Jelmer z'n Kaapstadgids
Na 10 tripjes naar Kaapstad, is dit mijn lijstje met favoriete dingen en tips. Voor de algemene lezer natuurlijk...
Lieve lezer, zoals u misschien weet, ben ik niet echt fan van het maken van lijstjes met tips over bestemmingen. Ik vind namelijk andere dingen leuk dan u en mijn mening is n(i)et zo irrelevant als die van u. Toch bevat dit stukje tekst mijn favoriete plekken en bezigheden in Kaapstad, omdat u regelmatig blijft vragen naar waar ik verblijf, waarom ik (zo vaak) ga en waar ik eet/drink/beweeg. En nu kan ik (en u ook) gewoon deze post aanraden.
Dus vooruit dan maar. Maar laten we dan drie dingen afspreken:
- Dit stukje bevat mijn favorieten en daarover kan niet worden gecorrespondeerd;
- Als u na het lezen vindt dat ik iets moet toevoegen (of heb gemist), dan is die bewering onjuist om de simpele reden dat ik de activiteit/plek niet heb gedaan/bezocht en daarom niet kán toevoegen of omdat ik al heb besloten de activiteit/plek niet toe te voegen.
- Opmerkingen over taal- en stijlfouten, feitelijke onjuistheden en andere onduidelijkheden worden absoluut wel geaccepteerd, eventueel met schaamrood op de kaken vanwege d/t-fouten of missende woorden.
Dit klinkt allemaal lomp natuurlijk, maar het is noodzakelijk deze voorwaarden te vermelden. Ik word namelijk mentaal, maar ook fysiek onpasselijk van mensen die ongevraagd tips geven. Ik hoop dat u de chagrijnige auteur begrijpt. Tot zover de voorwaarden.
fyi hier is een playlist van mijn laatste trip naar Zuid-Afrika:
Redenen om naar Kaapstad te gaan
Allereerst is het belangrijk om te melden dat ik Kaapstad alleen heb bezocht in de maanden november, december, januari en februari en dan is het er voorjaar/zomer (met ~20mm regen per maand, ~17—29 graden en ~14 uur per dag licht) terwijl het in Nederland juist regenachtig en koud en donker en deprimerend is. Zonlicht, gebrek aan neerslag en temperatuur zijn belangrijke redenen om naar Kaapstad te gaan en worden versterkt door het grote verschil met Nederland in dezelfde periode.
Goede reden om te gaan 1: klimaat
Dit klimaatargument is voor veel plekken op het zuidelijk halfrond te geven, dus daarom maak ik het nog even wat specifieker.
Kaapstad ligt betrekkelijk dichtbij Nederland, ten opzichte van andere plekken op dezelfde hoogte op het zuidelijk halfrond. Het is nog steeds allejezusver vliegen, maar niet zo allejezusver als bijvoorbeeld Melbourne of Buenos Aires. Het tijdsverschil van een uur met Nederland is bovendien handig voor mensen die tijdens hun verblijf in Kaapstad werk willen verrichten (zie verderop) of niet teveel willen nadenken over ideale tijden om foto's op Instagram te posten.
Goede reden om te gaan 2: nauwelijks tijdsverschil
Nu zijn 'mooi weer' en 'dichterbij dan andere plekken' veel betere argumenten voor bijvoorbeeld de Azoren, Tel Aviv of Tenerife, maar geen enkele plek is zo schizofreen als Kaapstad.
Goede reden om te gaan 3: schizofrenie
Kaapstad is een kuststad (hence the name) en heeft (dus) wat stranden waar je prima kunt vertoeven. Het klimaat is aangenaam vanwege een betrekkelijk koude oceaan er omheen. Zwemmen in zee is dus brrr. Ook brrr vanwege aanwezigheid van witte haaien.
Goede reden om te gaan 4: zee
Middenin de stad ligt een berg: de bekende Tafelberg die inderdaad plat is van boven en waar, vanwege die eerder genoemde koude zee, vaak een wolkendek op ligt (wat toepasselijk het tafelkleed wordt genoemd, maar vooral door mensen die uit Nederland komen en dit feitje kennen). Die berg kun je prima beklimmen en daar dan plantjes en vogels bekijken en eng lijkende foto's van het uitzicht maken. Voor wandelaars en bergbeklimmers is Kaapstad dus een mooie plek. Ook omdat er nóg een berg in Kaapstad ligt (Lion's head) waar je een uitzicht van 360 graden op de stad en zee hebt (en er wonen marmotten die hier klipdassen heten). In deze berg ligt weer een grot waar je mooie Instagramfoto's kunt maken.
