Tuinieren met debielen

Tuinieren met debielen

Na online food influencer, fitgirl en travel hacker (enig sarcasme is nodig bij het oplezen van die categorieën) ben ik nu indoor tuinman en dat heeft gezorgd voor een waslijst aan vragen in mijn Instagram DM, van de volgers die overbleven toen ik nooit meer m’n deadlift pr postte.

Omdat ik niet snap waarom jullie niet gewoon dingen googelen, en ik tegelijk graag verkeer naar m’n website leid zodat jullie m’n boeken kopen, is dit mijn obligate blogpostje waar je alle antwoorden op je te-lui-om-te-googelen vragen kunt vinden. Met betrekking tot je kamerplanten dus.

Q: Mijn plant gaat dood. Wat moet ik doen?

A: Allereerst: geen idee, maat. Je moet vooral weten wat voor plant je hebt (liefst de latijnse naam) en dan googelen hoe je ‘m moet verzorgen. Daar is voldoende over geschreven. En dan zijn er ook nog wat algemene regels. Wat voor vrijwel alle planten geldt is dit: zet ze niet in de volle zon en ook niet op een donker plekje (om de hoek bij het raam is trouwens ook een plek waar bijna geen licht komt), geef regelmatig water, maar laat de aarde niet zeiknat worden en zorg ervoor dat je plant in een binnenpot staat met gaten (zodat het water kan weglopen) en op een verhoging zodat het water dat is weggelopen niet weer terug in de pot trekt. Vetplanten en cactussen hebben minder water en al helemaal geen zeiknatte grond nodig.

Q: Hoe hou jij je planten zo mooi groen?

A: Door bruine stukken af te knippen. En het bovenstaande toe te passen.

Q: Wat is dat witte in je potgrond? Piepschuim?

A: Nee, perliet. Dat is een soort gepoft gesteente ofzo? Dat kun je mengen met potgrond en dat zorgt voor wat meer lucht (en zuurstof) in de grond en dat is kennelijk goed voor de plantjes.

Q: Weet je een goede app voor het verzorgen van je planten?

A: Nee, als je een app nodig hebt om je planten te verzorgen, ben je een idioot. Dat is symptoombestrijding. Lees een keer een boek en onthou shit.

Q: Hoe stek je kamerplanten?

A: Lees dit blogpostje.

Q: De plant in m’n badkamer gaat dood.

A: Maat, daar schijnt de zon nooit. Doe normaal. Het was trouwens ook helemaal geen vraag.

Q: Moet je planten voeding geven?

A: Geen idee. Een plant maakt zichzelf en zuurstof van co2 en water en zonlicht, maar de verpakking van Pokon zegt dat je in de zomer iedere week Pokon moet geven en in de winter wat minder. Dus dan zal het wel zo zijn.

Q: Wat moet ik doen tegen beestjes die m’n plant doodmaken?

A: Spray die fuckers met iedere willekeurige planteninsectenspray te koop bij your local tuincentrum of bloemist.

Q: Ga je een boek schrijven over planten?

A: Ja, als je even je interesse laat blijken door je e-mailadres hier op te geven (geen zorgen, ik ga je niet spammen).

Oja, ik heb zin om een boek over kamerplanten te maken maar dat doe ik pas als 500 mensen aangeven dat ze ‘m willen hebben. Dat kun je doen door je hier aan te melden en wees gerust: ik zal je alleen een mail sturen als het doorgaat.