaart reader

Zoals gezegd heb ik een Macbook met alleen een USB-C poort, dus heb ik een SD-kaart reader nodig. Deze is geschikt voor gewone SD-kaarten als mini SD-kaarten.

Is ook alleen iets voor mensen die toevallig een Macbook 12″ hebben.

SD-kaartjes

SD-kaartjes

SD-kaartjes

Altijd handig om wat extra te hebben met zoveel camera’s. Zijn hier helemaal niet duur. En die hoef je heus niet per se in een apart bakje of hoesje of houdertje te bewaren. Past prima in een sok of een brillenkoker (mocht je die toch meenemen).

Lekker robuust

Lekker robuust

LaCie Rugged 1tb

M’n laptop kan niet zoveel (grote) videobestanden opslaan, dus gebruik ik een externe harde schijf. Maar ik maak ook gebruik van Dropbox, want in dit geval zijn al m’n bestanden weg als ik m’n harde schijf verlies. En dat wil ik niet.

Koop deze online

Koop deze online

SKross Wereldstekker + Zuid-Afrika stekker

Ik heb op Schiphol een wereldstekker gekocht waarin alle stekkers van de wereld zitten. Daardoor kon ik letterlijk 12 (!) wereldstekkers weggooien. Behalve die van Zuid-Afrika, want die zit er dan weer niet in.

Overigens kun je nu bij Kamera Express een wereldstekker kopen die tevens dienst doet als powerbank.

Deze is niet top

Deze is niet top

Philips scheerapparaat dat eigenlijk een tondeuse is + oplader

Ik wil graag die driedagenbaard rocken dus ik heb een tondeuse omgedoopt tot scheerapparaat. Ik ben niet heel tevreden met deze omdat ‘ie groot is en het aan/uit knopje nogal eens wordt ingedrukt als ‘ie in m’n koffer zit.

Spulletjes

iPhone 6

iPhone 6

Apple iPhone 6 + oplader + headphones

Je weet vast al dat deze smartphone niet de beste batterijduur heeft, maar ik ben er aan gewend en vind het een fijn werkend apparaat. Bovendien is er een groot aantal fijne apps waarmee ik werk. Dat zal ik ongetwijfeld in een andere blogpost uitleggen.

Intussen heb ik de iPhone 7plus besteld, zodat ik m’n drone beter kan besturen terwijl ik live met de camera meekijk op een groter scherm.

Secrid cardholder

Secrid cardholder

Secrid portemonnee + pinpassen + creditcard + rijbewijs

Deze portemonnee heeft er voor gezorgd dat ik nooit meer contant geld gebruikt. In het buitenland is dat meestal (helaas) nog andere koek. Maar in deze Secrid zitten mijn pinpassen en creditcard en rijbewijs.

Priviumpas

Priviumpas

Priviumpas

De beste investering die je kunt doen als je vaak (vanaf Schiphol) reist. In de Priviumlounge kun je voor vertrek wat hapjes en drankjes nuttigen, maar je hebt met deze pas ook voorrang bij de security voor je reis, de douane voor je reis en de douane na je reis. Scheelt me zeker een uur wachten per reis.

Kost €215 per jaar. En is het meer dan waard.

Nomad key

Nomad key

Sleutels + Nomadkey

Aan mijn sleutelbos heb ik een Nomadkey, wat een mini-iPhoneoplader is. Altijd bij de hand als je denkt dat je je iPhoneoplader bent vergeten. Ook als je niet op reis bent.

Paspoort

Schijnt dat je met een Nederlands paspoort best wat landen binnen komt. Handig wel.

Pen

Voor als je arrival cards moet invullen in het vliegtuig. Verder niet nodig.

Swag swag swag

Swag swag swag

G-Star zonnebril

Tegen die verdomde zon. Van m’n vriendin moet ik deze in een hoesje bewaren, maar ik doe het liever los omdat ik een hoesje zonde van de ruimte vind.

Lacrosse bal

Lacrosse bal

Lacrossebal (massagebal)

Omdat ik nogal last van m’n reet heb, neem ik een lacrossebal mee waarmee ik (onder andere) m’n kont kan masseren. Ook fijn na lange vluchten. Of überhaupt in je leven, als je veel achter je computer zit en krom groeit.

Kleding

Heb er zelf 2

Heb er zelf 2

Slippers

Die kun je overal kopen en nemen nog best veel ruimte in in je koffer. Maar ik heb er ruimte voor dus deze gaan mee. In veel landen m’n schoeisel of choice.