Goede reden om te gaan 5: beklimbare bergen
Door onder andere een koloniaal verleden kent Kaapstad bijzonder veel buitenlandse invloeden die terugkomen in het aanbod van restaurants en andere voedselaanbieders. Gooi daar een sausje van gesjeesde marketingmannetjes die 'leuke conceptrestaurants' starten bij op en je hebt een enorme dichtheid aan prima te beuken voedsel.
Goede reden om te gaan 6: prima te beuken voedsel
Hier komt nog eens bij dat het prijspeil in Zuid-Afrika al jarenlang enorm voordelig is. Je ontbijt hier voedzaam, lekker en uitgebreid voor nauwelijks een tientje, dineert op dezelfde manier op veel plekken voor vijftien piek. Koffie hoeft niet meer te kosten dan €1,50 en wijn is ook ongelofelijk goedkoop (en ook lekker, maar dat komt vast ook door de locaties).
Consumentenprijzen zijn in Kaapstad gemiddeld 46,39% lager dan in Amsterdam, huur (van huizen) is gemiddeld 50,51% lager en restaurantprijzen zijn gemiddeld 50,12% lager. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en afwijkingen.
Goede reden om te gaan 6: lage prijzen
En over wijn gesproken: op nauwelijks een uur rijden van Kaapstad (en ook wel dichterbij trouwens) vind je heel veel wijngaarden en bijbehorende estates, waar je voor gemiddeld een euro per glas een proeverij kunt doen, vaak met prachtig uitzicht met dat eerder genoemde mooie weer.
Goede reden om te gaan 7: overal wijn
Maar Kaapstad is natuurlijk ook gewoon een stad met miljoenen inwoners, dus er zijn ook winkelcentra, bioscopen, zwembaden, een voetbal/rugbystadion en allemaal andere dingen die je wel in steden hebt maar niet in rurale gebieden.
Goede reden om te gaan 8: basisvoorzieningen
Er zijn ook nadelen, maar die lees je verderop wel. Evenals meer uitleg over alle zojuist opgenoemde voordelen.
Vliegen naar Kaapstad
Naar Kaapstad vliegen lijkt ook iets wat prima te googelen is, en dat is het ook, maar aangezien ik een boek heb gemaakt over goedkoop vliegen, volgt nu wat extra relevante informatie.
Aangezien Kaapstad nogal wat Britse, Nederlandse en Duitse historie heeft, vliegen British Airways (via Londen), KLM (vanaf Amsterdam) en Lufthansa (via Frankfurt en München) ernaartoe. Ook zijn er vluchten vanuit Doha (met Qatar Airways), Dubai (met Emirates), Addis Abeba (met Ethiopian), Istanbul (met Turkish Airlines), Nairobi (met Kenya Airways) en Parijs (met Air France) en meer trouwens, maar minder relevant voor dit verhaal. Dus je kunt op veel verschillende manieren in Kaapstad komen.
De enige directe vlucht is met KLM en dat is vanwege het gebrek aan concurrentie op deze route meestal een prijzige vlucht. Er is één vlucht per dag heen en die is overdag ('s nachts kun je terug). Ik vind een lange dagvlucht vervelend (als het niet in business of first class is) maar kijkt u vooral even wat u doet, beste lezer.
Alle andere vluchten naar Kaapstad zijn dus niet rechtstreeks, maar vaak wel gedeeltelijk 's nachts, waardoor je lekker kunt tukken in het vliegtuig. Check Yelmair om tickets te vinden.
Verblijf en buurten
Er ligt een berg van een kilometer hoog middenin de stad dus dat maakt Kaapstad logischerwijs een grote stad. Ik ken daarom ook niet de hele stad en zal de eerste zijn die toegeeft voornamelijk in de wat meer toeristische delen van de stad te zijn verbleven. Zie ook onderstaand kaartje en/of Hoodmaps voor meer info.
Kaapstad kun je verdelen in twee delen: voor de Tafelberg en achter de Tafelberg. Ik verblijf eigenlijk alleen ervoor en niet erachter. Dat betekent niet dat erachter kut is. En het ligt er natuurlijk aan waar je staat wat ervoor en wat erachter is.
Bo-Kaap
Ieder bezoek aan Kaapstad ben ik (tenminste) een paar dagen hier verbleven. Dat komt ook omdat mijn op één na beste vriend er een appartement en kamers verhuurt. Bo-Kaap ligt dichtbij het centrum (het CBD) van Kaapstad, dat overigens vol met struikrovers en ploerten zit. Niet aan te raden als je ontspanning wilt opzoeken. Bo-Kaap daarentegen ken je van die gekleurde huisjes en van de lieve Cape Malay mensen met hun specifieke keuken (waar je bijvoorbeeld bij Kombuis van kunt genieten met een prachtig uitzicht op de Tafelberg). Check het appartement (voor groepen) hier of mail naar mijn op één na beste vriend Raimon voor wat kleinere één- en tweepersoonskamers, naast het Hilton.
