Kamerplanten 101

Kamerplanten 101

Dat een kamerplant een kamerplant is omdat het een plant in een kamer is, is niet zo’n open deur als het misschien lijkt. Er is een goede reden voor dat de meeste kamerplanten geschikt zijn als kamerplanten. Dat komt omdat de meeste (niet allemaal) van oorsprong tropische planten zijn. En daar, in de tropen, is het over het algemeen, net als in kamers, het hele jaar door ongeveer dezelfde temperatuur en komt er door een plafond niet zoveel direct zonlicht binnen, waardoor het wel licht is maar niet thunderlicht. En voor als je nog aan het denken bent welk plafond er precies in de tropen is, dan bedoel ik een bladerdak in de jungle. Of een andere grote boom die het zonlicht van een kleinere plant (gedeeltelijk) afschermt.

Kamerplanten zijn dus planten waarvoor een huis-, slaap- of eetkamer een prima plek is om te verblijven. Dit is een cirkelredenering.

Maar natuurlijk is een kamer niet altijd zo fijn als een gezellig tropisch woudje. Daarom sterven planten soms.

Plantenanalyse

Als je een plant koopt en goed kijkt, kun je vaak zien hoe ‘ie is opgegroeid. Bij een bananenboom bijvoorbeeld (hier zou een afbeelding handig zijn) zie je een heel klein blaadje onderaan, een iets grotere iets verder omhoog op de stam, een nog iets grotere nog iets hoger enzovoorts. Daaruit blijkt dat dat ding aardig hard in hoogte is gegroeid.

En als je ‘m dan thuis neerzet, groeit ‘ie meestal niet zo hard meer. Dan komen er wel steeds nieuwe bladeren aan, maar niet meer zo ver de lucht in. Dat komt omdat die woonkamer meestal niet zo’n goede plek om te groeien is als de kwekerij. Die kweker weet namelijk, in tegenstelling tot zo’n beetje iedere kamerplantenhobbyist, perfect hoe zo’n plant zo hard mogelijk moet groeien. Precies genoeg licht, precies genoeg water, precies genoeg voeding, precies de juiste luchtvochtigheid, precies de juiste temperatuur, precies de juiste voedingsbodem en precies de juiste afstand tot een buurplant.

Ja, vergelijk dat eens met een in willekeurig gekozen plek bij jou thuis. Tussen die IKEA-kast die iedereen heeft en die ‘leuke vintage stoel’ van Marktplaats die ook iedereen heeft. Die eerste plek (in die kwekerij) is perfect, die tweede waarschijnlijk wel prima, maar niet altijd.

Natuurlijk is het prima om een plant te kopen omdat ‘ie mooi is (daarom koopt natuurlijk ook niemand cactussen) of omdat ‘ie zo mooi kleurt tussen die poster van made.com en dat kussen van Zara Home met die kat erop, maar het blijft een plant. En planten hebben dat eerder genoemde juiste hoeveelheid licht, water, voeding, luchtvochtigheid en temperatuur nodig.

En laten we dat voor het gemak maar even bespreken.

Licht

Er groeien geen planten in je koelkast en ook niet onder je bed. En in een badkamer zonder ramen en in de meterkast, in de fietsenstalling en onder viaducten is ook nooit groen te vinden. De conclusie hiervan zou kunnen zijn dat een plant licht nodig heeft om te groeien. Deze conclusie wordt voorzichtig versterkt door het feit dat planten aan het raam naar het licht toe groeien, als hongerige handtekeningjagers die hun armpjes door dranghekken steken als hun idool passeert.

Zet je plant dus niet onder het bed, om de hoek bij het raam (als je een klein beetje nadenkt, weet je dat ook hier nauwelijks licht komt) of achter de bank. Nee, zet ze voor het raam of in kamers waar van meerdere kanten licht komt. En lees eens dat kaartje dat bij de plant wordt geleverd, waar gewoon op staat hoe je de plant moet verzorgen. Of google ‘<je plantnaam> + verzorging‘.

Water

Waar geen water is, groeien ook geen planten. Het bewijs is een woestijn. Dus een plant heeft water nodig. Hoeveel hangt af van het soort plant, maar als je logisch nadenkt zou je kunnen motiveren dat de meeste planten ‘ietwat vochtige grond’ prefereren boven ‘kurkdroog’ en ‘zeiknat’. Hier zou ook een mooie Bell-curve van gemaakt kunnen worden, maar dat zou teveel kwakzalverij zijn. Dus voor mee informatie verwijs ik je graag naar de watergeeftechniek ‘de bruine vinger’.

