Iedereen wil een ridder zijn

Ik zag laatst op station Bijlmer Arena iemand in een compleet ridderkostuum (inclusief prachtig zwaard en cape) staan en dacht: ‘Deze man is knettergek’ en ik liep verder. De ridder bleef staan want hij moest kennelijk de metro halen. Bij gebrek aan paard.

Raar, als je als volwassen vent in een ridderkostuum rond gaat paraderen. Ook al heb je nog zo’n awesome zwaard en dito cape.

Raar ook, dat ik me daar weer druk om kan maken. ‘Laat die ridder toch lekker’, dacht ik later. Want we zijn allemaal knettergek. Niet alleen die ridder. En ik zag niemand aan dat zwaard gerijgd worden.

Een sportvisser kampeert in een tent langs de vijver. Deze tent is groen zodat de karpers niet zien dat er iemand langs het water kampeert. En voor die tent staat een speciaal ervoor gekocht statief met daarop peperdure hengels met beetverklikkers. Dan kan de sportvisser mooi in die groene tent gaan liggen pitten en zich laten wekken door die beetverklikkers als er een karper in zijn speciaal gekocht (of bereid) aas heeft gebeten. En dat midden in de nacht.

Ik vraag me opeens af waarom het sportvissen heet.

Die sportvisser ligt ’s nachts, ongetwijfeld net zo content, in een gecamoufleerde tent, een sportvisser te zijn. Die ridder loopt overdag, waarschijnlijk vrij content, over straat een ridder te zijn. Allebei een debiele hobby, maar iedereen ziet die ridder.

En iedereen ziet ook bodybuilders in glitterslipjes op een podium. Voorzien van een laag dekkende bruine lak.

Zo was ik vorige week opeens in de lelijkste plaats van Nederland. Het dorp waar mensen de voordeur slechts 5 centimeter openen omdat anders de gezelligheid het huis uit tocht. De plek waar de tinten ‘Zelfmoord’, ‘Burn-out’ en ‘Treurnis’ de bestverkochte Flexa muurverfsoorten zijn. Daar waar het altijd regent en mensen nog naar zwartwittelevisie kijken.

Ik heb het over het altijd stralende Veldhoven.

De mooie controverse is hier dat men in de lelijkste plaats in Nederland een wedstrijd houdt waarin wordt gekeken naar wie het beste fysiek heeft. Althans, het beste bodybuildingfysiek.

In een groot congrescentrum kwam de complete familie Michelinmannetje samen om elkaar de beste eiwitrepen in de neus te drukken terwijl tips werden uitgewisseld over het gebruik van fanny packs. Dat heet dan Flexcup.

Ja, er was ook nog een bodybuildingwedstrijd met verschillende categorieën: van beachboys in zwembroek tot over de knie (is dat nog hip?) tot dames verkleed als dudes (dat is zeker niet hip). In sommige gevallen in glitterslipjes, maar in elk geval strak in de bruine lak.

Nee, het was geen prettig gezicht. De fitnesssport heeft hier vrijwel niets meer te maken met normaal doen. En dat op heel veel verschillende manieren.

Ik moest opeens weer aan die ridder denken. Die wil gewoon lekker een ridder zijn, maar net iets liever dan de rest van de wereld en hij doet dat dus ook gewoon.

Gaat-ie lekker in z’n ridderoutfit met de metro. Hartstikke blij.

Dat is dus net zo met deze bodybuilders. Knetterhard trainen en hard hun best doen om er zo goed mogelijk uit te zien voor deze wedstrijd. En dan proberen te winnen. Met hun kontjes richting het publiek.

Ik kende een paar deelnemers en ik weet inmiddels dat ze zich maandenlang voorbereiden voor deze wedstrijd. Natuurlijk, ze overdrijven. Maar dat is topsport. We overdrijven allemaal wel op een bepaald gebied. Zo vind ik het nodig om iedere dag een stukje te schrijven. En elke dag te gymmen. En alles wat ik eet bij te houden in een app. Hartstikke niet normaal.

Die karpervisser heeft het maar fijn. Ook hartstikke overdreven, want laten we eerlijk zijn: het gaat hier om het vangen van een vis, maar niemand die ‘m ziet.

Dat is het grote verschil met bodybuilders. Dat deze sport nogal ‘in your face’ is, maakt het niet direct debiel. Ik kan me voorstellen dat jij ook graag een extreem goed fysiek wilt hebben. Dat jij ook een ridder wilt zijn. En ja, dat jij ook een grote vis wilt vangen.

Maar je wilt het gewoon nét iets minder graag.

En vertel me eens over jouw geheime debiele hobby’s. Als je durft.