Waterkant
Deze wijk ligt tussen Bo Kaap en Green point in en staat bekend als een homovriendelijke wijk maar je hoeft geen lidmaatschapspasje te laten zien als je hier als hetero wilt verblijven. Ziet er gezellig uit en is prima gelegen, maar ik ben er nooit verbleven dus ik weet het ook verder even niet.
Green Point en Sea Point
Green Point is de wijk vlakbij het stadion dat voor het WK voetbal in 2010 is gebouwd. Het is een wijk aan zee met een groot park in het midden, met vooral laagbouw en lekker veel airbnb's, dichtbij allemaal restaurants en ontbijt- en koffiezaken.
Sea Point ligt gewoon naast Green Point maar dan meer richting het zuiden (het een loopt in het ander over) en ligt eveneens tegen Signal Hill en Lion's head aan. Beide prima plekken met een boulevard dichtbij. En als je de andere kant oploopt, loop je een berg op.
Camps Bay
Ik kom hier niet zo vaak want hier wonen rijke mensen en dat ben ik niet en daarom zijn Airbnb's hier ook duur en dat kan ik niet betalen. Wel een mooie plek. Let op het gebrek aan een apostrof, omdat deze baai vernoemd is naar Ernst von Kamptz. Leuk feitje voor je toekomstige wijsneuzerigheid over Kaapstad.
Gardens
Ligt wat meer richting de Tafelberg maar nog steeds dichtbij allemaal restaurants en dingen waar je activiteiten kunt doen. Ook rustig en prima.
Buiten Kaapstad
Je kunt prima met de auto in een uur naar wijngebieden als Stellenbosch en Paarl en Franschhoek maar je kunt er ook goed verblijven in bijvoorbeeld een Airbnb, een hotel of op een wine estate. Moet je lekker zelf weten. Ik vond dit bijvoorbeeld wel tof, in Stellenbosch. Ook vanwege twee leipe border collies.
Eten en drinken
Dit is het moeilijkste deel van deze Kaapstadgids want als er ergens over te twisten is, dan is het wel smaak. Dus terwijl je deze gids met een korreltje zout moet nemen, moet je dit deel met extra zout nemen.
Over het algemeen vallen mij vier dingen op aan horeca in Kaapstad: het is veelzijdig (er zijn veel verschillende keukens), veel is van goede kwaliteit (voedzaam, smaakvol, vers), de service is bijzonder goed (personeel is vriendelijk, behulpzaam, vrolijk) en het prijspeil is belachelijk laag. Niet alleen ten opzichte van Nederland, maar ook ten opzichte van wat je in een Zuid-Afrikaanse supermarkt betaalt. Uit eten gaan lijkt soms goedkoper dan je eigen maaltje bij elkaar harken.
Hier onder volgen wat plekken die ik regelmatig bezoek met daarbij ook de redenen waarom ik ze meer dan eens bezoek.
Deluxe coffee works
Een piepklein koffiezaakje om de hoek bij de plek waar ik vaak verblijf met prima cappuccino voor slechts 20 ZAR (= €1,22) geserveerd door (meestal) een barista die al na één bezoek wist wat mijn bestelling was. Dus top vanwege locatie, prijs, service, smaak.
Harvest
Een ontbijt/lunchzaak boven het hierboven genoemde koffiezaakje (de locatie op Google Maps klopt niet echt) met bijzonder aardig personeel, gunstige prijzen en vooral lekkere jasmijnthee en een ok kipwrap (maar de shakshuka vind ik er heel goor). En je kunt er met Apple pay betalen en in 2019 vind ik dat nog steeds leuk. Dus top vanwege locatie, prijs, service, smaak.
Nü Health Food
Een overdreven keten met ten minste drie vestigingen (ik ga meestal hier) waar zogenaamd gezond voedsel wordt geserveerd. Ik vind de koffie er vies en het personeel heeft de bijzondere eigenschap om je een nummer mee te geven maar nooit een bestelling aan een nummer te koppelen, maar het eten is er gelukkig voedzaam en smaakvol. En ze verkopen er frozen yogurt met espresso en honing en dat heet een Coffee Union en ik vind dat bijzonder lekker. Daarnaast kun je er allerlei eiwitrijk voedsel eten voor als je lekker hebt getraind (zie verderop). Dus: voedzaam en smaak.
