Kijk mij eens met mijn snor

Vroeger, en dan praat ik over zo’n 8-9 jaar geleden, ging er een gerucht dat ik na het uitgaan op zaterdag altijd naar huis ging en onder het genot van een Fristi nog een aflevering van Friends zou kijken. Elk weekend weer was er een vermoeden dat mijn vaste ritueeltje zou plaatsvinden nadat ik de plaatselijke discotheek uit was gerold.

Het maakte me best trots, dat er een gerucht over mij de rondte ging. Al had ik wel gehoopt op een iets stoerder gerucht. Iets met zwaarden en capes, niet met een kinderdrankje en een iets te doorsnee serie. Bovendien denk ik dat het gerucht maar onder twee mensen rond ging. Maar toch, het was een gerucht!

Er zat heus wel een kern van waarheid in hoor. Een goede Fristi kon ik zeker waarderen. Koud uit blik. Een ware topdrank. Maar dat was toen. En ik was een enorme Friendsfan. Zo iemand die de meeste scènes mee kon playbacken, inclusief mimiek van de karakters. Ik leerde er Engels door. En wijze levenslessen. Zoals de waarheid dat er geen onbaatzuchtige goede daden zijn. En daar geloof ik nog steeds in.

Movember is hier een goed voorbeeld van. Een heel slecht portmanteau. Nog slechter dan saptember.

De essentie van movember is het laten staan van een snor om geld in te zamelen ten behoeve van onderzoek en de behandeling van kanker. Dat laatste is uiteraard een nobel streven, maar het eerste snap ik niet. Hoe kun je nou met lichaamsbeharing geld ophalen? Op zowel de Wikipediapagina als de officiële website van Movember zie ik dat niet. Is het niet gewoon tofdoenerij van de deelnemers?

Kijk mij eens met mijn snor.

Als je echt zo begaan bent met kankerpatiënten en de bestrijding van de ziekte in het algemeen, stort dan lekker het bedrag dat je kunt of wilt missen en houd je verder koest. Post geen lichaamsbeharing op Facebook. Voor je het weet doen vrouwen mee met doosember en fanuary.

En neem vooral een voorbeeld aan de enige onbaatzuchtige wereldverbeteraars: mensen die verloren wieldoppen rechtop tegen een boom zetten en dat niet op Facebook posten.