Ramen

Ramen lekker

Mijn favoriete soep is ramen want het is een soep waar je niet snobistisch over kan doen. Alles mag namelijk met ramen. Het is daarmee ook direct een moeilijk gerecht.

In veel ramen(s?) zit varkensbouillon en varkensvlees, maar varkens zijn gore beesten dus die eet ik liever niet. Behalve bij Ichiran. Daar is mijn favoriete ramen.

Mijn eigen recept is gemaakt met kip. Nee, een paar kippen. Want een lekkere rijke soep maak je natuurlijk als er lekker veel botten lekker lang aan het pruttelen zijn.

En dan met (veel) knoflook, een 6,5 minuut gekookt ei, ui, bosui, gemalen chilipeper en gemalen sesam.

Zoals gezegd zijn er geen regels met ramen. De ene kookt vleesbouillon apart van de groentebouillon en de ander (ik) doe dat niet. Want: er zijn dus geen regels! Schreef ik net ook al!!11!1!111

Ondanks de wetteloosheid is dit best een prima soep. Duurt wel een hele dag om te maken.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Een hele kip
  • Een halve kilo kippenvleugels
  • 1 bol knoflook
  • nog wat teentjes knoflook
  • een dik stuk gember
  • 1 prei
  • 1 ui
  • een handvol shii-takes
  • 1 el zout
  • 2 el suiker
  • 2 el gemalen chilipeper
  • 2 el gemalen sesam
  • sake
  • een paar stengels bosui
  • chinese kool (niet zoveel)
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • noodles
  • 4 eieren
  • peper & zout

Eventueel

  • 5 eetlepels mirin
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 10 eetlepels water

Bereiding

  • Snijd de poten van de hele kip en ontbeen ze zodat je twee filets krijgt met een stuk vel.
  • Snijd de borstfilets van de kip en bewaar die voor een ander gerecht.
  • Snijd de vleugels van de kip.
  • Vul een grote pan met het kippenkarkas, de botten van de poten, de vleugels en de extra kippenvleugels en doe er water bij zodat het allemaal onder wat er staat en wacht 30 minuten.
  • Snijd maar alvast een ui fijn en een bosui fijn en doe in bakjes in de koelkast (dit heb je pas over een paar uur nodig).
  • Snijd ook alvast het stuk gember doormidden in de breedte, de knoflook doormidden in de breedte en de prei in grove stukken.
  • Giet na 30 minuten de kippenbotten af en vul de pan opnieuw met water zodat de botten bijna onder water staan. Vul aan met lekker veel sake en breng aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en voeg de gember, knoflook, prei, 2 el suiker, 1 el zout en 3 bouillonblokjes toe.
  • Laat het tenminste 5 uur zachtjes pruttelen met de deksel een beetje half op de pan (het mag namelijk wat inkoken).
  • Kook intussen de eieren in 6,5 minuut bijna gaar, dompel ze in koud (ijs)water en pel ze.
  • Leg de eieren daarna eventueel in een mengsel van 5 eetlepels sojasaus, 5 eetlepels mirin en 10 eetlepels water.
  • Kook de soep tenminste 5 uur maar (veel) langer is beter. Probeer na een uur of twee de botten wat los of kapot te maken met een stamppotstamper of, als je die niet hebt, met een spatel of ander lomp keukengereedschap.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een pakplaat met bakpapier en leg de filets van de kippenpoten erop met de huid naar boven. Besprenkel met peper en zout.
  • Doe de filets 12 minuten in de oven, tenminste tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  • Pak een andere grote pan en een zeef en gooi de soep daar doorheen. Druk alle laatste beetjes vocht uit de gekookte botten/vellen/kippenvlees want dat is lekker.
  • Neem een apart pannetje en doe daar wat soeplepels kippensoep in en breng zachtjes aan de kook.
  • Snijd wat Chinese kool in wat lompe stukken en kook 5 minuten en zet apart.
  • Kook de noodles ook in dit kleine pannetje.
  • Neem de vier kommen voor je gasten en verdeel de noodles. Voeg dan de kippenbouillon toe en rasp er per kom een teentje knoflook over. Voeg wat gesneden ui, gesneden bosui en Chinese kool toe.
  • Neem de eieren en snij ze door de helft en voeg per kom een ei toe.
  • Neem de kip uit de oven, snijd ze in reepjes en verdeel over de kommen soep.
  • Voeg 2 eetlepels gemalen chilipeper toe aan het kleine pannetje bouillon en roer even door, doe het in een kom en zet die ook op tafel. Daar kun je naar smaak van nemen om je ramen pittiger te maken. Dat had ook eerder gekund.
  • Oja je kunt er ook gemalen sesam overheen strooien. Kijk maar even.
  • Ok dit was ‘m. Eet smakelijk.
Ramen lekker
Ramen lekker

Oja, ik heb zin om een kookboek te maken maar dat doe ik pas als 500 mensen aangeven dat ze ‘m willen hebben. Dat kun je doen door je hier aan te melden en wees gerust: ik zal je alleen een mail sturen als het doorgaat.