Max Bagels
Zit ook om de hoek en voor €5-€6 heb je een prima bagel met bijvoorbeeld salted beef of, voor als je een idioot bent, zalm (ieuw). Dus: prijs en smaak en locatie.
Willougby & Co
Dit is restaurant in een winkelcentrum en dat is niet top, maar als je van gefrituurde sushi met mayo houdt (bijvoorbeeld gefrituurde garnalen in srirachamayonaise op een tuna roll), dan moet je er vooral naar toe gaan. Ook weer met prima prijzen.
Jarryds
Een ontbijt/lunchtent (er zijn er meer maar ik ga altijd naar deze) met een allejezusgrote kaart met daarop een veel te lang verhaal over lokale producten maar met heerlijke shakshuka, cappuccino en tuna melt sandwich. Vast meer lekkere dingen, maar ik heb de hele kaart nog niet geproefd. Het zit ook om de hoek, maar op meer plekken. Locatie, prijs en smaak dus.
Asoka
Een semi-hip restaurant met een leuke aankleding (er staat een boom in het restaurant waar je onderdoor moet kruipen om naar het toilet te gaan) maar het is er niet heel ontspannen. Favoriete gerecht is de beef teriyaki met truffelmayo. Eén van de zovele restaurants met 'kleine gerechtjes voor de hele tafel'. Word ik moe van. Ik vind de cocktails er ook lekker.
The Butcher Man
Slagerij met klein restaurantje. Prima burgers en steaks. Prima prijzen. Lekkere zoete aardappelfrites.
Kloof Street House
Favoriete plek van alle tatta's die Kaapstad bezoeken. Leuk aangekleed en best ok eten, maar nogal massaal. Ik heb geen idee wat er lekker is, maar iedere Nederlander zal je dit aanraden. Vraag vooral waarom ze dit aanraden. En vertel het weer aan mij door. Dan voeg ik het hier even toe.
Addis in Cape
Ethiopisch restaurant aan Long street (dus dichtbij Bo-Kaap) met prima Ethiopisch eten. Nee, ze hebben niet 'gewoon een kipsateetje ofzo'.
Nando's
Eervolle vermelding voor deze Zuid-Afrikaanse fastfoodketen met vooral kip in piri-pirisaus. Ook te bestellen via Ubereats, maar dat is een onbetrouwbare dienst in Kaapstad. Althans, doe de bezorgtijd keer 150% en het klopt.
Conceptuele vervelende hipstermarktjes
Zoals overal op de wereld en daarbuiten zijn er ook in Kaapstad van die marktjes met kraampjes met eten en koffie en groenten en fruit en kokosmakronen en ijs en kaas en worst en smoothies. Is prima hoor en vaak ook heel lekker en gezellig, maar door het gebrek aan authenticiteit waan ik me in het gastronomische equivalent van IKEA. Voorbeelden: Old Biscuit Mill (zaterdag), Oranjezicht (zaterdag en zondag), Mojo Market (iedere dag) en Cape Point Vineyards (donderdag, maar wel met fantastisch uitzicht).
The Pot Luck Club
Boven(in) die Old Biscuit Mill zit een restaurant en dat moet je ruim van tevoren reserveren. Erg leuke plek, prima eten, wat luxer allemaal en nog steeds prima te betalen. Zeker ook omdat je bij reserveren een aanbetaling moet doen en je dat na het eten natuurlijk allang weer bent vergeten.
Shortmarket Club
Zus/broer/zwager/niffauwrestaurant van eerder genoemde Pot Luck Club en, minus de aanbetaling en het uitzicht, een beetje hetzelfde.
Oja, voor een nog grotere lijst raad ik je vooral het blog van m'n liefje Jenny aan. Zij is ook een wat positiever mens dan ik.
Wijn zuipen
Kennelijk heerst er in Kaapstad een prima wijnklimaat want het stikt er van de wine estates. Niet ín Kaapstad, maar er omheen want voor wijn heb je ruimte nodig en ook heuvels. Er zijn er dus allejezusveel en overal werkt het hetzelfde: je komt aan en zegt dat je een wine tasting wilt doen en dan betaal je ongeveer een euro per glas en ga je tof zitten doen en eventueel koop je daarna een fles omdat je graag deze herinnering wil bewaren en dat is dus helemaal mooi (let op: je mag maximaal 3 liter / 4 flessen invoeren, maar als niemand je incheckbagage controleert natuurlijk veel meer). En ja, je kunt gewoon in je korte broek en slippers wijn proeven als je wilt. Je hoeft niet per se loafers, een kaki korte broek en overhemd aan en een strohoed te dragen.