Voeding

Vroeger dacht ik dat potgrond plantenvoeding was en dat je, naarmate de plant groeide, steeds meer potgrond bij de plant moest strooien. Maar dat bleek niet helemaal waar. Potgrond bevat in veel gevallen wel wat nodige mineralen (en allemaal andere dingen waarvan ik nog niets heb gelezen in Kamerplanten voor Dummies) die een plant nodig heeft, maar is verder vooral een ‘agent’ om water vast te houden en houvast te bieden aan wortels, die lekker aan het graven en op zoek zijn naar datzelfde water en die voedingsstoffen.

De meeste voedingsstoffen halen planten dus uit de grond, waar normaal gesproken (in die gezellige jungle) dood en door micro-organismen verteerd plantaardig (en dierlijk) materiaal vrijkomt om opgenomen te worden (met behulp van vocht) door plantenwortels. En die meststoffen zitten ook wel in potgrond, maar als je daar niet met enige regelmaat zoogdierkarkassen en rotte appels aan toevoegt, raakt dat een beetje op. Verpotten en bemesten zijn dan twee goede opties, die doorgaans ook wat meer bijval krijgen van huisgenoten. Dus koop kamerplantenvoeding uit een fles, lees even de verpakking van de meststof en verminder dat met de helft (of vermenigvuldig met de helft, kijk maar even) en geef dat aan je plant. Of google die shit.

Luchtvochtigheid

Als het in de winter buiten koud is en je je verwarming aantrapt, daalt de luchtvochtigheid in je huis. Koude lucht kan weinig vocht bevatten en als je die koude lucht gaat verwarmen kan het meer vocht bevatten maar als dat er niet is, bevat het dus nog steeds weinig vocht, capisci? Daarom krijg je last van prikkelende ogen, droge handen, kromtrekkende tafels en violen en een verminderde weerstand. En kamerplanten drogen ook uit.

De oplossing voor al deze treurnis is niet Labello, maar water. Als je je huis vol hebt staan met planten en je geeft regelmatig water (check hier), dan is de luchtvochtigheid door die constante aanvoer van water uit zwetende planten in je huis waarschijnlijk wel prima. Maar als dat niet zo is, dan kun je misschien een luchtbevochtiger kopen en in je huis zetten, die bakjes water aan je verwarming hangen zoals oma dat ook deed of, geen grap, bakjes water in huis verspreiden. En als extra dikke tip: je planten bij elkaar zetten zodat ze al zwetend een wat vochtiger microklimaat creëren.

Temperatuur

Dat vooral tropische planten goed gedijen in huiskamers komt natuurlijk door het feit dat het in de tropen altijd een beetje warm is en in huiskamers ook. En dan hebben we natuurlijk ook nog het geluk dat al de gangbare kamerplanten, door selectief gekweek, ook wel tegen wat lagere temperaturen en temperatuurschommelingen kunnen. Het is natuurlijk niet zo dat we de meest zeldzame fragiele palmvarenorchideetulp zitten te kweken in onze twee-onder-één-kap aan de Citroenvlinder 7 in Purmerend.

Als je je kamertemperatuur niet onder de 15 graden laat komen, dan zit het waarschijnlijk wel snor. Over temperatuur hoef je je dus niet zoveel zorgen te maken, maar let wel even op dat tochtige raam / balkondeur en het feit dat planten bovenop een verwarming dat waarschijnlijk net zo kunnen waarderen als jij een stijltang in je broekzak kunt waarderen.

Dus als het in juni (een maand met lekker veel licht) meerdere dagen op rij tropisch warm is en huiskamers dat ook zijn en je je planten regelmatig water en voeding geeft, dan knallen je kamerplanten de hoogte en breedte in.

Maar als je planten op de tocht én bovenop de verwarming zet, niet aan luchtbevochtiging doet in de winter en vergeet water en voeding te geven, dan gaan je planten waarschijnlijk dood.

Dus eigenlijk is het allemaal heel simpel.

Handboek voor mensen die hun planten altijd laten doodgaan

Oja, ik heb zin om een boek over kamerplanten te maken maar dat doe ik pas als 500 mensen aangeven dat ze ‘m willen hebben. Dat kun je doen door je hier aan te melden en wees gerust: ik zal je alleen een mail sturen als het doorgaat.