Low-cost aanknopingspunten

Stuur ff naar je moeder

In een vorig artikel schreef ik dat goedkoop vliegen ook vaak waardeloos is: je betaalt weinig en krijgt er ook weinig voor terug. Het is niet een Rolex voor een tientje maar een plastic kermishorloge voor een tientje. Dat is in weinig gevallen aanlokkelijk, maar wanneer je weet wat je kunt verwachten ook weer niet zo erg.

Er zijn inmiddels heel veel low-cost airlines die goedkope vluchten aanbieden. Low-cost airlines hebben vaak ook als strategie dat ze point-to-point vliegen. Dat betekent van A naar B en van C naar D en van E naar X en van Z naar K. Niet, zoals bij KLM, waar zo’n beetje alle vluchten eindigen of beginnen in Amsterdam.

Zo’n point-to-pointstrategie is voor de wereldreiziger met een beperkt budget een goede vriend. Als je van X naar Y wilt vliegen en daarna verder, dan heb je dus niets aan een retourvlucht. De opkomst van dit type reizigers is dan ook één van de redenen voor de vele low-cost airlines.

Maar goed, low-cost vliegen is ook low-comfort vliegen. Dat heeft niet mijn voorkeur. In mijn boek Thuisblijven is duurder raad ik het dan ook af. Maar regels zijn er om gebroken te worden. Daarom heb ik een trip bij elkaar gezocht en gevonden met in totaal 19 vluchten met 12 airlines, via 17 bestemmingen in 11 landen. De reis duurt in totaal 113 dagen en dat is 3 maanden en 21 dagen.

Stuur ff naar je moeder
Stuur ff naar je moeder

De prijzen zijn gevonden op een website die ik graag geheim houd, maar als je mijn boek Thuisblijven is duurder koopt, dan laat ik het je weten via Telegram.

Zie deze enorme trip dan ook als inspiratie voor het maken van je eigen trip, als reden om niet low-cost te vliegen of om zuchtend in je stoel nog meer te zuchten. En als je precies deze trip wil maken, be my guest.

Amsterdam (AMS) — Budapest (BUD) voor €27 met easyJet

Op 24 november 2019

Deze vlucht vond ik toen ik had gezocht hoe je goedkoop in Dubai kon komen. Dubai ligt namelijk nogal gunstig gepositioneerd tussen Europa en Azië en niet alleen Emirates gebruikt het als hub. Er zijn talloze airlines die van en naar deze stad (de twee luchthavens zijn DXB, DWC in de Verenigde Arabische Emiraten vliegen. Bijvoorbeeld Wizz Air:

Budapest (BUD) — Dubai (DXB) voor €33 met Wizz Air

Op 24 november 2019

Een nadeel van veel low-costvluchten is dat ze op onmogelijke tijden worden uitgevoerd vanaf gekke luchthavens. Maar niet altijd dus. Deze vlucht is gewoon overdag, en door wat tijdsverschil kom je na 5,5 uur vliegen ongeveer 8,5 uur later aan.

Dubai (DXB) — Cochin (COK) voor €63 met SpiceJet

Op 25 november 2019

Veel tijd om Dubai te verkennen is er niet, maar ik had ook niet verteld dat deze reis comfortabel zou zijn. De volgende dag vlieg je namelijk door naar India, naar Cochin. Daar hebben we wat dagen in het schema om op een bootje rond te varen en garnalen te eten. Top. Wel even visum regelen ok?

