Perenkruimeltaart

Perenkruimeltaart

De Albert Heijn vindt het al jaren een vrij briljant idee om fruit onrijp te verkopen. Zo kun je doorgaans een raam ingooien met hun avocado’s en jeu de boulen met hun perziken. En ook peren, die lekker zijn omdat ze van sappigheid je hele bek, broek, tafelkleed en tapijt zeiknat maken, zijn bij de Albert Heijn van prima kwaliteit om te gebruiken bij een bowlingwedstrijd. Daar verandert een Eat-me-I’m-ripe-sticker natuurlijk geen reet aan. Groenten en fruit bij de Albert Heijn kopen is alleen een goed idee als je precies weet waar je precies over een week zin in hebt.

Gelukkig kun je van deze nood een deugd maken en dit massieve fruit gebruiken in je favoriete appeltaart: een perentaart. Want laten we eerlijk zijn: peren zijn veel lekkerder dan appels en als je het tegendeel beweert, heb je ongelijk.

Een veelvoorkomend probleem met appeltaarten is dat ze nogal zeiknat worden. Dat komt omdat fruit gaart door het verhitten in de oven en dan zacht wordt en wat vocht loslaat, dat in de bodem trekt. Dat is niet anders met peren. Misschien zelfs erger.

De truc is dan om paneermeel, koekkruimels of custardpoeder aan de taart toe te voegen. Zodat het vocht dáár intrek en je je appeltaart niet meer hoeft af te gieten voor het opdienen.

Dus als je dit weet, dan is het maken van een appeltaart een fluitje van een cent. Zeker als je er een perentaart van maakt en voorziet van kruimels (lekker) in plaats van die domme gevlochten deeglappen (goor).

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • wat zout
  • een ei

Hulptroepen voor tegen nattigheid

  • 20 gram paneermeel (of Google even een alternatief)

Voor de vulling

  • 6 peren (da’s zo’n 1,2 kilo)
  • een handvol rozijnen
  • wat geraspte citroenschil
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels suiker

Naar smaak

  • Thunderveel slagroom
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Zet voor de zekerheid een blikje cola light koud;
  • Meng in een keukenmachine de suiker, boter, bakmeel, ei en zout en mix tot het een soort nattig poeder wordt;
  • Neem het eruit en kneed er een bal van, die misschien een beetje loslaat maar dat is niet erg;
  • Doe de bal in de koelkast want kennelijk moet dat;
  • Zet een serie op Netflix aan die je al hebt gezien terwijl je zes peren schilt en in plakjes snijdt;
  • Meng de peren met de rozijnen, kaneel, citroenrasp en suiker door elkaar;
  • Haal het deeg weer uit de koelkast;
  • Neem twee derde van het deeg en bekleed er een springvorm mee;
  • Bestrooi het deeg met de paneermeel
  • Doe het perenmengsel erbij;
  • Neem de rest van het deeg en knijp erin zodat het kruimels worden;
  • Bestrooi de taart met kruimels;
  • Bedenk dat je eigenlijk de oven had moeten voorverwarmen op 180 graden;
  • Doe de taart 60-90 minuten in de oven, afhankelijk van wat voor discountapparaat je in je keuken hebt laten monteren;
  • Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen, misschien;
  • Bestrooi met poedersuiker als je dat geinig lijkt voor je Instagramfoto;
  • Eet met slagroom als je wilt;
  • Drink een blikje cola light.
Perenkruimeltaart

Dit gebeurt er als je ‘m niet eerst laat afkoelen.

Oja, ik heb zin om een kookboek te maken maar dat doe ik pas als 500 mensen aangeven dat ze ‘m willen hebben. Dat kun je doen door je hier aan te melden en wees gerust: ik zal je alleen een mail sturen als het doorgaat.