Ik heb een stuk of tien wine estates bezocht en hier is mijn kleine favorietste selectie:
Delaire Graff
Steenrijke sieradenman (Graff) kocht wine estate (Delaire) en maakte er wat moois van. Iets verder dan Stellenbosch, op een heuvel. Prachtig uitzicht, mooi estate, prima wijnen. Vooral de Chenin Blanc (2015) of de Chenin Blanc Swartland Reserve (2015). Andere mensen vinden de Botmaskop lekker. Ik niet zo.
Beheers je als je nu je moet echt de <jouw favoriete wijn> eens proberen naar me wilt sturen.
Klein Roosboom
Ben er maar twee keer geweest, en de tweede keer was het dicht, ging er een alarm af, rende er een hond achter me aan en kakte ik van angst in m'n broek, maar het is een fijne plek met een lekkere (struisvogel)lunch. Iets dichterbij Kaapstad dan de meeste estates.
Diemersdal
Fantastische plek. Fantastische lunch. Heb hier een leuke tijd gehad met mijn liefje. Wijnen ook leuk: Pinotage, Grüner Veltliner en Unwooded Chardonnay (allemaal 2017) kregen van mij een 4/5. Maar, haha, weet ik veel!?
Tokara
Ligt tegenover Delaire dus dat is mooi praktisch en ik vond de dessertwijn (Sauvignon Blanc Reserve Collection Noble Late Harvest 2014) een 5/5. Zelfs de Sauvignon Blanc (2016) was er prima te beuken.
Dingen in de natuur en in de zee
Kaapstad is een wereldstad en het is er op veel plekken druk maar vanwege die eerder genoemde berg, de zee en de omgeving kun je er snel aan ontsnappen en ben je opeens in de natuur, vol met allemaal speciale planten en leuke dieren.
Lion's Head
Het is misschien een beetje sneu om een favoriete berg te hebben, maar dit is mijn favoriete berg. Ieder jaar loop ik 'm omhoog en traditioneel mijmer ik dan een beetje over m'n afgelopen en komende jaar (een beetje afhankelijk van het aantal potjes met vet er op de tafel gezet zijn). Bovenaan, na een uurtje lopen ongeveer, heb je een uitzicht van 360 graden over de stad, Tafelberg, de zee en Robbeneiland. Tijdens de klim naar boven (of naar benee) kun je (illegaal) proberen Wally's Cave op te zoeken voor je favoriete Instagramfoto. Moet je wel de route kennen maar die vind je hier gewoon.
Tafelberg
Berg van ongeveer een kilometer hoog en voorzien van een kabelbaan. Maar we zijn natuurlijk niet bejaard of geblesseerd of een kleine bitch dus een wandeltocht naar boven is goed te doen. Een berg is namelijk ook de enige reden om een lange wandeltocht te maken. De belofte van een prachtig uitzicht na een inspanning is een prima deal.
Je kunt op allerlei manieren dat ding oplopen en de gemakkelijkste route is die vooraan de berg. Zigzaggend loop je in 2,5 uur naar boven, afhankelijk van je persoonlijke records, kwaliteit van je meniscus en eventuele vertragende medelopers. Mijn favoriete route is echter die van Camps Bay (Kasteelspoort hiking trail) over de berg heen (bovenop is er een stuwmeer/reservoirding) naar Kirstenbosch (een botanische tuin aan de (veel groenere) achterkant van de berg). Met als hoogtepunten een uitstekende (pun intended) rots voor foto's en de aanwezigheid van langstaartige vogeltjes. En natuurlijk allemaal planten die alleen in de Kaapregio groeien. Reken 5 uur voor deze route die ongeveer 12 kilometer lang is en je dus over een berg van ongeveer een kilometer hoog leidt (maar zowel begin als eind zijn niet echt op zeeniveau).
Pinguïns bij Boulders beach
Een vrij bijzondere ervaring (ook al doet iedereen en z'n moeder dit) is natuurlijk dat je op een strand kunt rondsjouwen terwijl er ook pinguïns rondsjouwen. Op ongeveer een uurtje rijden van Kaapstad (ligt eraan waar je begint met rijden) vind je Boulders Beach. Neem wel de zuidelijke ingang want dan kun je het strand op. De noordelijke ingang is een houten looppadvlonder waar je met die eerder genoemde iedereen en z'n moeder vanaf een afstandje achter een hek staat te fotograferen met je iPad.
