Joy of missing out

Joy of missing out

Dit is een notitie voor mijn nieuwe boek Autonomie, dat in 2019 wordt gepubliceerd. Als je pre-ordert, kun je direct meelezen en ook commentaar leveren.

Minimalisten willen graag lekker weinig spullen en van de spullen die ze bezitten eisen ze dat het goede kwaliteit is. Dat minimalisme kun je ook op relaties, gedachten en werk gooien: doe minder, maar doe het goed. Eigenlijk is het niets anders dan focus. En we hoeven niet meer te concluderen dat mensen die multitasken eigenlijk helemaal niet goed kunnen focussen (dat heeft die gast van Scrum bedacht).

Als je weet wat je wél wilt, dan weet je automatisch ook wat je niet wilt. En als je deze, noem het ‘minimalistische’, gedachte hebt, kun je de Joy Of Missing Out (JOMO) ervaren. En JOMO is inderdaad het tegenovergestelde van de Fear Of Missing Out (FOMO). Heb de term JOMO trouwens van Jason Fried toen hij het noemde in de podcast met Tim Ferriss.

FOMO is voor mensen die meer van alles willen. Meer feestjes, meer spullen, meer dingen. Zien ze op Instagram dat vrienden of mensen die ze eigenlijk helemaal niet kennen bij een feestje waren met allemaal knappe gelukkige blije andere mensen, dan voelen ze zich kut. Je favoriete influencer met haar nieuwe Nikes op een berg in Los Angeles? Onbekende maar wel zichtbare mensen met allemaal nieuwe versies van nieuwe spullen? Wil ik ook!

Het kan ook anders hoor. Als je goed weet wat je wilt, en dus ook wat je niet wilt, dan is het heerlijk om naar de drukke schreeuwende wereld te kijken en te denken ‘wat ben ik blij dat ik, in tegenstelling tot al deze mensen, lekker veel tijd heb voor m’n kinderen / m’n nieuwe boek / m’n planten / m’n fantastische start-up idee / m’n gezondheid.’

Top. Nu alleen nog uitvogelen hoe je nou precies zeker weet wat je wel en niet wilt.

Autonomieboek

Kijk maar even

Op dit moment schrijf ik het boek Autonomie en dat komt in 2019 uit. Wil je meelezen terwijl ik het schrijf en op de hoogte blijven van het schrijfproces en daarna ook een boek krijgen over autonomie? Dat kan.

Pre-order het boek hier