Daging rendang
Rendag is vet lekker maar het duurt ook vet lang. Ook met dit recept. Succes ermee.
Ik krijg nog wel eens de kritiek dat ik heel lang doe over eten bereiden en het dan binnen een paar minuten opvreet. Maar die kritiek komt zonder uitzondering van mensen die voedselbereiding zien als means to an end: een manier om iets anders te bereiken. In mijn geval is het bereiden van voedsel zelf het doel. Zoals tekenen ook niet een manier is om een tekening te maken, maar het tekenen zélf leuk is.
Daging rendang is een voorbeeld van een gerecht dat nogal wat tijd kost om te bereiden. Dat is dus mooi. Hoe langer het duurt, hoe ontspannende het is. Maar tegelijk is het ook heel erg simpel om te maken. Het is een kwestie van een bumbu maken, wat vlees bakken, samenvoegen met kokosmelk en dan roeren en wachten terwijl je voor de zoveelste keer Friends kijkt op Netflix.
Daging rendang betekent overigens langzaam gegaard (rund)vlees en dat klopt helemaal. Doorgaans wordt het gemaakt met niet echt mager vlees, kemirinoten en kokosmelk, waardoor het uiteindelijke gerecht een vleesbrij drijvend in vet is. Dat klinkt vooral smerige dan het is, want vet is smaak en dat is top, maar tijdens mijn probeersels heb ik steeds minder vette ingrediënten gebruikt. Die kemirinoten laat ik achterwege vanwege dat vet (en de beperkte beschikbaarheid in gewonemensenwinkels), hoewel ze wel wat meer balans brengen in het gerecht. Ik gebruik ook light kokosmelk, maar nog wel gewoon riblappen. En verder hou ik van laos dus daar gaat extra veel in het gerecht.
En voor de rest, kijk maar even:
Ingrediënten
Bumbu
- 1 paprika
- 3 uien
- 8 tenen knoflook
- 1 eetlepel palmsuiker
- 1 Spaanse peper en 5 kleine rode pepers
- 10cm laos
- 5 cm gember
- 1 stengel citroengras
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel kardemom
- peper en zout
Vlees
- 1-1,5kg riblappen
- 2 eetlepels (palm)olie
Oja, ook nog
- 1 blik van 400ml (light) kokosmelk
- wat laurierbladeren
- kaneel
- wat limoenbladeren
- nog een stengel citroengras
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor de bumbu in een keukenmachine en maak er een pasta van.
- Snijd de riblappen in iets lompere stukken dan je normaal zou doen want ze worden wat kleiner.
- Verhit de olie in een pan en bak het vlees in twee delen rondom bruin.
- Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Bak de bumbu een minuut of vijf in dat gore vleessapoliemengsel.
- Voeg het vlees weer toe en ook 200 ml kokosmelk.
- Voeg laurier, limoenblad en citroengras toe, zet het vuur laag en laat het zeker twee uur koken met het deksel op de pan terwijl je het ongeveer iedereen 20-30 minuten roert (maar dan moet je het deksel wel even eraf halen).
- Voeg na twee uur de rest van de kokosmelk toe en laat het nu zeker twee uur verder koken zonder het deksel.
- De rendang is klaar als veel van het vocht is verdampt en het donkerbruin is.
- Breng op smaak met peper en zout en als je wat andere smaken mist, suiker en rode peper.
- Serveer met rijst en je favoriete groente (en emping!!!).