Muizenberg
Muizenberg is niet vernoemd naar de hoeveelheid muizen maar naar een persoon (en een Nederlander, zelfs), Wynand Willem Muijs. Muizenberg staat bekend om het strand. Niet om een berg. Bij dat strand kun je namelijk golfsurfen, mits er geen witte haaien rondzwemmen maar dan wordt er wel een vlag gehesen met daarop een haai. Dus laat je niet afschrikken. Verderop is er ook een eiland met allemaal zeeleeuwen, maar die kun je ook gewoon zien in de toeristische haven van Kaapstad (V&A Waterfront) en bijvoorbeeld in Hout Bay.
Chapman's Peak Drive
Een weg langs steile rotsen langs de zee. Beeld je even een autocommercial in. Heb je 'm? Nou, dat dus. Goed droneplekje maar het waait er wel vaak. Je moet wat tol betalen (paar euro) en dan kun je het ervaren. Met een mooi uitzicht op Chapman's Peak, een berg aan de overkant van de baai (en die baai is weer in Hout Bay, waar je die zeeleeuwen ook kunt zien). Aan de andere kant van die autocommercialweg vind je weer Cape Point Vineyards, die van dat uitzicht en dat marktje op donderdag.
Tripjes vanuit Kaapstad
Ik kan me altijd prima wekenlang vermaken in Kaapstad maar, hoewel het een enorme uithoek in de wereld is, kun je vanuit Kaapstad ook veel leuke dingen in de regio doen.
Allereerst wil ik ten overvloedde de wijnregio's van Stellenbosch, Franschhoek en Paarl noemen. Neem gerust de tijd om er een paar dagen te verblijven, bijvoorbeeld bij een Wine Estate of in een Airbnb bij iemand in de schuur. Wat je wilt.
Dan even een klein stukje over safari's. Want gezien de vragen die ik krijg, is het niet helemaal duidelijk of het nou wel of niet kan in de buurt van Kaapstad. Het antwoord is namelijk ook tegelijk ja en nee.
In de buurt van Kaapstad heb je geen nationale parken waar je veel groot wild kunt zien. Ja, er zijn private game reserves en dat kan vet mooi en leuk zijn, maar dat zijn natuurlijk gewoon stukken land van rijke mensen die voor de gein wat dieren op Marktplaats hebben gekocht en die op hun land hebben gegooid en daar dan weer een hek omheen hebben gebouwd (nee, laten bouwen). En rangers daar weten natuurlijk precies waar de leeuw slaapt, de gnoe knaagt en de hyena kakt. Dat is prima en waarschijnlijk ook goed (met het oog op conservatie) maar niet echt wildlife. Een soort Artis, maar dan wat groter.
Hoe lastig wildlife te definiëren is, merk je wel in bijvoorbeeld Addo Elephant National Park. Dat is een Nationaal Park met de big five (olifant, waterbuffel, neushoorn, leeuw en luipaard) maar ook daar staat een stevig hek omheen en is voorzien van asfaltwegen. Bepaal zelf of je dit wild vindt. Het maakt voor de Instagramfoto volgens mij niet zoveel uit. Behalve als lastige mensen je volgen die ooit eens in donker Afrika een 'echte safari' hebben gedaan en jou nu minderwaardig vinden en je daar om geeft. Dan wel.
The Garden Route
Addo Elephant National Park is trouwens een mooi eindpunt van The Garden Route, een niet specifiek gedefinieerde reis van Kaapstad richting het oosten, waar allerlei interessante stops mogelijk zijn. Bijvoorbeeld om te bungeejumpen, te surfen, van uitzichten te genieten, te hiken enzovoorts etcetera. Huur dus een auto en peer 'm een paar dagen die kant op. Vlieg terug uit Port Elizabeth of zelfs Durban of rij terug en stop op de terugweg op andere plekken of dezelfde en kijk maar even.
Uw auteur z'n big five ervaring in Kruger National Park is ook nog een aparte blogpost.
Kruger National Park
Dit park ligt totaal niet vlakbij Kaapstad maar bij Johannesburg en dan ook nog een flink stuk ten oosten van Johannesburg. Maar als je dan toch in Kaapstad bent, en je hebt wat tijd, dan kun je gewoon een binnenlandse vlucht nemen naar Johannesburg (het is relatief goedkoop omdat het één van de drukste vliegroutes ter wereld is—ook een leuk feitje) en vanaf daar een paar dagen rond te crossen, bijvoorbeeld in/naar het Krugerpark (of je vliegt direct naar Nelspruit of Hoedspruit, want die plekken liggen dichtbij het park en vanaf Johannesburg is het een uurtje of 6 karren). Dit park is megagroot en er staat wel een hek omheen (maar niet aan de Mozambiquaanse kant) dus volgens de eerder niet gedefinieerde vereisten is dit weer iets meer echt de wildernis opzoeken. Voor specifieke routes en verblijfplekken raad ik je aan een reisgids te pakken of te googelen. Mijn route ging vanaf Johannesburg door Swaziland door het zuidelijke deel van het park en via de Mac Mac Falls weer terug. In onze zomer, de Zuid-Afrikaanse winter, dus het was koud.
