Ik weet niet wat ik niet weet

Ik weet niet wat ik weet

In een boek dat ik nu lees staat een quote met de strekking dat je niet weet dat je een slaaptekort hebt wanneer je een slaaptekort hebt. Dat kun je niet weten omdat een slaaptekort je hersenen beïnvloedt waardoor je nooit tot die conclusie kunt komen. En toen moest ik denken aan het Dunning-Krugereffect, dat beschrijft dat mensen te incompentent zijn om hun eigen incompetentie te bevatten. Een beetje zoals dat je tijdens je opleiding steeds dacht dat je die groepsopdracht toch beter alleen had kunnen doen (omdat je dan niet tegen werd gehouden door al je incompetente groepsleden), terwijl de rest van de groep dat ook dacht. Maar misschien was dat ook wel weer waar omdat groepsdenken óók een gevaar is.

Ik ben nu 32 jaar en ik trap nog iedere keer in dit soort cognitieve biassen. Maar eigenlijk weet ik dat dus niet eens zeker, omdat mijn cognitie waarschijnlijk niet goed genoeg is om dit zo zeker te weten. Maar ik denk het wel. Althans, ik denk dat ik het denk.

Zo riep ik onlangs stellig dat iets zeker weten wat mij betreft niet slim is. Maar dat kan ik helemaal niet stellig zeggen, omdat dat impliceert dat ik zeker weet dat iets zeker weten niet slim is. En bovendien: als ik iets niet slim vind, dan veronderstel ik dat ik weet wat slim is. Maar misschien ben ik daar dan weer te dom voor. Dat kan ik nooit weten.

Waar ik met dit verhaal naar toe wil? Dat je niet van die domme balkjes op je cv moet zetten. Die balkjes waarmee je aangeeft hoe goed je bent in een taal, in CorelDraw of in Adobe Illustrator. Want als je zogenaamd denkt te weten op hoeveel procent je nu zit (op een schaal van 0 tot 100), weet je dus kennelijk ook wanneer je op 100% zit en dat kun je helemaal niet weten omdat je niet op die 100% zit.

Maar goed, ik weet dat ook niet zeker. Dat denk ik.

Zo Harry, je geeft jezelf een 9/16 op 'Photography'. Ligt eens toe...
Zo Harry, je geeft jezelf een 7 out of 16 op ‘Photography’. Licht eens toe…