Propageren kun je leren

Propageren kun je leren

Nu ik met enige regelmaat mijn plantjes post op Instagram (stories) denken mensen dat ik er verstand van heb. Van planten ja. Dat heb ik niet. En ervaring is ook niet hetzelfde als kennis.

Zo’n beetje iedere kamerplant is gemakkelijk te verzorgen. Anders ging namelijk iedereen zeiken op de Intratuin en de Jumbo. Dus al die dingen blijven gewoon leven met regelmatig water, wat gesproei om het stof eraf te halen en nu en dan wat plantenvoeding. En zonlicht. Dat staat meestal ook wel op het kaartje dat bij de pot in is gepropt. En als je een plant hebt die je ook tegenkomt in kantoorpanden, dan ben je echt een volidioot als je die laat sterven. Dat is onmogelijk.

Als ik zelf iets wil weten, dan zoek ik dat bijna altijd online op. Dan doe ik meestal een Engelse zoekterm (meer kans op hits) en dan probeer ik dat wat ik heb gevonden uit. Ik begrijp daarom niet waarom ik (en dit is geen grap) iedere dag vragen krijg van mensen hoe ik mijn planten verzorg. Ik doe namelijk niets raars. Ik doe hetzelfde als ik doe met andere dingen die ik graag wil snappen: er tijd aan besteden, shit googelen, uitproberen en m’n eigen draai eraan geven zodat ik het leuk ga vinden (of ermee stoppen als dit niet kan). En dooie bladeren afknippen. Ok dat laatste doe ik alleen met planten.

En als ik van één plant er twee wil maken dan google ik ‘how to propagate <plantnaam>’. En dan is er altijd wel een Youtubefilmpje van een wazige Indiër (uit India—is belangrijk vanwege de diaspora), een chagrijnige Brit met de microfoon te ver van zich af of een hippie die me uitlegt hoe het moet. En dat doe ik dan na. En als het niet lukt probeer ik het nog een keer of op een andere manier.

Dus probeer dat eens, lieve internetvrienden.

  • Google in het Engels;
  • Geef water;
  • Geef plantenvoeding;
  • Geef licht;
  • Besproei;
  • Knip dooie bladeren af.

Ik weet het ook niet.

Autonomie

Kijk maar even

Op dit moment schrijf ik het boek Autonomie over autonomie (ha) en dat komt in 2019 uit. Wil je meelezen terwijl ik het schrijf en op de hoogte blijven van het schrijfproces en daarna ook een boek krijgen over autonomie? Dat kan.

Pre-order het boek hier