Planten verzuipen
Als je een dichte plantenpot gebruikt, dan kan water onderin de pot zich ophopen. Daardoor kan een plant slecht water opnemen en dan kan je plant doodgaan.
Sinds ik drie keer een foto van een bananenboom op Instagram heb gepost en daar een tamelijk enthousiast hoofd aan koppelde, ben ik de go-to planfluencer voor al je plantenvragen geworden. Dat is prima hoor, maar vanwege de efficiëntie volgt hier een betoog waarin je zeer waarschijnlijk het antwoord kan vinden op de vraag:
Waarom gaat m'n plant dood terwijl ik 'm genoeg water geef?
Kijk, we weten al sinds groep drie (ik iets eerder want ik ben een schandalig slim en fantastisch persoon) dat planten water nodig hebben om niet dood te gaan en ook te groeien. Later leren we dat planten koolstofdioxide en water omzetten in zuurstof en suikers en dat groeiende bossen zorgen voor koolstofdioxide-opslag (en dat bossen an sich geen 'longen van de aarde zijn'). Maar dat is onderwerp voor een ander verhaal.
Water is dus essentieel voor het leven en groei van planten. En hoewel veel planten prima groeien op alleen water (zo lijkt het althans), is alleen water in veel gevallen niet voldoende of juist meer dan goed voor ze is.
Voor wortels van planten zijn zowel water als voedingsstoffen (daarover leer je iets meer in mijn plantenboek) én zuurstof. Normaal gesproken, in de gemiddelde jungle, graven allerlei gore larven en wormen en torren en mollen (en vier meter lange luiaarden) die bodem ondersteboven en loopt er nu en dan een olifant een boom omver en zo komt er dan zuurstof in de bodem. Dat is goed voor wortels. Vandaar dat je ook altijd van die witte dingen die lijken op piepschuim en kokosvezel en hydrokorrels en andere luchtige rotzooi in planten van een kweker ziet.
Maar hier ontstaat een probleem. Waar je alle planten koopt in een plastic pot met onderin gaten, denk je bij thuiskomst dat die plant direct in een trendy pot van Loods 5 moet met extra veel potgrond. En dan iedere week water.
Dit is het grootste plantenprobleem
Dat is aardig en zorgzaam van je, maar als het water onderin die pot blijft staan, kan er geen zuurstof bij de wortels en sterft je plant een langzame pijnlijke bruine dood en wordt mijn Instagram-DM zo een verzameling van tropische flora op hun sterfbed. Erg zonde.
Maar het is de schuld van de Intratuin hoor. Die verkopen planten in plastic met gaten maar nergens zo'n plastic pot in een maatje groter, die je mooi kunt gebruiken bij het verpotten.
Daarom denkt iedereen dat die plant rechtstreeks in een die eerder genoemde Loods 5-pot moet. Niet dus.
Op een balkon en in een tuin gaat het meestal goed. Zogenoemde buitenpotten hebben een gat onderin en een overschot aan water kan gewoon wegstromen. Dat is prima.
Binnen kan dit niet, tenzij je houdt van gore vlekken in je tapijt of druipende vensterbanken. Dus daarom zijn alle binnenpotten een soort buitenpotten maar dan zonder gat. Die dus vaak op dezelfde wijze worden gebruikt als buitenpotten, maar dat is alsof je je aardappels wilt afgieten in een slakom in plaats van een vergiet.
Er ontstaat nu een etymologische (= studie van (veranderende) betekenissen van woorden door de jaren heen) uitdaging. Een buitenpot is een pot voor buiten. Een binnenpot is een pot voor binnen. Maar hoe heet dan zo'n plastic pot waar een plant in wordt verkocht?
Dat zou toch een binnenpot moeten heten? En een binnenpot een buitenpot (het is immers de buitenste pot) en een buitenpot een buitenbuitenpot.
Dus, vanaf nu:
- Binnenpot: zo'n plastic ding met gaten waar je plant in zit als je 'm koopt.
- Buitenpot: dichte pot waar een binnenpot in moet staan. De pot is voor de sier en om water op te vangen.
- Buitenbuitenpot: een buitenpot voor buiten dus met een gat onderin.
Als je een plastic binnenpot in een buitenpot zet, doe je het goed. Dan stroomt het water tenminste een beetje weg. Het is al beter dan je plant verzuipen in een buitenpot zonder binnenpot.
Nog beter is het om een binnenpot op een stapeltje stenen in een buitenpot te zetten zodat overtollig water niet van onder weer in de binnenpot stroomt.
En het is helemaal mooi dat er ook buitenpotten zijn met een dubbele bodem zodat je gewoon kunt blijven doen wat je altijd al deed, maar dan tenminste snapt wat er mis ging. Maar die dubbele bodem heeft dan ook weer als nadeel dat je overtollig gietwater niet weg kunt gooien.
Dus, zorg ervoor dat je je planten niet verzuipt want dat is in veel gevallen de reden dat het lijkt alsof ze te weinig water krijgen waardoor jij meer water geeft en ze dus nog meer verzuipen.
Rob en Nico draaien zich om in hun graf.
Meer lezen? Check m'n artikel over waterstress of bestel Handboek Voor Mensen Die Hun Kamerplanten Altijd Dood Laten Gaan.