Misleiding

Er zijn ijsfabrikanten die potgrond aan hun chocoladeijs toevoegen zodat je een extra nare smaaksensatie krijgt wanneer je dat ijs eet. Tandenknarsen, een modderige textuur en een aardse smaak in je mond is precies wat deze fabrikanten willen bereiken. Dat doen ze zodat je je de volgende keer wel bedenkt als je zin hebt in ijs. Want die fabrikanten hebben liever niet dat je hun spullen koopt. Zodat ze lekker weinig winst maken en met een beetje geluk failliet gaan.

Echt!?

Nee natuurlijk niet!

De opmerking grote levensmiddelenbedrijven doen er alles aan om producten extra lekker te maken zodat we er meer van eten is de meest grote gapende open deur die je kunt in trappen. Ik hoor en lees deze zin steeds vaker. En ik vind het behoorlijk eng om bedrijven ervan te beschuldigen hun best te doen om producten te verkopen.

Ja natuurlijk doen die bedrijven dat. Net zoals alle andere bedrijven op deze wereld hun best doen om zoveel mogelijk spullen aan de man te brengen. Kleding, auto’s, banken, stoelen, iPhones, zorgverzekeringen, raamkozijnen, afwasmiddellen en van die gekleurde snijplankjes in zo’n kek houdertje die iedereen heeft.

En zo gaat dus ook met voedsel.

Dat voedingsmiddelen smaakvol zijn is geen vloek maar een zegen. Om daar de fabrikant de schuld van te geven is zwak. Überhaupt is de schuld geven waanzin.

Eten is lekker en dat is maar goed ook. Producten worden zó gemaakt dat we er wat aan hebben. Wokkels zijn lekker en zo gemaakt dat je er veel van eet. Natuurlijk zit er geen zand in je chips.

Als je voedselfabrikanten de schuld geeft van verleidingstechnieken en daarna van je overgewicht ben je een enorm slappe zak en doe je niet meer mee.

Zal ik je even uit de droom helpen? Met een Levi’s broek ga je niet opeens modellen versieren. Van het drinken van Kornuitbier word je niet opeens een hipster met een kriebelbaard en door het eten van Kellogs ontbijtgranen ben je niet opeens een succesvolle energieke twintiger met golvend haar in een wit interieur met een gezellige kat.

Ja, fabrikanten willen hun troep verkopen. Deal with it.

Misleiding = bedrog = het wekken van de onjuiste voorstellingen.

Wat mij betreft kun je daar zelf wat aan doen. Door niet zo naïef te zijn.

Of zullen we gewoon altijd vermelden wat iets precies is? Wil je dat?