Kindle en Evernote sitting in a tree

Van Kindle naar Evernote

Ondanks dat Amazon een duivels bedrijf is, heb ik natuurlijk wel een Kindle Oasis omdat dat het fijnste e-bookenleesding ter wereld is (inb4 boze reacties met afwijkende meningen) en koop ik alleen boeken op Amazon omdat ze zo goedkoop zijn terwijl ik zelf een auteur ben die graag weinig afdraagt aan enorm grote enorm rijke tussenpersonen die vrijwel niets van waarde toevoegen.

Tot zover een bijzonder lange beginzin met tegenstellingen.

Ik lees dus graag e-books op m’n Kindle. Ik lees ook heus wel graag echte papieren boeken hoor (dat blijft m’n favoriet), maar als ik veel notities wil maken en/of op reis ben, dan is een Kindle automatisch een slimme keuze. En inmiddels kun je je Kindle ook eerst in het water en daarna in het zand gooien en blijft ‘ie alsnog in de zon dienst doen. Dus de Kindle is klaargeëvolueerd. Hoewel, wat kleurrijkere e-inkt en aan zonlicht opladen zouden geen overbodige luxen zijn.

Als ik een papieren boek lees, dan maak ik soms notities. Dat gaat bij mij op twee manieren:

a) Ik pak mijn telefoon, force touch (lees het als werkwoord) op Evernote en maak een notitie (inclusief paginanummer en boektitel), sluit mijn telefoon en lees verder;

of

b) Ik pak een wit a4 en schrijf daar met een zwarte fineliner een gedachte op of de quote inclusief paginanummer en boektitel.

Deze manieren van noteren zijn niet per se fout en ik ben ook niet per se efficiëntieverslaafd (mijn voorlopige standpunt is dat ik autonome handelingen níet efficiënt wil doen en heteronome handelingen wél), maar het wordt nogal rommelig en ik vind de leesonderbrekingen te lang. Dus het opnotuleren van notulities is een uitzondering.

Bij het lezen op een Kindle gaat het maken van notities anders:

a) Ik markeer met mijn vinger het stuk tekst dat ik interessant vind en voeg eventueel een notitie toe op mijn Kindle en lees verder.

Dat is natuurlijk veel fijner. Bovendien komen al die notities netjes geordend onder elkaar in mijn Amazonaccount. Maar ik vermeldde al dat Amazon duivels is (daarover later meer), dus die notities zijn niet echt lekker over te zetten naar iets bruikbaars. Maar gelukkig is daar clippings.io.

Ja, het klinkt als een website van een veertienjarige met een Supremetrui, maar het is een website die je Kindlenotities met een chromeplugin (nog zo’n duivelse methode) naar je Evernote stuurt en er dan een handig overzichtelijk overzicht (ha) van maakt. Dus dat is top.

Dit is hoe dat werkt

  1. Lees boeken op je Kindle en markeer stukken die je interessant vindt;
  2. Maak een account aan op clippings.io;
  3. Installeer de Chromeplugin (kost €1,49 ofzo per maand);
  4. Clip (?) alle notities naar je clippings.io account;
  5. Connect je Evernote-account met clippings.io;
  6. Sync je notities met je Evernote;
  7. Check je nieuwe notebook met al je Kindleboeken waarin je notities hebt gemaakt met per boek een aparte notitie met onder elkaar al je markeringen.

Ok dat was het. Misschien de volgende keer op het eind een grap.