Hoe Donald Trump een einde maakt aan Women’s Health

Donald Trump op de cover van Women's Health

Afgelopen week vertelde de hoofdredacteur van Women’s Health op één of ander congres dat het bij de online redactie van dat magazine gaat om kwaliteit van de artikelen en niet om de kwantiteit.

Ik moest daar kostelijk om lachen. Want je kunt op ieder moment in de tijd de homepage van Women’s Health bezoeken om te zien dat dat niet zo is.

Doe het vooral en ga voor jezelf na of die artikelen clickbait zijn of dat je denkt dat Women’s Health graag lezeressen wil informeren en helpen met het maken van verstandige keuzes.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Women’s Health.

Gelukkig is er zo nu en dan een persoon die opstaat tegen dit soort websites en een tegenartikel schrijft waarin gekke (gezondheids)claims worden weerlegd of waarin wordt gevraagd om opheldering of uitleg. Liesbeth Oerlemans heeft daar een prima handje van en ook Rob van Berkel is er goed in. iamafoodie.nl gooit er vaak nog een smeuïg sausje overheen zodat niet alleen saaie mensen zoals ik worden aangesproken en samen met Guy Droog heb je dan toch al een aardig groepje mensen die debiele online magazines en bloggers wijzen op hun fouten.

En ik doe ook m’n best.

En de grote grap is dat deze genoemde voorbeelden (behalve ik) nooit pochen met hun focus op kwaliteit ten opzichte van kwantiteit. Die zwijgen daar gewoon over. En vertellen je hoe het zit.

Maar met vier bloggers en een paardenkop win je de wedstrijd niet van talloze internetredacties met stagiairs die worden geïnstrueerd om Amerikaanse websites af te struinen en te kijken welke artikelen het beste worden bezocht zodat die Nederlandse websites ook lekker veel bezoekers krijgen in plaats van op zoek gaan naar iets waar hun lezers echt wat aan hebben.

En op Rob van Berkel z’n homepage staat ‘evidence-based informatie’.

Ja, dat spreekt natuurlijk geen enkele fitgirl aan, Rob. Kom op.

In deze situatie blijft het een wellesnietesverhaal waarin beide partijen succesvol zijn maar waarin de lezer verliest en de wereld niet een betere plek wordt door al die verwarring. En waardoor er dus een wereld ontstaat waarin cups worden verkocht om je cellulite weg te masseren, terwijl we intussen Karamel Zeezout chips op de markt brengen. Een wereld waarin Eet Taart Krijg Een Sixpack in hetzelfde winkelmandje belandt als Suikervrije Gerechten voor Sneue Wijven.

Het is weliswaar goed om je horizon zo breed mogelijk te houden, maar sommige dingen zijn gewoon niet waar en moet je vermijden.

Gelukkig is er licht aan de horizon en dat hebben we te danken aan Donald Trump. Want onlangs werd deze beste man verkozen tot president van Amerika.

Tot zover niets nieuws, maar volgens velen had dat onder andere te maken met het vele zogenaamde fake news dat voorafgaand aan de verkiezingen werd gedeeld op sociale media als Reddit, Twitter en Facebook waardoor mensen wellicht een verkeerd geïnformeerde keuze zouden hebben gemaakt bij het invullen van hun stembiljet.

Vooral Facebook kreeg er van langs. Want ongeveer de helft van de Amerikanen leest z’n nieuws via Facebook en aangezien Facebook z’n nieuwsredactie heeft ontslagen om onpartijdig (en kunstmatig intelligent gekozen) nieuws te laten zien, kon het gebeuren dat er allemaal onzinnigheden supervaak werden gedeeld.

Een beetje zoals dat artikel over oil pulling op thegreenhappiness.nl, dat zwarte koffie drinken je dik maakt op energiekevrouwenacademie.nl, zo’n beetje alles op ahealthylife.nl en die onzin over taart eten om af te vallen.

De, wellicht door nepnieuws beïnvloedde, uitverkiezing van Trump heeft er inmiddels toe geleid dat er allerlei bedrijven zich druk gaan maken over fact checking: een soort spellchecksoftware maar dan voor feiten.

En die fact check kan dus resulteren in een korte samenvatting van ieder artikel dat wordt gecheckt:

Claim: een lauwwarm glas water in de ochtend brengt je metabolisme op gang
Fact check: er is geen onderzoek dat deze claim ondersteunt

Claim: dit voedsel moet je vermijden als je verkouden bent
Fact check: er is geen onderzoek dat deze claim ondersteunt

Claim: check dit suikervrije recept
Fact check: lol er zit 460 gram suiker in dus wat lul je nou?

Claim: van koffie word je dik
Fact check: delete your website

Als deze ontwikkeling zich doorzet belanden we dus in de mooiste wereld ooit. Een wereld waarin al die sneue vrouwenbladen zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen en waarin ik opeens geen blog meer hoef te hebben en niemand m’n boek meer koopt.

Ik heb er zin in.

Kan ik eindelijk wat anders gaan doen met m’n leven.

Laatste cover ooit

Laatste cover ooit