Ontbijten met taart is voor idioten

ontbijten-met-taart-is-voor-idioten

Ik werd er veertien keer in getagd, en zes mensen mailden het naar me: een artikel op Ad.nl waarin stond dat je met taart moest ontbijten om af te vallen.

Snap ik wel. Ik heb namelijk net een boek geschreven dat hetzelfde suggereert. Maar van het artikel op AD.nl klopt (natuurlijk) (weer) geen (ene) reet.

En mijn boek is natuurlijk awesome.

Het Algemeen Dagblad (bekend van een sneu interview met Jelmer de Boer vol met onwaarheden) kopte ‘Kilo’s kwijtraken door met taart te ontbijten, het kan’ en dat is net zo misleidend als ‘Eet Taart Krijg Een Sixpack’ alleen bevat die laatstgenoemde titel niet echt een oorzaak-gevolgsuggestie en die eerste des te meer.

Het onderzoek dat wordt aangehaald is dat van een Israelisch onderzoeksteam dat een groep obese mensen op een dieet van 1400-1600 kcal per dag zette. Dat is al niet veel, maar zeker niet voor obese mensen die nogal van eten houden.

Die mensen moesten zelf bijhouden wat ze aten en dat rapporteren aan de onderzoekers. Het is nogal grappig om mensen met een voedingsgedragsprobleem die rapportage zelf te laten doen. Dat is ongeveer hetzelfde als een pyromaan vragen om even op te letten dat de boel niet in de fik vliegt of een vis vragen of ‘ie een paar weken lang op het droge wil liggen.

Dat gaat natuurlijk nooit werken.

De onderzochte groep mensen bestond uit twee groepen: de ene groep at een groot ontbijt en wat minder avondeten en de andere groep at een groot diner en een minder groot ontbijt, maar wel allemaal precies evenveel per dag.

Beide groepen verloren gewicht maar de laatste groep minder veel en kwam zelfs weer in gewicht aan na 16 weken. Zie maar:

LCb = Low Calorie Breakfast

LCb = Low Calorie Breakfast

De resultaten van dit onderzoek kloppen op heel veel verschillende gebieden niet. Allereerst zullen mensen met dezelfde inname precies evenveel gewicht verliezen (ceteris paribus) en ten tweede zullen dergelijke obese mensen met een dergelijk lage inname (1400-1600 kcal) niet in gewicht toenemen in de zestiende week van het onderzoek. Tenzij ze de boel belazeren en/of écht zo sedentair als een kapstok zijn.

Het is dus vrij goed mogelijk dat mensen niet echt goed zijn in zelfrapportage. Maar dat wisten we al.

Vertel me maar even wat jij eergisteren hebt gegeten.

Snap je?

De conclusie van het onderzoek dat wordt gebruikt als basis voor het artikel in het AD (en op zo’n beetje alle buitenlandse AD-evenknieën, maar dan een aantal weken eerder, waardoor ik deze hele blogpost al klaar had voordat het artikel verscheen op Ad.nl) is dat het kennelijk goed is om koolhydraat- en eiwitrijk te ontbijten, zodat je verzadigder bent gedurende de dag en daardoor niet zo snel allerlei snacks gaat vreten en het onderzoek gaat verkloten met je gebrekkige zelfrapportage.

Oja. Er bestaan geen koolhydraat- en eiwitrijke taarten. In taart zit vet en suiker. En nog meer vet en suiker. Da’s lekker.

Oja. Het onderzoek stamt uit 2011.

Oja. Het linkje in het artikel op AD.nl linkt naar een totaal ander onderzoek over het effect van chocolade op cognitieve functies. Lol.

Oja. Je kunt prima met taart ontbijten, maar niet iedere dag. Mijn boek heet niet Eet Iedere Dag Taart Krijg Een Sixpack.

Oja. Je kunt prima iedere dag met taart ontbijten en een sixpack hebben, maar wel als je discipline hebt en obese mensen hebben wat betreft voedingsgedrag meestal niet echt (de juiste) discipline en waarom zou je iedere dag met taart willen ontbijten?

Oja. Mijn conclusie van het onderzoek uit 2011 is ‘eiwitrijk ontbijten zorgt er voor dat obese mensen hun dieet langer volhouden’. Maar daar krijg je niet zoveel clicks mee.

Oja. Koop m’n boek hier.