Het einde van gezondheid

Nergens op Facebook zie je mensen die hun bloedwaarden posten. En ik zie ook nooit perfecte sleepcycle grafieken. Laat staan een perfect resultaat van een prima stoelgang.

Niemand geeft om gezondheid. Maar waarom zijn we er dan zo druk mee?

Gezondheid is bovendien een onmogelijke term die nogal beïnvloed wordt door de kalender: in december is gezondheid nét even wat onbelangrijker dan in januari.

Jelmer, maar dít is wel gezond toch?

Er wordt me nog wel eens gevraagd tijdens een etentje of iets wel of niet gezond is. Die vraag kan ik onmogelijk beantwoorden. Echt nooit. Dat komt niet omdat ik zo achterlijk ben, maar omdat gezondheid achterlijk is.

Of iets gezond is hangt van zovéél dingen af en dan is het ook nog verstandig om gezondheid van tevoren te definiëren. Is gezondheid dat je in je broek past? Is gezondheid goed slapen? Is gezondheid niet ziek worden? Is gezondheid zonder hijgen de trap op lopen? Is gezondheid een combinatie van deze voorbeelden? Is gezondheid per persoon verschillend of voor iedereen gelijk? Verschilt gezondheid per leeftijd en per geslacht? Verschilt gezondheid tussen mensen die zich interesseren in gezondheid en mensen die dat niet doen?

Mensen, boeken, websites en magazines die pretenderen dat iets gezond is zul je áltijd met extra voorzichtigheid moeten benaderen.

ge·zond

  • (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord):
  • lichamelijk in orde, niet ziek: gezond en wel.

Juist ja. Niet ziek. Lekker duidelijk.

Volkorenbrood is toch gezonder dan witbrood?

Ja, dat weet ik dus niet. Meestal is volkorenbrood verstandiger, maar misschien zit er wel iets in volkorenbrood waar iemand niet tegen kan en dan is witbrood wellicht wat verstandiger. Misschien boeit een sneetje witbrood helemaal geen zak, maar is het over een langere periode verstandiger om volkorenbrood te nemen dan witbrood.

Ha! Verstandiger dus.

Laten we de term gezondheid in 2015 maar even loslaten. Laten we heel erg kritisch zijn op zogenaamde gezonde recepten.

Waarom is dit een gezond recept? Wat is er gezond aan? Waarom is dit recept beter dan andere recepten? Voor wie is dit goed? Waarom noem je het gezond? Wanneer is dit recept niet meer gezond? Wat maakt dit recept gezond?

Healthy lava cakes, mijn bips! Je mag best wat kritischer zijn op dertien-in-een-dozijn havermouttrutjebloggers die toevallig een keer een boek van Rens Kroes hebben gelezen.

Laten we de term gezondheid in 2015 uitbannen. Ook als iemand niest.

Hatsjoe!

Joh, hou even je bek. Aandachttrekker.