Namibië
Je kunt ook prima in twee uur naar Namibië vliegen (ongeveer €200 retour vanaf Kaapstad met South African Airways of Air Namibia). Als je naar Walvisbaai vliegt (aan de kust) en dan over een enorm lange gravelweg door het niets naar Deadvlei rijdt en dan in Swakopmund nog allerlei (woestijn)activiteiten doet (golfen, quadrijden, buggyrijden en sandboarden bijvoorbeeld—zie hier) dan heb je in een paar dagen een prachtige trip in een trip. Dat westelijke deel van Namibië lijkt namelijk voor geen meter op Kaapstad. Het is een zandwoestijn, er woont geen kip en er zijn nauwelijks asfaltwegen. Mensen zijn er trouwens net zo aardig als in Kaapstad, je kunt er gewoon met ZAR betalen, je kunt er lekker en voordelig eten en je hebt geen visum nodig.
Zeer willekeurige extra info
Terug naar Kaapstad. En dan nu een geheel willekeurig lijstje van dingen die niet pasten in de categorieën hierboven.
Internet, wifi en werkplekken
Ben je net als ik zo'n millenialhipster die z'n laptop meeneemt en in koffietentjes net wil doen alsof 'ie werkt, dan is Kaapstad een 'ok' plek om dat te doen. Wifi is niet overal even goed (soms behoorlijk kut) dus je zou een lokale simkaart kunnen kopen om je eigen hotspot als back-up te hebben (ongeveer €40 voor een simkaart met 10GB data—dus niet goedkoop, maar wel prima snelheid). Zo kun je dus in iedere koffiezaak werken. Ik heb geen coworkingspaces bezocht, maar check vooral Nomad List voor meer info.
Arm en rijk
Er is een supergroot (zichtbaar) verschil tussen arm en rijk in Kaapstad. In Nederland zijn er natuurlijk ook mensen die het enorm slecht hebben, op straat (moeten) slapen en bedelen, maar in Kaapstad zijn het er enorm veel en je krijgt er direct mee te maken want mensen bedelen en zijn opdringerig. Ik vind het moeilijk om te bepalen wanneer ik wat moet geven en aan wie.
Soms koop ik wat (pindakaas, melk, cornflakes, koffie) voor ze en soms geef ik wat geld. Of ze die producten omwisselen voor geld en/of van het geld drugs kopen, weet ik niet en moeten ze zelf weten. Mijn heuristiek is dat als iemand in prullenbakken op zoek gaat naar wat eetbaars of op straat slaapt onder een stuk karton, dat ik die persoon dan kán en eigenlijk moet helpen.
Het moeilijke is dus dat je niet iedereen kunt helpen omdat het er zoveel zijn, en dat de ene heel opdringerig bedelt en honderden meters met je meeloopt en de andere persoon heel nederig is (maar ze waarschijnlijk evenveel honger hebben). Dat maakt het lastig om te bepalen wanneer, wie en hoeveel je geeft. Dus kijk maar even.
Overigens zie je die ongelijkheid overal. Zo zijn er bijvoorbeeld enorme verschillen tussen bewoners van wijken en het wie welk soort werk doet. Ik vind dat stom maar weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan en wat ik er aan kan doen en of ik er wat aan kan doen.
Suggesties die ik online lees of in m'n DM krijg variëren van 'nooit wat geven' tot 'alleen eten geven' tot 'kleingeld geven'.
Veiligheid
In de zes jaar en acht keer dat ik in Kaapstad ben geweest (zo'n half jaar in totaal) heb ik nog nooit iets van berovingen, inbraken, belagingen of andere narigheid meegemaakt. Dat kan toeval zijn of komen doordat ik een enorme kast ben, maar ik loop nooit 's avonds en 's nachts alleen over straat, vermijd plekken waar niemand is (of lijkt te zijn), ben nooit dronken op straat en ben meestal op m'n hoede (misschien wel altijd maar ik weet natuurlijk niet van mezelf wanneer ik niet op mijn hoede ben). Verder draag ik geen Rolex en flash ik geen dure dingen. Een beetje zoals ik me overal op de wereld gedraag dus. En ja, er is in Kaapstad veel meer criminaliteit (vanwege die eerdergenoemde ongelijkheid) dus wees alert. Zoals je eigenlijk overal alert zou moeten zijn.
