The Seven Steps of Highly Effective Excuses-Aanbieders

Hoezo sorry

Er is nogal wat mis met excuses. Bijna alle excuses.

Allereerst worden excuses vaak aangeboden omdat degene waartegen sorry wordt gezegd zich kut voelt. Dat is de eerste fout. Het aanbieden van excuses moet komen vanuit de persoon die de excuses aanbiedt. Als het je niet spijt, moet je niet je excuses aanbieden. Dan moet je bij je standpunt blijven. Want dat maakt je namelijk een integer mens.

Excuses krijgen vaak een voorwaarde mee. Dus ‘sorry als ik hier iemand mee heb gekwetst’ of ‘als ik je hier pijn mee heb gedaan, bied ik er graag mijn excuses voor aan’. Maar ook dit slaat nergens op. Excuses zijn niet voorwaardelijk! Dat is wel heel erg makkelijk redeneren.

‘Ik sta achter m’n standpunt hoor. Behalve als je je daardoor gekwetst voelt. Dan niet.’

Dat maakt je nog minder integer.

Een juist excuus gaat als volgt:

  1. Bepaal of je je excuses zélf wilt aanbieden. Dit kan best op basis van de reactie van anderen hoor, maar als je vindt dat mensen niet zo moeten janken, dan bied je je excuses niet aan.
  2. Zeg sorry.
  3. Vertel wat er is gebeurd en wat voor impact dat heeft gehad op de ontvanger.
  4. Trek de conclusie dat het door jou komt dat de ontvanger zich zo voelt en dat je actie die dit gevoel heeft veroorzaakt onnodig was.
  5. Herhaal dat het je spijt.
  6. Beloof beterschap.
  7. Kom die belofte na.

Een voorbeeld

Je hebt afgesproken met je beste vriendin Sanne-Simone (weet ook niet waarom ze zo heet). Je bent achttien minuten te laat omdat je kattenfilmpjes zat te kijken op je telefoon. Je hebt niet laten weten dat je later kwam.

Je excuus gaat dan als volgt:

Sorry dat ik te laat ben. Ik zat kattenfilmpjes te kijken op m’n telefoon en vond dat op dat moment belangrijker dan op tijd komen voor een afspraak met jou. Ik snap dat mijn gedrag jou een kutgevoel geeft en dat je twijfelt aan mijn normen en waarden. Het spijt me en ik zal dit niet meer doen, want kattenfilmpjes zijn niet belangrijker dan afspraken met dierbaren. Hier heb je een cappuccino met sojamelk en een plak suikervrije bananencake.

Zie je hoe hier niet in staat Sorry áls je het vervelend vond dat ik te laat was en ook niet het was een ‘onhandig gekozen vertrektijd’ van me? Dat komt omdat dit excuus oprecht is en als doel heeft een relatie te herstellen op basis van gelijkwaardige normen en waarden (op tijd komen op een afspraak) en niet wordt geuit omdat het sociaal wenselijk is om excuses te maken terwijl de zender van de excuses het geen reet interesseert.

Excuses maken is een teken van kracht. Net zoals bij je standpunt blijven dat is. Beiden zijn tekenen van integriteit.

Het is heel simpel: of je doet het omdat je het meent en je doet het goed, of je doet het niet.

En we moeten ook niet vergeten dat iedereen wel ergens iets over te zeiken heeft en dat het met elkaar oneens zijn niet erg is.