Meedoen is helemaal niet belangrijker dan winnen

Zeg ff op wie je gaat stemmen

Vroeger toen ik nog heel erg klein was en David de Kabouter keek (en geloofde dat er kabouters in Nederlandse bossen rondliepen en dus vrijwel iedere zondag met m’n ouders op zoek ging en er nooit één zag en m’n ouders mij pas later vertelden dat kabouters helemaal niet bestonden) werd er ergens in de Verenigde Staten een organisatie opgericht die Rock The Vote heet. Het is een organisatie met als doel stemmen onder jongeren populairder maken en kiesregistratie van diezelfde groep, ofzo, las ik net op Wikipedia, in het Engels.

Van die organisatie kreeg ik zijdelings wat mee in Nederland (vast via videoclips en/of het jeugdjournaal of ik heb het gewoon later een keer gezien en in m’n herinneringen geïnjecteerd) en ik snapte nooit waarom belangrijke (of zichzelf belangrijk vindende) mensen zoals P. Diddy je opriepen om te gaan stemmen, zonder te vertellen op wie.

Dat was een beetje hetzelfde als iemand naar de supermarkt sturen maar zonder een boodschappenlijstje.

Het is echt superbelangrijk dat je naar de supermarkt gaat.

Ja ok bedankt voor de tip, maar wát moet ik daar dan doen?

Nu nog steeds bestaat Rock The Vote en in Nederland zijn er nu natuurlijk ook allemaal belangrijke en minder belangrijke mensen aan het vertellen dat je moet gaan stemmen want je hebt stemrecht en je moet je stem laten gelden en o besef je wel dat je dit recht hebt dat in veel landen niet vanzelfsprekend is.

Ja dat is allemaal wel prima enzo. Maar volgens mij overtuig je mensen hier totaal niet mee óm te gaan stemmen. Want als dat recht een recht is, valt er niets te winnen met het benoemen van dat recht. Het is een beetje de maatschappelijke equivalent van de marketingslogan op = op.

Ja. Bedankt.

En dat je dankbaar moet zijn voor je stemrecht vind ik overdreven.

Ik ga ook niet iedere dag dankbaar zijn voor water uit de kraan, Jelly Beans bij de kassa van de Albert Heijn of dat er geen taxironselaars meer zijn op Schiphol. Dat is allemaal niet heel speciaal of uitzonderlijk. Dat is gewoon hoe de wereld werkt.

Adviseren óm te gaan stemmen is echt idioot. Daar overtuig je niemand mee. En je bent dan een papegaai die iets heel erg niksigs aan het napraten is. En vervolgens jezelf een hele betrokken baas vinden omdat je je invloed hebt ingezet voor het goede doel.

Maar eigenlijk was je gewoon een leraar die zei dat je écht moet leren maar niet uit welk boek.

Of iemand die vertelt dat je naar de bioscoop moet gaan, zonder te vertellen naar welke film.

Dus zeg gewoon dat mensen op de Partij voor de Dieren moeten stemmen, ook al is die naam intens kut en zijn ze tegen genetisch gemodificeerd voedsel (wat helemaal niet erg is, maar daar hebben we het binnenkort nog wel over) en hebben ze hun logo in hele lage resolutie gewoon overal gebruikt en stoort me dat letterlijk iedere keer als ik dat pixelige klote klavertje vier dat moet lijken op een vlinder zie.

Ze hebben wel het beste partijprogramma. Dus stem PVDD. En anders niet.