Oliedom

Het is tegenwoordig hip om aan oil pulling te doen. Wat zegt u? Oil pulling? Olietrekken? Ja, zoiets. Oil pulling is bezig aan een sterke opmars en ik vermoed dat één of ander wazig topmodel het op haar Facebookpage heeft gepost en dat al haar volgers dachten dat je zo succesvol wordt door oil pulling en niet door toeval, genen, talent, een grote bek, hard werken, gezond eten, hard trainen en een snuifje cocaïne (in willekeurige volgorde van belangrijkheid). Nee oil pulling is de sleutel. Zoals dat eerder glutenvrij eten was en daarvoor tae bo en tussendoor bikram yoga. Mooi trouwens dat er allemaal verschillende sleutels de deur naar gezondheid openen. Maar dat terzijde.

Oil pulling is het principe van het in de mond nemen van een olie en dat voor lange tijd (10-20 minuten) door de mond te walsen om zo toxische stoffen en bacteriën uit het lichaam te trekken. Gezondheidsclaims zijn: wittere tanden, betere adem, sterkere kaakspieren, zuiverdere huid, minder migraine en vrij veel andere claims die niet meetbaar zijn maar wel leuk klinken. Het principe is afkomstig uit de Indiase gezondheidsleer Ayurveda en werd al honderden jaren geleden gedaan.

Ik heb, en laat ik het beschaafd houden, geen ruimte in mijn hart voor mensen die oil pulling serieus nemen. Het argument dat deden ze honderden jaren geleden al, oftewel argumentum ad antiquitatem, is heel erg eng. Ik zal illustreren waarom:

In 2009 ging ik met mijn toenmalige Geografieklasje op excursie naar Mexico. In dit land bevinden zich vele ruïnes van tempels en andere gebouwen, die een aantal honderden jaren geleden zijn opgetrokken door de volkeren die er toen leefden. I’m talking maya’s, azteken, olmeken, tolteken, mixteken en ja, ook de apo-, biblio- en videotheken waren wijdverspreid. In sommige van die tempels stonden arena’s, stadions zo je wilt, waar een spel werd gespeeld dat op zijn zachtst gezegd bizar te noemen is. Het spel, gespeeld met twee teams, had als doel een bal door een ring te krijgen. Wanneer dat was gebeurd was het spel ten einde en werd de winnaar geofferd aan de goden en pakte iedereen weer de trein naar zijn eigen provincie. Belchinezen zaten nog niet op de tribunes, maar er werd wel gewed, voor geld, vee of kinderen, op het spel en de uitkomst. En oja, soms was de bal een mensenhoofd.

Zie je, honderden jaren geleden deden ze dit al. Waarom gaan we nu niet meer een balspel doen met mensenhoofden en daarna elkaar doodmaken en offeren aan goden? Nou?

Rot daarom even lekker op met je oude Indiase wijsheden.

Oil pulling trekt de toxische stoffen uit je lichaam, maar detoxen is een mythe. Detoxen bestaat niet.

Ja maar, na 20 minuten is de olie helemaal troebel en smerig.

En dat komt omdat je 20 minuten lang olie hebt gemengd met lucht en water en dan is het niet meer pure doorzichtige olie. Dat wazige troebele drupje vloeistof komt ook uit je mond als je 20 minuten niet slikt. En ook als je je tanden poetst, maar dan gemengd met fris ruikende Prodent.

En toch, oil pulling kan wat goeds voor je doen. Omdat je 20 minuten de tijd neemt voor iets, omdat je grondig je mond schoonmaakt, omdat je je tandvlees masseert en omdat je misschien stiekem wat goede vetzuren doorslikt (met de zogenaamde toxische stoffen natuurlijk). Maar dat heeft niets met oil pulling of olie zelf te maken.

Ik denk dat oil pulling hetzelfde effect heeft als het over je voeten heen plassen bij eczeem: het feit dat je net iets heel smerigs hebt gedaan en daarna extra goed schoonmaakt zorgt voor het resultaat, niet de smerige praktijk ervoor.

De zogenaamde heilzame effecten van 20 minuten lang met een sloot olie in je mond rondlopen zijn alleen gebaseerd op anekdotes. Anekdotes van supermodellen. Anekdotes van beauty- en foodblogs die er winacties aan koppelen. Er is geen enkele studie die enig bewijs levert van de zogenaamde heilzame effecten van oil pulling. Degene die mij het tegendeel bewijst krijgt van mij een pot kokosolie. En een tube tandpasta en een tandenborstel.

Vooralsnog lijkt oil pulling vooral het verstand uit je hersenen te trekken.

Zal daar de term oliedom dan ook vandaan komen?