Suiker is niet het probleem, jij bent het probleem

Ik kon geen gratis plaatje van zoetstoffen vinden

Je kent me misschien als die gozer die graag Coca-Cola Light drinkt. Dat klopt helemaal. Ik vind het namelijk onzinnig om Coca-Cola met suiker (en calorieën) te drinken als je vrijwel hetzelfde drankje kunt drinken zonder calorieën (met zoetstoffen dus). Op dit moment liggen er dan ook 24 blikjes Coca-Cola Zero (de light was op in de supermarkt) in mijn koelkast.

En nu 23.

Maar er is wel een keerzijde aan zoetstoffen. En daar ben je natuurlijk enorm benieuwd naar. Snap ik.

Maar ik ben er voor je.

Komt ie.

Er was ooit iemand die de wijze woorden ‘Everything in moderation, including moderation’ sprak, wat vrij vertaald ‘Matig alles, ook matiging’ is.

Dat vind ik een mooie quote, die helaas net iets te lang is om als tattoo boven m’n billen van een flinke afstand nog te lezen is, maar hij snijdt wel hout. Behalve in het Nederlands.

Ik weet niet van wie de quote komt, maar het is niet iemand geweest die een fles zoetstoffen of een pot zoetjes of een liter steviasap op z’n (of d’r) aanrecht heeft staan. Want dat zijn rare mensen.

Ik vind dat er helemaal niets mis is met zoetstoffen (allemaal belangrijke wetenschappers vinden dat ook, dus ik heb gelijk). En ik vind ook dat er niets mis is met suiker (allemaal belangrijke wetenschappers vinden dat ook, dus ik heb gelijk).

Over die producten op zich kun je niet echt een mening hebben.

Maar over het gedrag er omheen wel. De fles zoetstoffen is het probleem niet, maar wel het feit dat je kennelijk een surrogaat zoekt voor suiker.

Zoetstofgebruik is een oplossing voor iets wat niet een probleem zou moeten zijn. Als je in plaats van suiker zoetstoffen in je koffie doet, vraag je dan af of je per se iets zoets moet toevoegen of dat koffie ook smaakt zonder zoet te zijn. Idem voor yoghurt of kwark.

En verder heb ik nu een argument gemaakt om geen Coca-Cola Light te drinken, maar misschien zijn die zoetstoffen dan net precies dat stukje moderation wat niet in moderation hoeft te zijn.

En misschien smaakt Cola zonder zoete smaak wel gewoon naar kots.

Eén ding is zeker: suiker is niet het probleem. Jij bent het probleem. En ik ook.