Nasi boerengoreng

Nasi boerengoreng

Linzen zijn niet te vreten. Ze smaken naar popcornschilletjes met zand en paracetamol. Dus dat is niet best. Linzen verwerkt in andere gerechten zijn op z’n best wel ok, maar we moeten niet net doen alsof het ooit gangbaar voedsel gaat worden. Maar de uitdaging is dat ik van mijn op één na beste vriend Paul Bosma rijst en peulvruchten moet eten. Het liefst tegelijk, want dat heeft iets met vezels te maken. Ik snap het ook wel, want basmatirijst is natuurlijk het korrelige equivalent van witbrood. Dus ik was dan ook blij toen ik in de Italiaanse groothandel Fantasia di farro e benessere con lenticchie tegenkwam. Het is niet eens rijst. Het is spelt met linzen in drie kleuren. Prima, want er zit per 100 gram 7,4 gram vezel in en 15,8 gram eiwit in. Bro! Dat is het korrelige equivalent van volkorenbrood met kalkoenfilet. Top.

10 minuti!

Nu had ik ook al lang het verlangen om een gemakkelijke en smaakvolle versie van nasi goreng te maken. Op Instagram vroeg ik naar recepten, want ik vermoedde dat er onder mijn volgers nogal wat kenners van de Indonesische keuken waren. Dat bleek ook zo te zijn, dus ik werd overladen met recepten. En van die recepten maakte ik mijn eigen variant, gewoon met basmatirijst hoor. Tot ik dus Fantasia di farro e benessere con lenticchie en het gewoon een lompe boerenversie was. Vandaar dus nasi boerengoreng. Vooral ook door de toevoeging van een ramenei (6,5 minuut gekookt en gepeld tenminste 24 uur in 1 deel sojasaus, 1 deel mirin en 2 delen water gelegd) en het altijd smaakvolle zakje saté ayam van €0,49 bij de Lidl.

Bro!

Ingrediënten (voor 2 bro’s)

  • 200 gram alvast gekookte Fantasia di farro e benessere con lenticchie (of basmatirijst als je geen kast wilt worden)
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 1 stukje gember ter grootte van dat teentje knoflook, geraspt
  • 200 gram groente (bijvoorbeeld spitskool en prei en taugé)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 klein beetje trassi
  • wat olie
  • 1 ramenei (6,5 minuut gekookt en gepeld tenminste 24 uur in 1 deel sojasaus, 1 deel mirin en 2 delen water gelegd)
  • 1 zakje saté ayam van de Lidl
  • gefrituurde knoflook (of ui) als garnering

Bereiding

  • Heb alvast de Fantasia di farro e benessere con lenticchie of rijst gekookt.
  • Verwarm de saté ayam;
  • Verhit wat olie in de pan en fruit de knoflook, gember en ui;
  • Voeg de groenten toe en bak even op een hoog vuur;
  • Voeg de sambal oelek, ketjap manis en trassi toe en roer even door;
  • Voeg nu de Fantasia di farro e benessere con lenticchie of rijst toe;
  • Serveer met het ramenei en de saté en garneer met gefrituurde knoflook.
  • Selamat makan, of nie’ dan!