Over het algemeen vind ik vrijwel iedereen in Kaapstad aardig. En ik geloof ook dat aardig doen zorgt voor vriendelijkheid de andere kant op.
In je eentje kun je hier wat mij betreft prima reizen, ook als vrouw. Als je dus oplet en uitkijkt, zoals je overal ter wereld zou moeten doen.
Ubers
Ubers zijn bizar goedkoop in Kaapstad (dat helpt bij die eerder genoemde veiligheid) en ik ben precies 0 onaardige chauffeurs tegengekomen. In mijn queeste om een zo hoog mogelijke score te halen (lukt voor geen meter want ik heb een 4,54) probeer ik altijd interessant te doen bij chauffeurs. Dan vraag ik uit welk land ze komen (een heel klein deel is geboren in Zuid-Afrika) en vraag ik 'ooh, from <hoofdstad van dat land>' en meestal zeggen ze dan ja omdat ik ook altijd zei dat ik uit Amsterdam kwam terwijl ik nog in Hoogeveen woonde. Vervolgens probeer ik dan dankjewel te zeggen in de taal die de chauffeur spreekt zodat de chauffeur mij dan 5 sterren geeft, maar ook omdat ik het leuk vind om gezellig te doen.
Maar goed, het helpt kennelijk niet bij m'n score. Toch heb je misschien wat aan deze info:
- De hoofdstad van Congo DRC is Kinshasa, ze spreken er (o.a.) Frans en dankjewel in die taal is merci.
- De hoofdstad van Zimbabwe is Harare, ze spreken er (o.a.) Shona en N'Debele en dankjewel in die talen is ndatenda en ngiyabonga.
- De hoofdstad van Malawi is Lilongwe, ze spreken er (o.a.) Chichewa en dankjewel in die taal is Zikomo.
- De hoofdstad van Rwanda is Kigali, ze spreken er (o.a.) Frans en dankjewel in die taal is merci.
- De hoofdstad van Burundi is Gitega, ze spreken er (o.a.) Kirundi en dankjewel in die taal is urakoze.
- De hoofdstad van Tanzania is Dar es Salaam, ze spreken er (o.a.) Swahili en dankjewel in die taal is asante.
Actief doen
Op veel van m'n tripjes ga ik ook op trainingskamp. Dat wil zeggen: ik neem een gymabonnement bij Virgin Active (€93/maand—ja, duur) en ga dan zo'n beetje iedere dag krachttraining doen. Er zijn meer gyms hoor. Ik denk dat dit zo'n beetje de duurste is (maar een dagpas is bijna €15, dus dit is al snel voordeliger). En er is bij Sea Point ook een buitengym vol met obligate Guido's en Fido Dido- en Doritolijfjes. Wel gratis. En tanning sessions.
Wandelen kan overdag sowieso wel op veel plekken en is natuurlijk het tofst tegen een berg op. Fietsen kan er ook, maar er zijn geen fietspaden. Mountainbikeroutes zijn er ook (bijvoorbeeld bij Kirstenbosch) en surfen kan dus bij Muizenberg. Kitesurfers kunnen naar Blouberg (half uurtje rijden) en hardlopers hebben een flink stuk boulevard en park bij Green Point en Sea Point tot hun beschikking (ook weinig hoogtemeters daar).
Autootje huren
Ubers zijn goedkoop, dus een auto huren is niet direct noodzakelijk. Wel als je wat langere tripjes wilt maken of autorijden leuk vindt. Het kost ook niet zoveel trouwens, dus dat maakt het wat makkelijker. Er wordt overigens links gereden en dat kan voor sommigen even wennen zijn. Ik heb gemerkt dat medeweggebruikers relatief sympathiek zijn (vooral bij inhalen op lange rechte stukken gaan auto's voor je alvast opzij, bijvoorbeeld).
Tot slot
Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe tof Kaapstad is maar dat als ik het tof vind, dat nog niet betekent dat jij het ook tof vindt. Dus kijk maar even. Ik ken wel meer mensen die vaker dan eens in Kaapstad zijn geweest dan mensen die er maar één keer zijn geweest.
Een plek op de wereld is natuurlijk niet alleen tof om de plek zelf, maar ook vanwege de activiteiten die je er doet, hoe je je er voelt en met wie je bent. Vergeet dat vooral niet.
Doe lekker vooral waar je zelf zin in hebt. En oja, koop m'n boek zodat je een goedkoop ticket kunt scoren!
Veel plezier, lieve lezer.