Cochin (COK) — Kuala Lumpur (KUL) voor €53 met AirAsia

Op 1 december 2019

AirAsia is ieder backpacker z’n vriend. Verdeeld over wat Aziatische landen heeft deze airline verschillende dochterondernemingen. Voor het gemak heten ze allemaal AirAsia maar eigenlijk dus AirAsia X, Thai AirAsia enzovoorts. Deze vlucht brengt je in een draak van een nachtvlucht (7 uur tijdsverschil overbruggen in 4 uur vliegen, maar wel ’s nachts) van India naar Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur (KUL) — Jakarta (CGK) voor €14

Op 6 december 2019

De vlucht van Kuala Lumpur naar Jakarta gaat pas vier dagen nadat je bent aangekomen in de Maleisische metropool. Je hebt dan genoeg tijd om lekker in die drukke multiculturele stad te blijven (er zijn echt goedkope Hiltons) of je gaat even snel een strand in de buurt opzoeken voor een paar dagen. En dan vlieg je met het altijd bruisende Citilink naar Jakarta.

Bali Denpasar (DPS) — Singapore (SIN) voor €41 met Scoot

Op 14 december 2019

Tussen Jakarta en Yogyakarta gaat een aardig treintje en ook op de rest van het eiland Java, waar deze twee steden op liggen, is genoeg te doen. Daarom krijg je in dit programma een dag of tien om zelf te verzinnen hoe je van Jakarta naar Bali komt. Want vanaf daar gaat de volgende vlucht, naar Singapore.

Singapore (SIN) — Kota Kinabalu (BKI) voor €44 met Scoot

Op 15 december 2019

Na een dagje Singapore (je mag ook dezelfde dag doorvliegen hoor), ga je naar Kota Kinabalu in Borneo. Tussen de palmolieplantages is er heus nog wel wat natuurschoon te vinden en ook zijn er prachtige stranden.

Kota Kinabalu (BKI) — Sandakan (SDK) voor €18 met AirAsia

Op 18 december 2019 (of een andere dag)

Nabij Sandakan kun je oran-oetans bekijken en dat is leuk. Ook vind je er neusapen en olifanten dus dat is helemaal top. Je kunt ook heus naar Dawau vliegen vanaf Kota Kinabalu en dat kost ongeveer hetzelfde. De terugweg ook:

Sandakan (SDK) — Kota Kinabalu (BKI) voor €18 met AirAsia

Op 22 december 2019 (of een andere dag)

In Kota Kinabalu moet je vervolgens weer even wachten op een aansluiting met een andere airline, dus vandaar de ruimte in het programma. Airlines die niet met elkaar samenwerken interesseert het niet zoveel of de eerste vlucht is vertraagd waardoor je de tweede mist. Maar we gaan door naar Manila!

Kota Kinabalu (BKI) — Manila (MNL) voor €28 met Cebu Pacific

Op 23 december 2019

We zijn inmiddels een maand onderweg en kerst nadert. Daarom is het, na wederom een draak van een nachtvlucht, vanaf Manila zaak om een eiland uit te zoeken (Google iets) en daar een kleine twee weken boeken te gaan lezen (eerst even een dutje in een hangmat) op een strand zonder internet maar mét kokosnoten. Even kerst en oud & nieuw zonder vuurwerk, kou, champagne, zoengrage mensen en oliebollen. We spreken elkaar op 3 januari voor de volgende vlucht, naar Bangkok!

Manila (MNL) — Bangkok (BKK) voor €48 met Cebu Pacific

Op 3 januari 2020

Bangkok (en Thailand) is de original gangster van backpacken in Zuidoost-Azië. Het meest toegankelijke land van allemaal maar ook het meest spoiled (als in bevlekt door hemden van biermerken). Daarom is het hier voor jou zaak om lekker een rustig plekje te zoeken (bijvoorbeeld na een paar dagen Bangkok) om daar verder te gaan met wat je in de Filipijnen ook al deed. Of je gaat lekker eilandhoppen en treinreizen en pad thai eten. Ook mooi. Succes!

Bangkok (DMK) — Ho Chi Minhstad (SGN) voor €40 met Nok Air

Op 23 januari 2020

De volgende bestemming is het altijd leuke Ho Chi Minhstad. Je opdracht hier is om na 2,5 week in Hanoi (in het noorden van Vietnam) te raken. Huur een scooter, regel een taxi, doe iets. Het is een topland. Wel eerst even visum regelen.

