Mijn oprechte excuses

Het spijt me

Je kunt tegenwoordig bij zorgverzekeraars zelf kiezen bij welke arts je die gore wrat op je neus laat verwijderen, onder de noemer ‘vrije zorgkeuze’. Ik vind dat heel grappig. Alsof het aan domme consumenten zoals jij en ik is om te kiezen wie de beste arts is.

Laat lekker mensen met verstand dat uitzoeken. Of iemand die het beste groot kan inkopen en de prijs laag kan houden.

En is er dan niemand die The Paradox of Choice heeft gelezen?

OHRA adverteert met ‘Alleen bij OHRA heb je écht vrije zorgkeuze’ maar een snelle zoekopdracht zegt dat er in mijn geval in Nederland 35 andere zorgverzekeraars die ook vrije zorgkeuze bieden.

Alleen bij McDonald’s kun je écht hamburgers eten.

Die vrije zorgkeuze moet natuurlijk gepromoot worden. OHRA koos ervoor om een vergelijking te maken tussen een arts met tieten en een arts met een bril. Zo dus:

Why

Why

Dat was natuurlijk seksistisch, dom en eigenlijk heel raar(?) en ook overbodig.

Twitter ging los, en terecht.

OHRA reageerde vrijwel onmiddellijk en bood excuses aan.

Maar was dat wel zo?

Volgens mij is er nogal wat mis met veel excuses. Ook deze.

Allereerst is die post van OHRA niet ongelukkig gekozen. Die post is onderdeel van een reclamecampagne en zorgvuldig bedacht en in elkaar gezet. Er hoorde ook een video bij. De mooie controverse is hier dat het woord gekozen juist verkeerd gekozen is.

Domme onhandigheid klopt wel aardig, maar vind ik in dit geval een understatement. Dat zeg je als er een spelfout in je tekst staat. Of als iemand z’n elleboog is weggephotoshopt.

Maar dan komt nu de zin waar het bij vrijwel alle excuses altijd misgaat:

Onze excuses als we iemand voor het hoofd hebben gestoten.

Dat is dus geen excuus. Sterker nog: dit is precies het tegenovergestelde van een excuus.

Waarom? Omdat OHRA zo alleen excuses maakt in het geval dat de ontvanger van de boodschap zich er aan heeft gestoord. Dus: als de boodschap verkeerd overkomt, door toedoen van die ontvanger.

Niet omdat de boodschap zélf fout was, of de boodschapper.

Nee. Áls je je beledigd voelt, dan sorry.

Dat is dus geen excuus. Want een excuus gaat als volgt:

1. Je bepaalt eerst of je je excuses wilt aanbieden, want als je gewoon bij je standpunt, normen, waarden en opvattingen wil blijven en je het geen reet boeit dat mensen zich er door beledigd voelen, bied dan ook vooral niet je excuses aan (er is namelijk altijd wel iemand ergens door beledigd).

2. Heb je besloten dat je iets of iemand(en) hebt gekwetst met je actie en je vindt dat oprecht erg, bied dan je excuses aan en (a) vertel wat er is gebeurd, (b) wat voor impact dat heeft op de ontvanger, (c) trek de conclusie dat het door jou komt dat de ontvanger zich zo voelt, (d) vertel dat het je spijt, (e) beloof beterschap en (f) kom je belofte na.

Een voorbeeld

Je hebt afgesproken met je beste vriendin Sanne-Simone (weet ook niet waarom ze zo heet). Je bent achttien minuten te laat omdat je kattenfilmpjes zat te kijken op je telefoon. Je hebt niet laten weten dat je later kwam.

Je excuus gaat dan als volgt:

Sorry dat ik te laat ben. Ik zat kattenfilmpjes te kijken op m’n telefoon en vond dat belangrijker dan op tijd komen voor een afspraak met een dierbare. Ik snap dat mijn gedrag jou een kutgevoel geeft en dat je twijfelt aan mijn normen en waarden. Het spijt me en ik zal dit niet meer doen. Hier heb je een cappuccino met sojamelk en een plak suikervrije bananencake.

Zie je hoe hier niet in staat Sorry áls je het vervelend vond dat ik te laat was en ook niet het was een onhandig gekozen vertrektijd van me? Dat komt omdat dit excuus oprecht is en als doel heeft een relatie te herstellen op basis van gelijkwaardige normen en waarden (op tijd komen op een afspraak) en niet wordt geuit omdat het sociaal wenselijk is om excuses te maken terwijl de zender van de excuses het geen reet interesseert.

Excuses maken is een teken van kracht. Net zoals bij je standpunt blijven dat is.

En sociaal wenselijke excuses zijn dom.

Het is heel simpel: of je doet het omdat je het meent en je doet het goed of je doet het niet.

Want we moeten niet vergeten dat er altijd wel iemand is die ergens iets over te zeiken heeft.

Huiswerk (5 pnt)

Beschrijf wat er hier mis gaat (2 pnt) en schrijf een beter excuus (3 pnt).

Autonomie

Kijk maar even

Op dit moment schrijf ik het boek Autonomie over autonomie (ha) en dat komt in 2019 uit. Wil je meelezen terwijl ik het schrijf en op de hoogte blijven van het schrijfproces en daarna ook een boek krijgen over autonomie? Dat kan.

Pre-order het boek hier