Seks en marxisme

Cesar Majorana

Ik volg een Instagramaccount dat @waaromvloggersjanken heet en het is precies wat je denkt. Alleen maar foto’s van jankende vloggers met daaronder de reden. Dat is niet alleen grappig, maar het is ook kunst. Want dit account past niet in een categorie en zette me bovendien aan het denken. De redenen waarom die vloggers janken zijn niet eens zo heel raar. Sterker nog: best gewoon. Omdat een relatie uitgaat, vanwege stressgerelateerde emoties of omdat iets juist heel erg leuk of mooi of ontroerend is. Geheel legitieme redenen dus om lekker een potje te gaan zitten janken. En omdat vloggers (niet allemaal) veel van hun leven filmen is het eigenlijk ook helemaal niet raar dat ze jankend in hun eigen video’s verschijnen. Of toch wel? Waarom zou je dat doen? Waarom zou je dat niet doen?

Nouja, daarom is het dus kunst.

Het account won een Beste Social Award en de man achter het account, Cesar Majorana, besloot in zijn bedankspeech de tijd te nemen om een oproep te doen aan het Multi Channel Network van RTL. Zijn boodschap was dat RTL zich schuldig maakt aan het verkopen van (youtubevideo’s met daarin) seks aan minderjarigen. En dat ze daar mee moeten kappen. De reden waarom RTL dat doet is natuurlijk omdat zulke titels aanspreken en clicks opleveren en kliks zijn vrij goed te correleren met advertentieinkomsten. Dus ja, hoe meer kliks, hoe meer geld. Wie betaalt, bepaalt.

Het was dan ook typerend dat Cesar tijdens dit betoog op het podium van die Awards werd afgekapt onder het mom van ‘RTL staat ook in de zaal he?’ terwijl dát precies een reden was voor Cesar om het te zeggen en tegelijk het hier bovenstaande gezegde valideerde.

Ik nodigde Cesar uit in m’n podcast omdat ik vond dat zo’n betoog wat meer tijd mocht krijgen en mijn podcast is pas klaar als het gesprek klaar is. Dus praatten we een uur over dit onderwerp. De conclusie was uiteindelijk dat Cesar en ik Marxisten zijn en we ons daarom zo druk maken over RTL MCN. Oja, ik nodigde Cesar natuurlijk uit omdat ik zijn boodschap belangrijk en tof vond.

Dus luister maar. Op Soundcloud of iTunes.