Hoe je minimalist kan zijn, en hoe niet

Minimaliseren

Ik ben sinds 2013 een minimalist en ik weet niet eens wat het betekent. Sinds ik een houten doosje bij de Blokker zag staan met daar op Things geschreven en ik me druk maakte over het feit dat er vraag is naar een doosje om je onbepaalde troep in te stoppen just for the sake van het bewaren, ben ik me gaan verdiepen in het heilzame effect van minimalisme. Eerst op het oppervlakkige spullengebied en nu steeds meer op het gebied van ideeën en gedachten én op sociaal gebied. En dan zijn straks alle existentiële vraagstukken aan de beurt.

Maar daar moet ik eerst nog even wat meer filosofieboeken voor lezen.

Ik hou niet van bezit want dat is extra afstofwerk. Eerst dacht ik dat je zo weinig mogelijk spullen moest hebben. Het boek The 100 Thing Challenge van Dave Bruno vond ik fantastisch. Dat wilde ik ook. En daarom maakte ik, zoals in het boek wordt aangeraden, een stufflist: een lijst met al m’n bezittingen. Maar al snel kwam ik er achter dat zo’n lijst niet het doel maar een middel is. Een middel om er achter te komen wat nou echt belangrijk is in het leven en, belangrijker dan wat belangrijk is in het leven, wat niet belangrijk is in het leven. Lees die zin nog maar een keer. Hij klopt.

En zo heb ik nog steeds een stufflist, maar niet omdat ik zo weinig mogelijk spullen wil hebben. Maar om er achter te komen wat belangrijk is en mezelf er voor te behoeden om aandacht te schenken aan domme dingen. Zoals acht paar schoenen. Of kneuzige souvenirs uit kneuzige landen.

In de drie jaar dat ik me nu druk maak over minimalisme weet ik nog steeds niet wat minimalisme is, maar er is een aantal dingen waar ik achter ben gekomen.

Misschien heb je er wat aan, misschien niet.

Ik ken geen definitie van minimalisme

Als je gaat googelen naar de definitie van minimalisme dan vind je niet echt iets waar je wat mee kunt. Vooral omdat minimalisme ook een kunststroming is.

Voor mij is het inmiddels ook meer dan ‘zo weinig mogelijk spullen hebben’. Wat dichter in de buurt komt is: ‘al het overbodige verwijderen’ en daarmee komt het dicht in de buurt van het boek Everything that remains van The Minimalists maar het is nog steeds afhankelijk van tijd, omgeving en prioriteiten.

We gaan er nooit achter komen.

Minimalisme is geen doel maar een middel

Ik dacht dat het een doel was om zo weinig mogelijk spullen te hebben, maar dat werkt dus niet zo. Het is wel een mooi middel om er achter te komen wat echt belangrijk is. Niet zoveel dus. En dan eindig je met een huis zonder troep. Is wel zo gemakkelijk met stofzuigen.

Het is ook niet mijn doel om zo weinig mogelijk vrienden te hebben, maar door niet te investeren in vervelende kutmensen heb ik wel meer tijd voor gezellige en leuke mensen. En volgens mij werkt dat goed.

Ik doe het voor mezelf

Ik heb natuurlijk een blogje en een boek en ik wil graag mensen helpen en grapjes maken en je inspireren, maar op de eerste plaats hou ik van mezelf. Dus ik minimaliseer om m’n leven zo aangenaam mogelijk te maken. Zodat ik niet lang bezig ben met stofzuigen. Zodat m’n agenda lekker leeg is en ik lekker stukjes kan typen. Zodat ik m’n bagage nooit hoef in te checken op vliegvelden. En zodat ik al m’n boeken op m’n telefoon kan lezen in plaats van mee moet slepen.

Minimaliseren = nog steeds consumeren

Ik dacht dat minimalisme vooral ging om minder te consumeren en meer creëren, maar beide activiteiten zijn nogal lastig te definiëren. Consumeren is voor mij niet heel veel anders dan ervaren. Een vakantie consumeer je ook. En een yogales in een Indiaas dorp zonder wifi ook.

Minimalisme heeft er voor gezorgd dat ik investeer in de juist consumptie. Nee, ik ga niet mijn smartphone opgeven want ik heb er super veel aan en gebruik ‘m de hele dag. Dus ik moet de beste iPhone 7 hebben met het grootste scherm en de 256gb aan ruimte voor domme foto’s en video’s. Ik moet ook de beste laptop hebben want wat ik de hele dag wil doen is op Twitter zitten, stukjes schrijven en memes kijken. Ik wil ook de allerbeste pan hebben want ik wil lekker eten kunnen maken. En ik wil ook de helft van m’n salaris uitgeven aan vliegreizen én de duurste koffer hebben omdat ik die de mooiste vind. En verder wil ik een drone want ik hou ervan om tropische eilanden van boven te filmen. Ik wil ook het allerbeste bed (slaapsysteem is een beter woord) want ik hou van slapen en ik weet hoe belangrijk herstel voor m’n gezondheid is.

Minimalisme betekent niet dat je zelfvoorzienend moet worden en moet stoppen met consumeren. Het betekent dat je bespaart op domme dingen en dingen consumeert die je gelukkig maken of je leven gemakkelijk.

Ik bespaar op domme dingen

Aangezien ik minimalisme voor mezelf doe, heb ik het gebruikt om te besparen op dingen die ik kut vind. Dat zijn, in willekeurige volgorde: wachten, stress, in de winter in Nederland zijn, in een wereld leven waarin rare dingen gebeuren, boodschappen doen, tijd doorbrengen met onaardige mensen, dingen tegen m’n zin in doen, met het openbaar vervoer gaan, onbelangrijke dingen bezitten en opblijven als ik moe ben.

Oplossingen voor deze problemen zijn, in willekeurige volgorde: Uber, een smartphone, op zondag alle domme afspraken uit m’n agenda pleuren, dingen die je als bloggertje opgestuurd krijgt cadeau doen aan anderen, vliegtickets, DoorMeal, ‘nee’ zeggen, een blog hebben, een boek schrijven, zeggen dat je niets voor je verjaardag wil hebben en slapen.

Minimalise betekent voor iedereen iets anders

Ik dacht dat je minimalisme kon definiëren. Dat kan (ik) (nog) niet. Want de een doet het om stress te verminderen, de ander om geld te besparen. De broer van die een als reactie op materialisme, z’n neef om aandacht te trekken en zijn buurmeisje omdat ze er een blog over heeft.

Ik weet het nog steeds niet, maar ik word er best blij van.

Kijk maar even wat je er aan hebt. Of lees er een boek over.

Snelle tips om lekker te gaan minimaliseren

  • Kijk op zondag in je agenda en pleur alle afspraken er uit die nergens op slaan, waar je geen zin in hebt en/of waar je toch alleen maar aanwezig bent zonder wat te zeggen;
  • Maak een lijst met letterlijk alle dingen die je bezit. Bedenk bij alles (kan snel) of je het echt nodig hebt. Verkoop / doneer / verwijder / eet de rest.

En als je wat extremer wil:

  • Doe al je bezittingen in dozen, alsof je gaat verhuizen. Pak pas iets uit wanneer je het echt nodig hebt. Bepaal even van tevoren na hoeveel dagen je de rest weggooit.
  • Investeer in iets dat je leven leuker, gemakkelijker of beter maakt (op de lange termijn, dus geen drugs of alcohol of chocoladetaarten). Pleur tegelijkertijd drie dingen weg die je leven kut maken. Mag ook een Facebookvriend zijn.