FRVR short

FRVR short

Korte broeken (3)

Zoals gezegd gaan de meeste trips naar warme landen, dus daar draag ik korte broeken. In dit geval twee jeans en eentje van FRVR, die overigens ook prima dienst doet als trainingsbroek als ik zin heb om te trainen op reis. Niet alleen vanwege broekzakken met ritsen, maar dat is wel een hele goede reden om ze mee te nemen op eis als je ook bang bent voor zakkenrollers.

Trainingsbroek

Deze trainingsbroek is dun en licht en werkt ook prima als surf short en soms als gewone korte broek als ik niet in luxe restaurants ga eten.

Fighetti

Fighetti

Zwembroeken (2)

Je kunt prima één zwembroek meenemen, maar als je naar een land gaat waar je vrijwel iedere dag zwemt of surft of naar het strand gaat, is het misschien verstandig om extra mee te nemen. Ik heb deze van Paul Smith en deze van Fighetti.

T-Shirts (4)

Ik neem 5 T-shirts mee want ik heb er 1 aan, maar m’n lievelingsshirt is geen shirt dus ik heb genoeg.

Hemden (2)

Ik ben een Nederlander dus ik draag hemden. En ook als ik op reis naar de gym ga, doe ik een hemd aan. Ik heb ze van FRVR.

Onderbroeken (7)

Precies genoeg om iedere week te wassen. En de beste onderbroek is geen onderbroek.

Sokken (6)

Ik ga geen inspirerend verhaal vertellen over sokken, maar dit zijn de items waar je niet voor de zekerheid veel van mee moet nemen. Overal ter wereld te koop namelijk. Ja, zelfs je Happy Socks.

Trui

Voor als het koud is. In het vliegtuig. Of als je in december verzeild raakt op het zuidelijk halfrond.

Toilettas

Toilettas

Toiletspullen in ziplock bag

Ik heb geen toilettas want ik vind dat een onzinnig product. En bovendien snap ik nooit waarom toilettassen hoger dan breed zijn. Dat betekent dus dat je altijd moet rommelen en graaien en nooit wat kunt vinden. Ik gebruik een (iets steviger) ziplock bag (die ik bij de zwembroek van Paul Smith kreeg) zodat zowel de security medewerkers als ikzelf direct kunnen zien wat ik in m’n ziplock bag heb en daarmee is dit dus een goedkopere, betere en snellere versie van een toilettas.

Reisoutfit

Petje

Een petje zorgt er voor dat mensen met zo’n tussenkapsel als ik zich geen zorgen hoeven te maken over hun haar, terwijl het ook dienst doet als bakje waarmee je snel alles uit je broekzakken door de security check krijgt. Plus je support in de meeste gevallen ook een sportteam uit de Verenigde Staten waarvan je niet weet welke sport ze doen en uit welke stad ze komen.

T-shirt

Zo’n ding met korte mouwen.

Adidas Ultraboost

Adidas Ultraboost

Adidas Ultraboost

Beste schoenen ooit. For real. Heb ze in zwart met goud, wit en blauw met goud. Nooit meer anders.

Nouja, waarschijnlijk wel anders. Want over een paar jaar zijn vast andere schoenen enorm hip, maar tot die tijd rock ik deze Ultraboosts.

Denham Helix

Denham Helix

Denham jeans

Beste broek ooit. Zit als een jogging broek, maar het is eigenlijk gewoon een jeans.

Dit is trouwens de Helix, die een gedraaide pijp heeft, dat kennelijk goed is voor mensen die naar de gym gaan en beenhammen als bovenbenen hebben en kuiten als molenpaarden.

Top.

En je kunt het ook allemaal zien en luisteren in deze video.

Ik ben ready to go. Heb je op- of aanmerkingen op deze post of toevoegingen of denk je dat het beter kan, laat het dan even weten. Vind ik leuk.

Behalve als je loopt te zeiken. Dan niet.

PS Je kunt op Nomadlist zien wat m’n vorige trips waren en m’n volgende trips zijn.

Rood is done. Groen is to go. Niet Togo.

Rood is done. Groen is to go. Niet Togo.

Thuisblijven is duurder

Bijna gratis de wereld rondvliegen?

Ik reisde drie jaar lang de wereld rond en betaalde daar zo weinig mogelijk voor. En toen schreef ik dit boek. Dus nu kan jij het ook.

Check het boek hier (en probeer de kortingscode BLOG voor €10 korting)