Vriendelijke reminder dat we twee maanden onderweg zijn, 7 landen hebben bezocht en tot nu toe €427 aan vluchten hebben uitgegeven.

Hanoi (HAN) — Hong Kong (HKG) voor €58 met Jetstar Airways

Op 11 februari 2020

We gaan even een dagje Hong Kong bekijken. Het is een prachtige stad, maar wel heel duur dus daarom hebben we er een dagje. Genoeg tijd (er gaat een prima treintje van het vliegveld naar de stad) om Victoria Peak te beklimmen (of een taxi te nemen) en alles in de stad op te eten. Maar eet vooral geroosterde gans of eend. Snel weer verder, naar Zuid-Korea!

Hong Kong (HKG) — Seoul (ICN) voor €68 met Hong Kong Express

Op 13 februari 2020

Het is tijd voor Zuid-Korea. De vlucht gaat vroeg, maar dezelfde prijs is er ook iets later en ’s middags. Kijk maar even. In Zuid-Korea krijg je zes dagen om, kimchi etend en bubble tea drinkend, in het zuiden in Busan, te komen. Vanaf daar gaan we verder.

Busan (PUS) — Fukuoka (FUK) voor €52 met Air Busan

Op 19 februari 2020

Busan ligt vlakbij Fukuoka maar er is zee dus het is wel even vliegen. Je kunt ook met de boot maar die is duurder. In Fukuoka is het weer aan jou. Zorg er wel voor dat je je 2,5 week later in Tokio meldt, want we vliegen verder vanaf daar.

Tokio (NRT) — Manila (MNL) voor €115 met Jetstar Airways

Op 7 maart 2020

Alles is duur in Japan. Zelfs goedkope vluchten. Deze vlucht brengt je naar Manila, maar daar blijven we niet. We vliegen alleen de volgende dag door naar Dubai, om daar ook direct weer door te vliegen, naar de laatste bestemming voor de eindbestemming. Snap je het nog?

Manila (MNL) — Dubai (DXB) voor €128 met Cebu Pacific

Op 8 maart 2020

Na een ochtend in Manila (er is vast prima voedsel te vinden) vliegen we naar Dubai. De connectie Dubai — Manila is doorgaans goed geprijsd. Deze €128 vind ik zelfs nog wel aan de dure kant. En ook is het direct de duurste vlucht van ons tripje. Sad. Snel door.

Dubai (DXB) — Beiroet (BEY) voor €67 met Middle East Airlines

Op 9 maart 2020

Alvast veel plezier. Deze vlucht is midden in de nacht dus je moet 5,5 uur wachten in Dubai. Ik zou lekker een rondje gaan lopen in de Dubai Mall daar maar ik weet niet of de Five Guys en Shake Shack open zijn. Anders heb je pech en is dit je ultieme straf voor het willen vliegen met low-cost airlines. Hoewel… Middle East Airlines is gewoon netjes lid van Skyteam (je weet wel, van KLM) en wellicht kun je hier zelfs nog wat punten sparen.

Hey en trouwens… Beiroet! Prachtige bestemming. Je kunt er zelfs skiën.

Beiroet (BEY) — Amsterdam (AMS) voor €44 met Transavia

Op 15 maart 2020

Aan alles komt een eind, dus na een kleine week Libanon is het ook tijd om lekker naar huis te gaan. Terug naar Nederland, naar (hoogstwaarschijnlijk) precies het zeikerige zeikweer als toen je op 24 november het jaar ervoor vertrok. Maar wel lekker de meeste winter ontweken!

En nu?

Ja, kijk maar even. Maar als je wilt weten waar ik deze prijzen heb gevonden, dan moet je mijn boek kopen en het daarna aan me vragen op Telegram.

En onthoud: low-cost airlines zijn echt niet leuk. Je kunt er alleen wel leuke reisjes mee maken.

De totale kosten voor vluchten van deze reis waren €959.